15 elevi membri ai echipelor de matematică, fizică şi informatică din România, premianţi în cadrul olimpiadelor internaţionale de profil, prezenţi în cadrul galei „Întâlnire...
Fundatia eMAG_dotare laborator (1)15 elevi membri ai echipelor de matematică, fizică şi informatică din România, premianţi în cadrul olimpiadelor internaţionale de profil, prezenţi în cadrul galei „Întâlnire cu Olimpicii”, au stat aseară în faţa noastră, a jurnaliştilor, a părinţilor, oamenilor de business şi a profesorilor.

Niciodată nu am fost mai mândră de cineva, chiar dacă niciunul dintre ei nu-mi este cunoscut, sau de faptul că ţara noastră este cunoscută în afară şi pentru altceva decât pentru furturi, omoruri sau manele.

“În urma rezultatelor de la olimpiadă suntem categoric pe primul loc în Europa şi pe locul 10 în lume”, a spus la un moment dat cineva.

Iar atunci mi-am dat seama de o realitate cu care ne confruntăm de mulţi ani încoace: oricare dintre aceşti puşti de liceu, geniali, de altfel, poate fi recrutat în străinătate de companii mari – Google, Microsoft, Facebook, Apple -, sau poate fi chemat în programe de cercetare la MIT, Stanford, Oxford, Cambridge sau la Banca Mondială.

“E greu de spus dacă ţara asta merită să te întorci”, spunea omul de televiziune Cătălin Ştefănescu, prezentatorul evenimentului.

Nimic mai adevărat. Şi cu toate acestea, toţi cei 15 au spus că îşi doresc o carieră în România. Ce-i drept, după ce îşi iau diplomele pe la facultăţi din străinătate.

O confirmă şi Rareş Buhai (care urmează să intre din toamnă în clasa a 12-a), care în acest an a obținut a treia medalie de aur consecutivă la Olimpiada Internațională de Informatică, devenind astfel al șaselea performer din istoria concursului.

Vrea să urmeze o facultate în străinătate, tocmai de aceea din această toamnă se va încrie la o serie de facultăţi din Anglia şi din SUA. Pe lista lui: MIT, Stanford sau Harvard.

Sunt mai mult ca sigură că vor fi mult mai multe facultăţi de prestigiu din afară care se vor bate pentru a-l avea în campus.

Însă odată trăită viaţa din afară şi văzute oportunităţile de acolo, cu ce am putea noi să îi mai atragem înapoi acasă? Suntem cu mulţi ani în spatele Poloniei, care a înţeles că trebuie să investească în centre de cercetare pentru a-şi păstra studenţii în ţară. Ca să nu mai vorbim despre Coreea de Sud, care a trecut de la o industrie bazată pe diverse ramuri din agricultură la una în care tehnologia a dus ţara printre primele 20 din lume. Este de înţeles, dacă ne uităm la faptul că guvernul de acolo alocă peste 20% din fonduri către educaţie.

“O problemă foarte mare în România este că pleacă tocmai cei care ar trebui să ridice ţara, pleacă capitalul uman”, a spus şi Andrei Bud, unul dintre premianţii de la matematică.

Toutuşi există şi excepţii care ar putea deveni o regulă. Marius Dumitran este un astfel de exemplu. Olimpic internaţional, Marius a lucrat pentru Google în străinătate. A fost printre cei care avea uşi deschise pentru joburi în cadrul unei multitudini de corporaţii de renume, pe bani frumoşi. Cu toate acestea, Marius a ales să se întoarcă în România, iar acum este profesor în cadrul Universităţii Bucureşti şi antrenor al lotului de internaţional de informatică pentru studenţi.

“Eu nu am plecat niciodată cu adevărat din ţară. Mereu mi-am dorit să mă întorc”, a afirmat Marius pe scena galei.

În speranţa că va atrage studenţii buni şi că va reuşi să-i păstreze în ţară, a demarat această olimpiadă pentru studenţi.

“Se fac lucruri bune şi la noi, dar pentru a reuşi avem nevoie să nu plecaţi toţi din ţară”, a mai spus el.

Un alt pas este reprezentat de programul Fundaţiei eMAG. “Am avut senzaţia că am întâlnit o specie pe cale de dispariţie. Programul nostru a fost creat pentru a salva această specie şi pentru a le oferi elevilor români toate mijloacele posibile pentru a reuşi”, a declarat Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG.

Lansată în 2012, cu programul „Hai la Olimpiadă!” care urmărește atât susținerea și promovarea echipelor românești care participă la olimpiadele internaționale, cât și crearea unui cadru favorabil performanței în educație în general, fundaţia este susţinută de retailerul online, unul dintre cei mai mari jucători din industria locală de profil. Conceptul acțiunilor Fundației pleacă de la convingerea că în România există un important potențial pentru a face performanță în zona științelor exacte, iar acest potențial, odată descoperit și cultivat, va avea un rol important în dezvoltarea economică și socială.

