Peste 5000 de sași sunt așteptați la Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării acestei regiuni din România.  Aflat la a doua...
Viscri / Sursa foto: viziteazalumea.ro

Viscri / Sursa foto: viziteazalumea.ro

Peste 5000 de sași sunt așteptați la Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării acestei regiuni din România.  Aflat la a doua ediție, evenimentul va avea loc în perioada 15 – 24 august 2014 și include atât manifestări cultural – artistice, cât și celebrarea restaurării unor clădiri de patrimoniu.

Aproximativ 20.000 – 30.000 de sași vizitează anual în Țara Ovăzului, traducerea în limba română pentru denumirea dată regiunii Haferland, iar mulți dintre aceștia susțin cu fonduri restaurarea patrimoniului cultural existent.

Săptămâna Haferland urmărește promovarea mai multor localități pitorești din Țara Ovăzului în rândul sașilor, precum și a turiștilor din România, și nu numai. Pe lângă localitățile bine-cunoscute deja, precum Viscri, Sighișoara și Rupea, turiștii vor avea ocazia să descopere locuri de poveste din Criț, Saschiz, Bunești, Meșendorf și Roadeș. Mai mult, aceștia vor putea participa, pe parcursul celor 10 zile de manifestări, la concerte în aer liber, slujbe religioase, concerte de orgă, picnicuri, drumeții prin pădure și trasee cu bicicleta, precum și alte activități de petrecere a timpului liber.

Editia de anul acesta se desfăsoara sub înaltul patronaj al domnului Dr. Günter Krings, Secretar de Stat în Ministerul de Interne în Germania și Membru în Bundestag, al domnului Bernd Fabritius – Președinte al Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag și al domnului Ovidiu Victor Ganţ, Deputat în Parlamentul României din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

Zilele în care organizatorii așteaptă cei mai mulți vizitatori sunt 16 și 17 august, atunci când fosta casă parohială din Criț va fi inaugurată, în urma unui proces elaborat de reconstrucție după planurile inițiale ale clădirii, iar în Rupea va avea loc o slujbă la șantierul Bisericii Evanghelice din localitate.

Investițiile realizate până în prezent în restaurarea clădirilor de patrimoniu și în promovarea zonei ca obiectiv turistic sunt de ordinul milioanelor de euro, fondurile fiind obținute din donațiile sașilor plecați din țară, dar și prin contribuția și efortul personal al unor membri ai comunității care au revenit în România și sunt deținătorii unor afaceri de succes.

Inițiatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreună cu Fundația Peter Maffay / Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Mihai Eminescu Trust și Consiliul Local  Bunești, își propun să sprijine activ conservarea și restaurarea moștenirii culturale a sașilor, inclusiv promovarea turistică a acestei zone.

În afara acestei săptămâni culturale, fundațiile s-au implicat în alte proiecte precum programe umanitare dedicate ajutorării membrilor comunității și a copiilor acestora, susținerea educației în limba germană, inițiative culturale incluzând filme documentare, cărți și albume fotografice, concerte și evenimente organizate de către autoritățile locale și Biserica Evanghelică CA.

Regiunea a fost denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.