Conform statisticilor Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari producători de soluţii de securitate endpoint, în prima jumătate a acestui an România a înregistrat...
securitateConform statisticilor Kaspersky Lab, unul dintre cei mai mari producători de soluţii de securitate endpoint, în prima jumătate a acestui an România a înregistrat o creștere a numărului de amenințări cibernetice locale (peste 2.689.000 de incidente au fost detectate pe computerele participanților la Kaspersky Security Network, în comparație cu cele 2.066.000 de incidente înregistrate în aceeași perioadă a anului 2013), în timp ce numărul amenințărilor web a scăzut (peste 1.331.000 în primele 6 luni din 2014, comparativ cu aproximativ 3.249.000 în primul semestru din 2013).

România rămâne printre primele 15 țări în ceea ce priveşte numărul de host-uri web locale periculoase.

„Anul trecut a fost foarte activ pentru amenințările web, în timp ce anul acesta amenințările locale sunt cele care domină,” a declarat Ștefan Tănase, Senior Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab. „Ambele tipuri de amenințări trebuie să fie luate în considerare deoarece pot cauza pierderi de date, de bani şi de timp. Companiile și utilizatorii trebuie să fie la curent cu aceste riscuri, să aibă grijă de computerele personale și de dispozitivele mobile, prin utilizarea soluțiilor de securitate cuprinzătoare, și să urmeze o serie de reguli pentru a se proteja,” a explicat Ștefan Tănase.

32% din utilizatorii din România au avut de-a face cu amenințări locale în prima jumătate a anului 2014 (malware distribuit prin rețelele locale, USB-uri, CD-uri și DVD-uri), aceasta reprezentând o creștere cu 2,3 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013.

Acest procent plasează România pe locul 136 în lume în ceea ce privește nivelul amenințărilor locale, foarte aproape de Germania și de Italia, unde 32,9% dintre utilizatorii au fost afectați de aceste tipuri de amenințări. Acest procent este mai mare decât cel înregistrat în Cipru, Croația și Austria.

24,9% dintre utilizatorii din România au fost afectați de amenințări web, aceasta reprezentând o scădere cu 9,2 puncte procentuale în comparație cu cifrele înregistrate în aceeași perioadă în anul 2013.

Astfel, România se plasează pe locul 76 în lume în ceea ce privește pericolele asociate cu navigarea pe Internet, mai jos decât Suedia și Irlanda (25,9% și 25,2%) și mai sus decât Ungaria și Slovacia (22,9% și 22,8%).

Când un client care utilizează soluții Kaspersky Lab este atacat de o amenințare online, localizarea geografică a tentativei de atac este înregistrată. Pe baza acestor date, procentul incidentelor cauzate de malware provenit din România a fost de 0,64% din procentul global –peste 5.041.000 de incidente înregistrate în intervalul ianuarie-iunie 2014. Aceste date plasează România pe locul al 14-lea la nivel global.

Pentru a nu fi afectate de aceste riscuri cibernetice, companiile trebuie să utilizeze o soluție de securitate eficientă și uşor de administrat precum Kaspersky Endpoint Security for Business care acoperă toate riscurile posibile din interiorul perimetrului lor IT și care are politici eficiente de securitate, uşor de înțeles și de urmat de către angajați.

Utilizatorii individuali trebuie, de asemena, să utilizeze un software de securitate multilateral, precum Kaspersky Internet Security – multi-device 2014. Instalarea unei soluții de securitate eficiente, mai ales dacă un dispozitiv este folosit pentru plăți online, acces la rețele sociale și alte activități care necesită introducerea datelor personale, poate garanta liniștea și protecția necesare şi evită infectarea. Însă, utilizatorii ar trebui să urmeze şi câțiva pași pentru garantarea siguranței, precum:

Folosirea unor parole diferite și complexe pentru fiecare dintre conturi și servicii. Soluțiile precum Kaspersky Password Manger pot fi utile pentru că generează parole sigure și automatizează procesul inserării acestora în paginile web.

Evitarea accesării link-urilor suspecte și descărcarea sau deschiderea fișierelor primite de la surse care nu sunt de încredere.

Verificarea paginii web înainte de a introduce datele personale. Site-urile de phishing sunt construite special pentru a părea autentice.

Utilizarea unei conexiuni sigure https (un standard de protocol http care permite criptare – Hyperterxt Transfer Protocol Secure) când este necesară introducerea datelor personale.

Utilizarea unui software de securitate legal și actualizarea sa regulată – poate garanta o performanță stabilă a PC-ului precum și securitatea datelor.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.