Tehnologia intră într-o nouă eră a dezvoltării, iar inteligenţa artificială (AI) este cel mai hot domeniu de cercetare al acestui moment. Cele mai mari...
robotTehnologia intră într-o nouă eră a dezvoltării, iar inteligenţa artificială (AI) este cel mai hot domeniu de cercetare al acestui moment.

Cele mai mari nume din industria internaţională de profil, Google, Facebook, Apple, dezvoltă proiecte bazate pe unul dintre cele mai puternice segmente ale AI, cel de deep learning.

Iar Microsoft nu rămâne mai prejos! Echipa de cercetare a gigantului software a anunţat recent atingerea unor noi recorduri odată cu dezvoltarea unui sistem de deep learning denumit simplu, Adam.

Potrivit acestora, Adam este de 50 de ori mai rapid şi două ori mai precis decât sistemele anterioare la recunoaşterea imaginilor (inclusive ale unei anumite rase de câini sau a unui tip de vegetaţie) şi foloseşte de 30 de ori mai puţine cumputere.

“Adam ne permite să explorăm conceptul construcţiei celui mai mare creier”, a declarat Pater Lee, şeful Microsoft Research.

Adam este capabil să analizeze o bază de 14 milioane de imagini împărţită în 22.000 de categorii. Înainte de acesta, numai câteva modele de inteligenţă artificială erau capabile să manevreze o astfel de cantitate de date. Unul dintre acestea era Google Brain.

De exemplu, în acea vastă cantitate de categorii este şi cea a câinilor. Adam ştie să recunoască imagini ale câinilor. Poate să-i identifice după rase sau diverse trăsături ale aceleiaşi rase. Ştie dacă un câine corgi este Pembroke sau Cardigan. dog_identification

Însă inginerii Microsoft nu-şi doresc ca Adam să întreacă Google Brain la algoritmi de deep learning. Ceea ce îşi doresc ei de la acest sistem este capacitatea de a optimiza mai bine modul în care computerele manevreză datele şi rafinează metodele de comunicare între ele.

În prezent, proiectul Microsoft este încă în stadiu “embrionar”. Momentan, sistemul lucrează doar prin intermediul unei aplicaţii interne care îi permite să identifice un obiect doar după ce utilizatorul face o fotografie a acestuia cu telefonul mobil. Încă nu există un plan concret pentru lansarea acestei aplicaţii către public, dar cercetărorii Microsoft văd clar ca potenţiale domenii în care Adam ar putea fi folosit în stadiu incipient cel de e-commerce, robotică sau sentiment analysis.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.