Potrivit Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător de pe plan autohton, în acest an se poate...
Symmetrica pavelePotrivit Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător de pe plan autohton, în acest an se poate observa o uşoară creştere a cererii de pavele destinate proiectelor rezidenţiale şi comerciale, piaţa fiind însă în continuare susţinută de proiectele publice de infrastructură.

„În ultimii ani, piaţa de pavele şi borduri vibropresate din România a fost susținută, în mare parte, de proiectele publice de reabilitare a trotuarelor, piețelor și zonelor pietonale. În acest an însă estimăm un avans uşor al cererii de pavele pietonale şi o creştere a numărului de proiecte rezidenţiale şi comerciale în care ne vom implica”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica.

Astfel, raportat la mixul de produse al Symmetrica, pentru 2014 reprezentantul companiei estimează că 40% din livrări vor fi de pavele pietonale, comparativ cu 35% în 2013. În acelaşi timp însă, anul acesta poate aduce o scădere uşoară a cererii de borduri şi rigole determinate mai ales de numărul mai mic de proiecte publice sau de infrastructură ce se află în execuţie.

Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica„Anul acest am observat şi o creştere uşoară a cererii de produse industriale – dale, rigole, capace de rigole – companiile investind tot mai mult în amenajarea spaţiilor din vecinătatea unităţilor de producţie, depozitelor, etc.”, a mai spus Sebastian Bobu.

În ceea ce privește capacitatea de producție Symmetrica, în prezent, compania produce în cele 5 fabrici ale sale aproximativ 11.500 metri de pavele şi borduri pe zi, având o acoperire geografică care o transformă în principalul producător de profil, la nivel naţional. Din totalul produselor livrate, 40% sunt pavele pietonale, 15% pavele carosabile, 40% boduri şi 5% rigole, capace de rigole, dale.

Referitor la zonele în care au loc cele mai mult livrări, în prezent, peste 90% dintre produsele Symmetrica ajung în proiectele din zona urbană, urmând ca treptat și zona rurală să se dezvolte mai mult în direcția amenajării.

Dincolo de schimbarea uşoară a mixului de produse vândute şi de majorarea cererii pe segmentul pavelelor destinate sectorului rezidenţial sau comercial, anul în curs ar putea aduce și o stagnare a prețului pentru pavele şi borduri, după ce în 2013 s-a înregistrat o uşoară creştere în acest sens.

“Cu toate că, începutul lui 2014 indică o redresare pe segmentul proiectelor rezidențiale și comerciale, ne este încă foarte dificil să facem estimări cu privire la evoluția pieței din acest an. Astfel, lipsa unor proiecte mai mari de infrastructură ar putea determina stagnarea pieței la același nivel din 2013”, a încheiat Sebastian Bobu.

Referitor la piața de pavele, borduri și rigole din România, în 2013 aceasta a atins aproximativ același nivel ca și în anul precedent, având un volum de circa 12 milioane de metri și o valoare de aproximativ 66 de milioane de euro.

Înfiinţată în 1994, Symmetrica este o companie 100% românească, producătoare de pavele, borduri şi rigole vibropresate pietonale şi carosabile, într-o gamă variată de forme şi culori.

Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999 la Vereşti, judeţul Suceava, urmată apoi de unităţile de producţie de la Podu Iloaiei, judeţul Iaşi (2010), şi Bolintin Vale, în apropiere de Bucureşti (2011). În 2012, compania a deschis două noi unităţi de producţie, la Prejmer, judeţul Braşov şi la Şintereag, judeţul Bistriţa.

Principalele proiecte pentru care Symmetrica a livrat pavele şi borduri se numără Arena Naţională, parcul balnear din staţiunea Vatra Dornei, magazine Carrefour, Lidl, Penny Market, parcări cu pavele ecologice în Bucureşti. De asemenea, produsele companiei au fost folosite pentru reabilitatea de străzi, trotuare şi parcuri ecologice din întreaga ţară.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.