Cu peste 20 de ani de experiență în sistemul medical de stat și privat, dr. Florin Ioan Bălănică (foto) a introdus în premieră în...

dr. Florin Ioan BălănicăCu peste 20 de ani de experiență în sistemul medical de stat și privat, dr. Florin Ioan Bălănică (foto) a introdus în premieră în România Medicina Personalizată. Abordarea se bazează pe buna cunoaștere a pacientului, atât din punct de vedere al eredității și a istoricului medical, cât și din punct de vedere al mediului social și profesional, habitatului, obiceiurilor alimentare și stilului de viață.

Dr. Florin Ioan Bălănică oferă pacienților săi sprijin pentru cunoașterea exactă a stării de sănătate (prin Anamneză), prevenirea apariției unor afecțiuni către care pacientul are predispoziții (prin Planul de Prevenție Personalizat) sau administrarea cazului, dacă pacientul suferă deja de o afecțiune (prin Managementul Cazului).

1.       Ce înseamnă, concret, conceptul de Medicină Personalizată și de Precizie?
 
Medicina Personalizată este mult mai mult decât un concept. Este un serviciu în beneficiul pacientului prin care întreaga atenție a Consultantului Personal de Sănătate îi este oferită acestuia. Acest tip de medicină presupune dialog permanent și apropiere între Consultant și pacient și, de asemenea, înseamnă analizarea integrată a stării de sănătate a respectivei persoane. Fiecare pacient este unic, atât ca stil de viață, cât și din punctul de vedere al predispozițiilor pe care le are pentru anumite afecțiuni, istoric medical, bagaj ereditar sau relații interpersonale. De aceea fiecare pacient trebuie analizat și tratat ca atare – individual.
Medicina personalizată este posibilă numai prin experiența unui consultant care poate prelua orice problemă medicală, fiind complet capabil să sprijine pacientul în permanență, să-l îndrume către cele mai bune soluții și să-i fie alături pacientului atâta vreme cât are nevoie.

2.       Cui se adresează acest concept?

Se adresează oricărei persoane interesate de sănătatea sa și a familiei sale, într-un mod activ. Dacă vorbim despre persoane care au o stare bună de sănătate, care aparent nu sunt bolnave, deci nu le doare nimic, atunci rolul Consultantului Personal de Sănătate este să identifice predispozițiile și riscurile pentru sănătate ale respectivei persoane și să întocmească un Plan Personalizat de Prevenție. Numai așa starea buna de sănătate este păstrată cât mai mult timp, numai așa vom reuși să prevenim sau să amânăm apariția unor afecțiuni la care suntem predispuși din cauza bagajului ereditar, a mediului de lucru, stilului de viață, stresului etc.  
Dacă însă pacientul suferă de o afecțiune, atunci Consultantul Personal de Sănătate este cel care întocmește un Plan de soluționare a problemei de sănătate, realizând Managementul Integrat al Cazului. Consultantul stabilește diagnosticul, îi oferă pacientului soluțiile cele mai bune pentru cazul său, îi oferă acces la cei mai potriviți specialiști, este alături de pacient la fiecare pas, până la rezolvarea problemei și chiar după aceea. Pentru pacienții mei (cărora le fac Managementul Cazului) am construit în jurul meu o rețea de sute de specialiști din țară și străinătate care acoperă toate specialitățile și ariile terapeutice și care mă ajută să le ofer pacienților îngrijirea medicală de care au nevoie.

3.       Ce înseamnă abordare 360 grade?
 
Abordarea 360 înseamnă că totul este important când vorbim de sănătate; de la modul de viață, alimentație, nivel de stres, la istoricul medical al familiei, activitatea curentă, relațiile interpersonale sau familiale, predispoziția genetică și starea curentă a sănătății, așa cum o arată setul complet de analize și investigații medicale. Abordarea 360 de grade se realizează prin corelarea tuturor acestor elemente și integrarea acestora, ținându-se cont de faptul că toate sunt importante pentru sănătate și starea generală de bine.
 
