Oficialii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) susţin extinderea cotei reduse de TVA la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile...
romaniaOficialii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) susţin extinderea cotei reduse de TVA la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate şi pentru agenţiile de turism licenţiate de Autoritatea Naţională de Turism.

În opinia acestora, măsura va avea ca efect atragerea  unui număr mai mare de turişti români şi străini în vacanţă în România, creşterea consumului de servicii turistice şi a ponderii turismului în PIB.

În prezent, cota redusă de 9% se aplică numai pentru servicii de cazare şi cazare cu mic dejun inclus. Restul serviciilor din turism, inclusiv cele ale agenţiilor care comercializează produse turistice în Romania, se impozitează cu cota integrală de 24%.

Sudul litoralului renaşte din propria-i cenuşă. Serviciile balneo, pachetele all inclusive şi facilităţile pentru familii îl ridică

“Cota TVA de 24% este mai mare decât nivelul aplicat în majoritatea ţărilor UE şi pune industria într-o situaţie de necompetitivitate faţă de ţările concurente pe piaţa turismului. Bulgaria aplică o cotă de 9% din aprilie 2011 pentru vacanţele cumpărate prin agenţiile de turism (peste 102.000 de români au plecat în Bulgaria prin agențiile de turism, în 2013 *), Grecia a redus TVA pentru restaurante la 13% în timpul crizei economice (aprox. 100.000 de români au plecat în 2013 prin agențiile de turism), Spania are o cotă de 10% atât pentru cazare, cât şi pentru serviciile din restaurant (peste 53.000 de români)”, declară Lucia Nora Morariu, preşedintele Asociaţiei  Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Şi alte ţări care atrag anual sute de mii de turişti români practică un TVA redus pentru serviciile de turism: Cipru (9% cazare, 9% restaurant – aprox. 2.000 de turiști români în 2013 ), Italia (10% cazare, 10% restaurant – aprox. 45.000 de români), Franţa (10% cazare, 10,58% restaurant – aprox. 26.000 de români), Austria (10% cazare, 10,62% restaurant – aprox. 27.000 de români), Malta (7% cazare, 18% restaurant – aprox. 4.500 români), Germania (7% cazare, 19% restaurant –aprox. 28.000 ), Croaţia (13% cazare, 13% restaurant – aprox. 5.000 români), Cehia (15% cazare, 21% restaurant – peste 3.200 de români). La polul opus sunt Portugalia (6% cazare, 23% restaurant – peste 3.500 de români), Ungaria (18,56% cazare, 27% restaurant – aprox. 7.500 de români), Marea Britanie (20% cazare, 20% restaurant – peste 14.000 de români), Danemarca (25% cazare, 25% restaurant – peste 2.300 de români)**.

Aplicarea unor cote mici de TVA în turism se vede în numărul total de turişti înregistrat în fiecare an. Astfel, Bulgaria a înregistrat anul trecut peste 7 milioane de turişti bulgari şi străini, Grecia peste 18 milioane, Franţa peste 85 de milioane, Spania peste 60 de milioane. România a înregistrat numai 7,9 milioane sosiri în structurile de primire turistică (6,20 milioane în cazul turiştilor români, 1,71 milioane în cazul turiştilor străini) tot anul 2013. Dintre aceştia aproximativ 2 milioane de persoane şi-au petrecut vacanţa pe litoralul nostru.

Necesitatea reduceri cotei de TVA la 9% şi pentru serviciile de demipensiune şi all inclusive pentru pachetele de vacanţă vândute exclusiv pentru România a fost una dintre principalele cerinţe ale oficialilor din turism şi în cadrul conferinţei de presă organizate în cadrul infotrip-ului Litoralul Verde, care a vizat promovarea zonei de sud a litoralului românesc.

“Cerem acum Guvernului, încă o dată, egalizarea cotei de TVA la 9% pentru întregul lanţ. Acum este un moment favorabil, în contextul situaţiei din Ucraina şi Bulgaria”, declara atunci Corina Martin, vicepreşedinte ANAT.

Reducerea TVA la 9% pentru cazarea cu demipensiune sau pensiune completă şi pentru pachetele vândute de agenţii în România va impulsiona turiştii să consume şi servicii de masă la hoteluri, într-o proporţie mai mare decât acum, pe hotelieri să practice şi sistemul all inclusive şi, de asemenea, ar putea determina şi o reducere cu 10% a preţului pachetelor turistice.

“Preţul pachetului care cuprinde şi masa este extrem de important în cazul familiilor cu copii. Apare o situaţie bizară, care trebuie corectată, pentru că acelaşi preparat are 9% TVA dacă este servit la micul dejun şi 24% dacă este servit la ora prânzului”, susţine Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naționale a Agenţiilor de Turism.

ANAT consideră că prin aplicarea TVA diminuat se reduce şi evaziunea fiscală, statul va câştiga din creşterea încasărilor în structurile de primire clasificate şi agenţiilor de turism licenţiate, iar turismul poate depăşi procentajul reprezentat acum în PIB, de aproximativ 2%.

(* Datele sunt preluate de la INS si arată numărul turiștilor români participanți la acțiuni turistice externe, organizate de agențiile de turism în 2013)

(** Datele sunt preluate dintr-un raport al Comisiei Europene despre TVA în ţările membre, din 13 ianuarie 2014)

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.