OMV Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, continuă și anul acesta programul social „Mergi mai departe citind”, primul program...
educatieOMV Petrom, cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, continuă și anul acesta programul social „Mergi mai departe citind”, primul program din România dedicat dislexiei. Dezvoltat în parteneriat cu Asociația Română pentru Copii Dislexici (ARCD), inițiativa urmărește informarea cu privire la dislexie în România și susține accesul egal la educație al copiilor afectați de această tulburare de învățare.

Astfel, în cadrul ediţiei din acest an a programului, OMV organizează în perioada 9 – 20 august 2014 prima tabără pentru dezvoltarea personalității și creativității copiilor și adolescenților dislexici din România, cu sprijinul Asociației Române pentru Copii Dislexici din Târgu Mureș. Participarea în cadrul taberei este gratuită și se face pe bază de înscriere, prin completarea formularului disponibil pe site-ul www.dislexic.ro sau www.omv.ro.

„Copiii dislexici au nevoie de cât mai multă susținere și ne bucurăm că reușim să ne aducem propria contribuție în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a acestora. Prin această tabără, dorim să oferim copiilor șansa de a se cunoaște și interacționa între ei, iar, totodată, să își dezvolte stima de sine și să beneficieze de experiențe sociale noi”, a spus Adrian Nicolaescu, Retail Manager OMV Petrom Marketing.

Tabăra, organizată în premieră în România, include o serie de activități și jocuri care au ca obiectiv dezvoltarea și stimularea creativității, a capacității de autoafirmare și auto-exprimare a copiilor dislexici, precum și dezvoltarea sentimentului de apartenență la un grup.

Mai mult, tabăra include activități de grup dedicate părinților care însoțesc copiii, realizate pentru o mai bună înțelegere a fenomenului dislexiei și pentru împărtășirea bunelor practici în educarea copilului. Atelierele și activitățile de grup din cadrul taberei vor fi coordonate și moderate de un psiholog și un psihopedagog, aceștia fiind sprijiniți de prezența unor persoane adulte dislexice, care vor împărtăși celor mici experiențele întâmpinate de ei în societate.

„Ne dorim ca prin metodele folosite în activitățile creative organizate în cadrul taberei să ajutăm participanții să își dezvolte încrederea de sine, sentimentul de apartenență la un grup, precum și latura creativă. Toate metodele pe care le folosim în activitățile din tabără sunt special create astfel încât să contribuie la dezvoltarea personală a copiilor dislexici. Îi încurajăm pe părinți să își înscrie copiii dislexici în tabără și, de asemenea, să participe alături de ei la atelierele dedicate acestora, unde au posibilitatea de a cunoaște și interacționa cu alți părinți care se confruntă cu aceeași problemă. Numai împreună putem contribui la dezvoltarea acestor copii”, a spus Eva Bartok, Președintele Asociației Române pentru Copii Dislexici și coordonator activități pentru copii și părinți.

Inițiativa „Mergi mai departe citind”

Lansat de OMV în parteneriat cu Asociația Română pentru Copii Dislexici (ARCD), „Mergi mai departe citind” este primul program din România dedicat dislexiei. Programul își propune să sprijine, prin informare și prin facilitarea accesului la instrumente de educare specifice, copiii care suferă de această tulburare de învățare, părinții acestora, pedagogi și specialiști.

OMV este partenerul ARCD din anul 2010, când a fost lansat www.dislexic.ro, primul portal din România care cuprinde informații utile și avizate de specialiști despre dislexie. În același an, tot cu sprijinul OMV, a fost reeditat îndrumătorul de specialitate „Eu citesc mai bine!” și a fost derulată o campanie de strângere de fonduri la care clienții OMV au contribuit în număr mare. Beneficiile rezultate, în valoare de peste 96.700 lei, au fost donate Asociației Române pentru Copii Dislexici și folosite pentru editarea de noi cărți și manuale de specialitate, precum și pentru organizarea unor cursuri de specializare pentru dascăli, pe tema tulburăririlor de învățare.

De asemenea, cu sprijinul OMV, în anul 2011 a fost organizat primul seminar național dedicat dislexiei, pe 9 decembrie, și a fost derulată o campanie de informare în mediul online, printr-o aplicație disponibilă pe pagina de Facebook a rețelei OMV din România. În plus, cu sprijinul OMV, un prim abecedar special conceput pentru copiii cu dislexie a fost pregătit de ARCD, acesta fiind distribuit gratuit de OMV, alături de alte două cărți pentru dislexici, unei baze de contacte extinse.

În anul 2012, OMV a derulat prima cercetare la nivel național menită să identifice aspectele specifice ale dislexiei, precum și incidența ei în România. Rezultatele cercetării au arătat că incidența dislexiei declarată în 2012 în rândul populației din România era de 25 de cazuri de dislexie la 10.000 de gospodării.

Asociaţia Română pentru Copii Dislexici a fost înfiinţată în anul 2002 de către părinţi şi cadre didactice (psihologi, logopezi, profesori, învățători). Cu sediul la Târgu Mureş, Asociaţia are ca obiective: popularizarea şi conștientizarea existenței reale în România a fenomenului tulburărilor de învăţare şi a cunoştinţelor legate de acesta; popularizarea metodelor adecvate de tratare; asigurarea drepturilor şi formelor de educaţie a copiilor dislexici, similare celor din ţările europene şi SUA; implementarea metodelor inovatoare de tratare; acordarea de sprijin copiilor dislexici şi familiilor acestora; formarea cadrelor didactice; asigurarea şanselor egale pentru copiii dislexici în învăţământ şi în societate.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deține o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW și un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deține 20,64%, Fondul Proprietatea deține 18,99%, iar 9,36% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

În ultimii 9 ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect şi indus al OMV Petrom în PIB-ul României este de circa 5%.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În această perioadă, compania a alocat peste 40 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală. „Țara lui Andrei” este principala platformă de implicare în comunitate.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.