Cei aproximativ 500 de jucatori de golf afiliați din România au la dispoziție doar cinci terenuri care pot fi luate în considerare pentru acest...

golf_course2014Cei aproximativ 500 de jucatori de golf afiliați din România au la dispoziție doar cinci terenuri care pot fi luate în considerare pentru acest sport încă emergent în România, dintre cele aproximativ 200 de terenuri de golf din Europa Centrală și de Est disponibile în anul 2013.

Republica Cehă are cea mai îndelungată istorie în domeniul acestui sport în Europa de Est cu aproximativ 96 de locații disponibile pentru cei 55.000 de jucători înregistrați, KPMG identificând aproximativ 20 de noi terenuri inaugurate din 2008 și până în prezent.

De ce avem nevoie de mai multe terenuri de golf?

Richard Perrin, Partner Advisory, KPMG, mentioneaza: „Din cauza lipsei facilităților, numărul de jucători înregistrați în Asociația Jucătorilor de Golf din România nu reflectă în mod real potențialul pieței. Comparativ cu țările învecinate, România se situează printre ultimele locuri în clasamentul terenurilor de golf. Suntem, evident, cu mult în urma Republicii Cehe cu cele 96 de terenuri de golf de care dispune, dar nu stăm mai bine nici faţă de Polonia care are 27 de terenuri – 3.000 de jucători afiliați, Ungaria – 15 terenuri și 1.400 de jucători, şi Bulgaria – 7 terenuri și 640 de jucători”.

Atragerea turismului de înaltă calitate

Organizația Mondială a Comerțului (WTO) prognozează că, până în anul 2020, aproape unul din trei turişti care vor veni să viziteze Europa, vor alege o destinație din Europa Centrală și de Est, iar turiştii amatori de golf sunt întotdeauna în căutare de noi locuri. Potrivit firmei de consultanță în domeniul turismului, Economic Research Associates, cu sediul la Londra, categoriile de turişti atraşi în cea mai mare măsură de golf sunt în aceeaşi măsură interesaţi să combine sportul cu cunoașterea culturii şi tradițiilor, pe care România le are din abundență şi care sunt încă în mare măsură nedescoperite.

Pentru vacanţele de golf, cele mai vizitate destinaţii din Europa continuă să fie Spania şi Portugalia, urmate de Scoţia şi Turcia, în timp ce Italia și Bulgaria au câștigat în popularitate în ultima perioadă.

Dezvoltarea proiectelor rezidențiale de înaltă calitate

Deși conceptul de ansamblu rezidențial cu teren de golf are o istorie mult mai scurtă în regiunea EMA decât în America de Nord, este un fapt bine cunoscut că – atunci când este bine proiectată – amplasarea caselor de-a lungul terenurilor de golf poate stimula tranzacțiile imobiliare și poate contribui la creșterea prețului de vânzare. Numeroase studii au demonstrat că în clasamentul celor mai căutate locații pentru amplasarea unei comunități rezidențiale numai cursurile de apă devansează terenurile de golf. Cu toate acestea, valoarea adăugată pe care o oferă golful în cadrul unui complex imobiliar sau turistic nu se datorează numai facilităţii în sine. Aceasta provine în cea mai mare măsură din frumuseţea și serenitatea peisajului pe care le oferă un teren de golf.

Richard Perrin mentioneza: „În cel mai recent studiu realizat de KPMG, ’Golf Course Development Cost Survey 2014 în Europe, the Middle East and Africa’, toţi respondenții au indicat o creștere a preţului de vânzare iniţial aferent unităţilor imobiliare. Aproape jumătate dintre respondenţii cu un proiect imobiliar integrat au estimat că prețul de vânzare a fost cu 20% mai mare comparativ cu o unitate imobiliară similară dintr-o zonă învecinată dar care nu dispunea de acces la terenul de golf. În plus față de profitul anticipat din vânzarea unităților imobiliare, mai mult de două treimi dintre respondenţi consideră că terenul de golf va fi o investiție profitabilă”.

Dar cât de mult costă?

Conform aceluiași studiu realizat de KPMG, presupunând că investitorul poate obţine terenul în concesiune, costurile s-ar putea ridica la 12 milioane de Euro pentru amenajarea unui teren de golf cu 18 găuri, care să includă şi o sală de conferinţe, restaurant și baruri, 12 cabane, un centru spa şi activităţi de recreere. În perioada 2008-2013 costul mediu necesar realizării unei găuri de golf în estul Europei, pentru terenuri de orice dimensiune, era de 367.000 de Euro, de trei ori mai mult faţă de 106.000 de Euro în perioada 2004-2008. Principalul motiv este că proiectele imobiliare recente din regiune au avut o calitate net superioară. Comparativ cu acest preț, costul mediu de dezvoltare în Europa de Vest şi Europa Mediteraneeană de Sud-Est (Franţa, Italia, Portugalia, Spania, Cipru) este de 450.000 de Euro, iar în EMA este 328.000 Euro.

Noile tendinte: Organizarea unor turnee de golf pentru clienţi şi parteneri

KPMG România organizează primul său turneu de golf în Bulgaria la Balcic la finalul lunii mai 2014, împreună cu partenerii săi – Ferrari, Mondial Voyages GSA Club Med, Air France, Comptesse du Barry, La Cave d’Olivier FUCHS, Istyle şi Marsh. La acest eveniment vor participa numeroși membri ai comunității de afaceri locale si internationale.

Departamentul Golf Advisory din cadrul KPMG a oferit servicii profesionale dezvoltatorilor de noi terenuri de golf și proiecte imobiliare integrate. În plus, am asistat mai multe instituţii de turism în elaborarea unor strategii de dezvoltare a golfului, am ajutat managerii terenurilor de golf existente să își crească eficiența operațională și așteptăm oportunitatea de a anunța inaugurarea primului teren de golf cu 18 găuri recunoscut de Federaţia Profesională de Golf din România.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.