4.       Care sunt prețurile la care să se aștepte un pacient?

Prima întâlnire cu un pacient nou este gratuită. Scopul acesteia este detalierea situației sale medicale, evaluarea problemei și stabilirea unui plan medical care cuprinde și costuri estimate, în funcție de complexitatea problemei. Fiecare caz are particularitățile sale, iar fiecare pacient beneficiază de un plan care se potrivește numai și numai lui și care este alcătuit după o studiere amănunțită a nevoilor sale. În cazul in care pacientul are nevoie de un sprijin financiar rapid pentru anumite intervenții sau investigații complexe si care nu suporta amanare, acesta poate apela în la Creditul pentru Nevoi Medicale de la Garanti Bank, cu care am încheiat un parteneriat special pentru pacienții mei. 

5.       Care sunt cele mai mari riscuri la care se supun, astăzi, internauții? Ce reguli ar trebui să respecte pentru a nu ajunge la lucruri grave?
 
Internetul este astăzi o sursă de informare și de divertisment pentru cea mai mare parte a populației, indiferent dacă vorbim despre copii sau adulți. Cei care petrec însă un timp îndelungat și fără pauze în fața unui calculator pun la mare încercare organismul. De exemplu, lipsa unui program regulat al meselor poate influența pe termen lung starea de sănătate, precum și componența acestora – probabil majoritatea celor care stau foarte mult în fața calculatorului preferă să mănânce hrană rece și uscată mai mereu. De asemenea, lipsa mișcării, a plimbărilor în aer liber, nopțile pierdute în fața calculatorului, poziția corpului în fața calculatorului sunt elemente care pot afecta serios sănătatea.  Vederea este un factor ce va avea și el de suferit în timp dacă nu se iau măsuri.
 
Vorbind despre regulile pe care ar trebui să le respecte internauții ca să își protejeze sănătatea, sunt câteva direcții generale, însă nu cred că acestea le sunt necunoscute. Cred mai degrabă că aceste reguli nu sunt făcute pentru ei, că sunt atât de generale încât nimeni nu le va respecta vreodată. De aceea, eu propun personalizarea recomandărilor de prevenire a unor afecțiuni. Planul de Prevenție întocmit de mine ține cont de stilul de viață, de nevoile, programul și posibilitățile respectivei persoane și de fondul genetic al acesteia. De asemenea, rolul meu, în calitate de Consultant Personal de Sănătate, este de a găsi elementul care motivează respectiva persoană să ia anumite măsuri preventive pentru sănătatea lui. Fără motivație și fără sprijin concret, imediat și personalizat din partea unui Consultant de sănătate, prevenirea unor probleme de sănătate la care suntem predispuși este aproape imposibilă. 
 
6.       Care sunt cele trei lucrui esențiale care credeți că trebuie schimbate în sistemul sanitar din Ro.? De ce?
 
Sistemul medical de stat are lipsurile lui și le știm cu toții, iar victime suntem cu toții – cadre medicale, pacient, statul în sine. Tocmai de aceea specialiștii în sănătate aleg să plece în străinătate, mulți pacienți depun eforturi uriașe să ajungă la clinicile din străinătate să se trateze, iar statul pierde bani și personal calificat. Sistemul medical privat poate fi o soluție și este ales de mulți români, dar are și el limitările lui, care vin tocmai din faptul că își are rădăcinile în practica medicală de stat.
Schimbările care ar trebui să aibă loc în sistemul medical trebuie să urmărească câteva direcții esențiale: să fie centrat pe pacient și pe nevoile sale individuale, să promoveze colaborarea între diverse specialități pentru acuratețea diagnosticului, a tratamentului și a monitorizării pacientului și să abordeze pacientul cu empatie atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și din punct de vedere emoțional.
Prin Medicina Personalizată, mi-am propus să îi ofer pacientului din România toate aceste lucruri și chiar mai mult: îi acord întreaga mea atenție, sunt alături de el atât timp cât are nevoie, am experiența și cunoștințele pentru a-i recomanda mai multe variante de soluționare a problemelor lui, îl consiliez, îl ajut să aleagă cel mai bun specialist pentru cazul său, îl monitorizez permanent și îi înțeleg nevoile.

