După ce am aflat că James Blunt concertează la Cluj în cadrul TiMAF 2014, am vrut și noi să știm ce reprezintă TiMAF, dar și...

Bogdan Buta_TIMAFDupă ce am aflat că James Blunt concertează la Cluj în cadrul TiMAF 2014, am vrut și noi să știm ce reprezintă TiMAF, dar și ce își propune pentru 2014? Și am aflat chiar de la sursa. Bogdan Buta, directorul Festivalului Intenațional de Muzică și Artă Transilvania ne-a acordat un interviu în EXCLUSIVITATE!

Festivalul Intenațional de Muzică și Artă Transilvania este cel mai complex festival de cultură din regiune și ne propunem să devina unul dintre cele mai importante festivaluri de acest gen, din Sud-Estul Europei. Festivalul se află anul acesta la cea de a 4-a ediție și își propune să aducă arta, în toate formele ei de manifestare, mai aproape de locuitorii Municipiului Cluj – Napoca și în același timp să oferim posibilitatea publicului larg să vină în contact cu acest domeniu. Prin intermediul competițiilor și workshop-urilor gândite de noi, încercăm să facem arta cât mai accesibilă și cât mai ușor de înțeles. Ediția de anul acesta a festivalului se va desfășura sub egida “stART” și va avea loc în perioada 3 -19 octombrie.

Cui se adresează TiMAF și care sunt noutățile acestui an?

Ne adresăm unui public larg, tinerilor dinamici și în căutare de experiențe noi, studenților, pasionaților de artă și cultură, artistilor, locuitorilor Municipiului Cluj– Napoca și turiștilor și încercăm să îi surprindem de fiecare dată. Anul acesta, un eveniment important va fi “Caravana Artelor”, menit să aducă arta mai aproape de clujeni.

Caravana va fi prezentă atât în centrul oarașului cât și în cartiere și va include spectacole de muzică, teatru și dans, alături de expoziții și concursuri pentru tineri și adulți. Acest proiect are ca rol atragerea unui public numerous spre arte și educarea acestuia.

Un alt element de noutate îl constituie și lansarea unor mini-festivaluri în cadrul Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania. Vom avea mini-festivaluri în domenii precum publicitatea, teatrul sau gastronomia.

Care este bugetul evenimentului ajuns la cea de-a IV-a ediție și cum este repartizat?

Bugetul ediției de anul acesta a TiMAF a ajuns la peste 400.000 de euro iar el este distribuit diferențiat în funcție de fiecare eveniment în parte. Atât eu,cât și echipa mea suntem în plin proces de atragere de fonduri și am convingerea că acestă sumă nu va reprezenta bugetul final.

De unde vin banii?

Aproape jumătate din suma actuală vine din partea partenerilor și sponsorilor TiMAF, iar restul sumei este atribuită autorităților locale, finanțatorilor publici și vânzării de bilete la evenimentele organizate în cadrul festivalului.

Care este Marele PremiuTiMAF?

Anul acesta vom avea 7 competiții destinate tinerilor artiști iar câștigătorii acestora se vor califica în competița pentru Marele Premiu TiMAF. Marele Premiu va fi din nou, conform tradiției, cecul în valoare de $3000 însoțit de un pachet special creat menit să asigure promovarea artiștilor. Câștigătorul este desemnat de public și va fi anuntat în cadrul Galei de Închidere a Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania.

afis james bluntCine sunt vedetele?

Una dintre vedetele ce va participa anul acesta în cadrul TiMAF va fi artistul James Blunt, al cărui concert va reprezenta și evenimentul principal al festivalului. Deocamdată am anunțat doar acest prim eveniment, însă vom reveni pe parcurs cu alte detalii și nume, deoarece nu vrem să stricăm surprizele.

Unde vor avea loc evenimentele?

Evenimentele se vor desfășura în diverse locații din Cluj – Napoca. În acestă ediție avem programate peste 50 de locații, vorbim de cartiere, zona centrală a orașului, instituții de învățământ, instituții de artă precum și restaurante, cluburi sau baruri.

Ce număr de artiști este implicat?

În acest an vor participa peste 500 de artiști din 5 țări, Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania fiind un proiect multicultural și multinațional.

Ce public estimați că veți avea?

Pentru ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Muzică și Artă Transilvania ne așteptăm la peste 100.000 de participanți. Doar pentru evenimentul principal al festivalului, concertul artistului britanic, James Blunt, estimăm peste 7000 de spectatori.

Cum arată agenda preliminară?

Festivalul Internațional de Muzică și Artă Transilvania va debuta cu Gala de Deschidere, ce va avea loc pe 3 octombrie, urmând ca în fiecare zi să se desfășoare unul sau mai multe evenimente, spectacole, competiții si workshop-uri. De asemenea, fiecare domeniu al artei va avea un eveniment principal de interes pentru publicul țintă și câteva evenimente mai mici adresate atât publicului larg cât și celui specializat.

Agenda festivalului va fi încheiată de Gala de Premiere în cadrul căreia se va acorda Marele Premiu TiMAF și mai apoi, cu concertul James Blunt ce va avea loc pe 31 octombrie, la Sala Polivalentă din Cluj – Napoca. În acest moment întreaga echipă lucrează la definitivarea agendei, aceasta urmând să fie anunțată în viitorul apropiat.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.