Cel mai recent raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunţă faptul că în prima jumătate a anului 2014 utilizatorii...
People using cell phones   Original Filename: people cell phones.jpgCel mai recent raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunţă faptul că în prima jumătate a anului 2014 utilizatorii români au portat 202.778 de numere de telefon, de la lansarea acestui serviciu, în toamna anului 2008, depăşindu-se, astfel, pragul de 1.400.000 de numere portate.

Conform statisticii ANCOM, cel mai des își portează numărul utilizatorii de servicii de telefonie mobilă, portările pe acest segment reprezentând 70% din totalul de 1.410.203 numere portate de la lansarea serviciului de portabilitate.

În primele șase luni ale anului curent, cele mai numeroase portări s-au înregistrat în luna iunie (44.658 de portări), în timp ce media pentru această jumătate de an a fost de 33.796 de portări pe lună.

Pe segmentul telefoniei mobile, datele statistice ANCOM arată că se portează mai frecvent utilizatorii cu abonament decât cei care folosesc o cartelă preplătită. Astfel, din numărul total de utilizatori de telefonie mobilă care s-au portat în primul semestru al anului, 62% erau abonați şi 38% erau utilizatori de cartele prepaid.

În ceea ce privește numerele noi de telefon primite în propria rețea de către fiecare operator de telefonie mobilă, în calitate de furnizor acceptor, cele 161.441 de numere mobile portate în intervalul ianuarie-iunie 2014 se împart astfel: Vodafone a primit 44.498 de numere, Orange a primit 43.856 de numere, RCS & RDS 37.285, iar Cosmote 35.802.

În primele șase luni ale anului, cele mai multe numere de telefonie fixă au fost portate în Bucureşti și Ilfov (10.379 de numere), urmând judeţul Galați (5.199 de numere portate), Prahova (1.917 numere), Cluj (1.792 de numere) şi Timiș (1.527 de numere). Din cele 41.337 de numere de telefonie fixă portate, cele mai multe numere au fost portate către reţelele Orange (16.114), RCS & RDS (9.843), UPC România (8.757), Vodafone (3.645) şi Romtelecom (1.420).

De la începutul anului și până în prezent ANCOM a primit 84 de reclamații privind portabilitatea numerelor, reprezentând 12% din totalul sesizărilor înregistrate de Autoritate în acest interval. Utilizatorii reclamă, în general, aspecte tehnice apărute în cadrul procesului de portare şi termenele de portare.

ANCOM recomandă utilizatorilor ca înainte de a demara procesul de portare să consulte site-ul www.portabilitate.ro, creat și administrat de Autoritate. Site-ul oferă detalii cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebări care apar frecvent în situaţia portării numerelor, dar şi câteva sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare. Sfaturile sunt bazate pe situaţiile reale semnalate ANCOM de utilizatori. De asemenea, tot aici cei interesați pot afla în ce reţea funcţionează orice număr de telefon folosit în România, indiferent dacă a fost sau nu portat.

Pentru a fi convinși că fac cea mai bună și informată alegere atunci când își schimbă furnizorul de servicii, utilizatorii pot accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte administrat de Autoritatea de reglementare, care permite compararea tuturor ofertelor operatorilor de telefonie și internet disponibile pe piață.

Portabilitatea numerelor le permite utilizatorilor de servicii de telefonie să îşi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixă, mobilă şi numere speciale precum cele din categoria 0800 sau 0900. Portarea se face doar în cadrul aceleaşi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Procesul de portare nu poate dura în condiții normale mai mult de 3 zile lucrătoare de la înregistrarea unei cereri (cu excepția situațiilor în care utilizatorii solicită o dată ulterioară pentru portare), iar în ziua în care se efectuează portarea serviciul poate fi indisponibil maxim 3 ore în cazul telefoniei mobile şi maxim 4 ore în cazul telefoniei fixe.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.