Printre acţiunile susţinute se numără susţinerea diverselor concursuri locale (Master of Science, Algoritmiada, Campionatul Naţional de Robotică Cupa Chindiei), lansarea unor centre de pregătire pentru performanţă sau dotarea laboratoarelor de liceu.

“Avem nevoie de parteneri care să împărtăşească viziunea noastră”, a mai spus preşedintele fundaţiei.

În cadrul evenimentului din 24 iulie, Fundația eMAG a oferit premii în valoare de 163.000 de lei, acordând câte 10.000 de lei pentru olimpicii medaliați cu aur, 8.000 de lei pentru elevii care au obținut medalia de argint și 6.000 de lei pentru cei cu medalia de bronz. Profesorii pregătitori au fost recompensați cu premii în valoare de câte 3.000 de lei fiecare.

Toți cei 15 elevi membri ai echipelor din România au obținut medalii în competițiile internaționale la care au participat, astfel: patru medalii de aur, nouă medalii de argint și două medalii de bronz.

„Rezultatele excelente pe care elevii loturilor naționale le-au obținut și în 2014 în cadrul acestor competiții prestigioase ne motivează să investim în continuare în pregătirea lor. Fundația eMAG își menține angajamentul de a contribui la crearea unui cadru favorabil performanței în educație și propice dezvoltării tinerilor olimpici, pe care și l-a asumat odată cu lansarea programului „Hai la Olimpiadă!”, a declarat Tudor Vlad.

Prin programul „Hai la Olimpiadă!”, care a debutat în octombrie 2012, peste 1.000 de elevi din toată țara sunt sprijiniți să atingă excelența în educație. Fundația eMAG îi susține astfel pe tinerii pasionați de studiul științelor exacte încă din fazele premergătoare participării la Olimpiadele Internaționale și investește în centre de pregătire organizate în mai multe licee din București, sesiuni de pregătire a loturilor olimpice, precum și în organizarea Olimpiadelor Naționale și participarea loturilor restrânse la Olimpiadele Internaționale.

Alături de Fundația eMAG,  Banca Comercială Română (BCR) susține valorile care pun bazele unei Românii puternice. „Tinerii elevi olimpici români, fie că este vorba de matematică, chimie, informatică, fizică sau biologie, sunt liderii de mâine – viitori medici, antreprenori, profesori, ingineri, cercetători care vor duce România mai departe și mai sus. Banca Comercială Română a devenit, cu mândrie și respect, sponsorul oficial al Lotului Internațional de Matematică al României. Suntem alături de tinerii olimpici și le suntem recunoscători pentru munca susținută, pentru seriozitatea și dedicarea din spatele fiecărei medalii”, a declarat Cătălin Caragea, Director Executiv Managementul Strategic al Riscului/ Risc Controlling BCR.

Lotul național de Matematică

Elevii lotului olimpic de matematică, coordonat de domnul profesor Radu Gologan, au obținut șase medalii, una de aur și cinci de argint, la Olimpiada Internațională de Matematică ce s-a desfășurat la Cape Town, Africa de Sud în perioada 3-13 iulie 2014:

 • Aur – Ștefan Spătaru
 • Argint – Paul Gabriel Muscă
 • Argint – Teodor Andrei Andronache
 • Argint – Viorel-Andrei Bud
 • Argint – Simona Diaconu
 • Argint – Ioan Laurențiu Ploscaru

România a ocupat locul 11 mondial și primul loc din UE la Olimpiada Internațională de Matematică.

Lotul național de Fizică

Elevii lotului național de fizică, coordonat de domnul profesor Adrian Dafinei și doamna profesoară Delia Davidescu, au obținut două medalii de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat la Astana, Kazakhstan, în perioada 13-21 iulie 2014:

 • Aur – Cristian Frunză
 • Aur – Ștefan Eniceicu
 • Argint – Denis Turcu
 • Argint – Tudor Crețu
 • Bronz – Gabriel Găitan

Lotul olimpic de fizică al României s-a clasat detașat pe primul loc dintre echipele europene prezente la concurs, performanță obținută pentru al doilea an consecutiv.

Lotul național de Informatică

Elevii lotului olimpic de informatică, coordonat de domnul profesor Constantin Gălățan, au obținut o medalie de aur, două medalii de argint și o medalie de bronz la Concursul de Informatică, ce a avut loc la Taipei, Taiwan în perioada 13-20 iulie 2014, astfel:

 • Aur – Rareș Buhai
 • Argint – Alexandru Velea
 • Argint – Andrei Heidelbacher
 • Bronz –Mihai Gheorghe
Lotul olimpic national la Informatica

Lotul olimpic national la Informatica

 

Lotul olimpic national la Fizica

Lotul olimpic national la Fizica

 

Lotul olimpic national la Matematica

Lotul olimpic national la Matematica

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.