7.       Care credeți că este cea mai bine pusă la punct țară din punct de vedere al sistemului medical? De ce?
 
Evaluarea sistemului medical din orice țară depinde de îndeplinire a unor condiții, printre care: larga accesibilitate la servicii medicale de bază, deschiderea față de asigurările medicale private, starea generală de sănătate a populației, atitudinea personalului medical și profesionalismul specialiștilor, speranța de viață și calitatea vieții, satisfacția tuturor celor implicați în procesul medical (pacienți si cadre medicale, deopotrivă), bugetul alocat sănătății etc. Din acest punct de vedere, întrebarea are mai multe variante de răsăuns.
 
De exemplu, dacă vorbim despre accesul populației la serviciile medicale și calitatea acestor servicii, Franța are cel mai bun sistem medical conform Raportului anual Global Retirement Index din 2014, publicat de International Living. Asigurarea de sănătate pentru pacientul francez care își plătește contribuția la sistemul de Securitate Socială acoperă aproximativ 70% din cheltuielile pacientului, diferența fiind suportată de beneficiar. În cazul în care pacientul suferă de o afecțiune gravă, asigurarea poate acoperi costurile chiar și 100%. Același studiu plasează Uruguay și Malaezia pe cea de-a doua, respectiv cea de-a treia poziție, cea din urmă asigurând atât prețuri dintre cele mai accesibile, cât și calitatea foarte bună a serviciilor.
 
Pe de altă parte, discutând despre eficiența sistemului de sănătate, respectiv fondurile atrase și modul în care sunt cheltuiți banii, Olanda este de departe pe primul loc, potrivit aceluiași Raport. Sistemul olandez se bazează pe implicarea asiguratorilor privați, care nu au voie să refuze niciun pacient care este rezident în aria lor de activitate. Mai mult, Olanda este singura țară din Europa în care contribuțiile la fondul social de asigurări nu este obligatorie, iar banii pentru sănătate sunt colectați din trei surse: contribuţia angajatorului, cotizaţia asiguratului (45%), și contribuția guvernului ( 5%).
În ceea ce privește România, Cercetarea anuală Euro Health Consumer Index, care se concentrează asupra sistemelor de sănătate europene, indică faptul că, în 2013, țara noastră ocupa locul 32 dintr-un total de 34 de țări analizate. Criteriile pe baza cărora se realizează cercetarea sunt: drepturile şi informarea consumatorului, informatizarea sistemulti, timpul de aşteptare pentru tratamente obişnuite, rezultate, varietatea şi incidenţa serviciilor oferite precum şi accesul populației la medicaţie.
 
8.       Cum vedeți turismul medical? Dar exodul continuu al medicilor?
 
Exodul medicilor români este unul dintre principalii factori care contribuie la clasarea atât de slabă a României în raportul menționat anterior. Majoritatea medicilor care au ales să plece în străinătate au luat această decizie din cauza posibilităților limitate de dezvoltare profesională din țară și a veniturilor mici, în special în primii ani de practică.
Același raționament stă și la baza turismului medical: neputând conta în Romania pe servicii medicale (de o calitate similară cu cele din afara țării), sau negăsind anumite tipuri de servicii, pacienții români caută soluții în alte țări, mult mai bine cotate în ceea ce privește opțiunile medicale și tratamentele disponibile. De multe ori, costurile acestor servicii sunt comparabile cu cele din România, însă calitatea lor este mai bună. În aceste condiții, sunt de părere că statul român ar trebui să acorde o mai mare atenție criteriilor care determină calitatea sistemului medical. Pornind de la finanțare și ajungând la reglementare, sistemul are obligația de a corecta relația medic-pacient, în folosul ambelor părți.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.