Symmetrica, unul din liderii pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi, totodată, cel mai mare producător de pe plan autohton, a realizat, în...

Symmetrica paveleSymmetrica, unul din liderii pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi, totodată, cel mai mare producător de pe plan autohton, a realizat, în cei 20 de ani de la înfiinţare, investiţii totale de 23 milioane de euro, sumă din care 18,5 milioane de euro au fost direcţionate către cele cinci unităţi de producţie.

De asemenea, Symmetrica a investit 2,2 milioane de euro în parcul auto ce asigură livrarea a circa 40% din producţia companiei, alocând fonduri, în acelaşi timp, şi pentru utilaje şi echipamente destinate producerii de linii de turnare prefabricate mici (pavaje, borduri, rigole, etc.).

Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica“Brandul Symmetrica a luat naştere în 1994, odată cu înfiinţarea companiei, când am făcut primii paşi în descoperirea sistemelor de producţie a pavelelor vibropresate. Treptat, portofoliul companiei s-a diversificat, iar în acest moment suntem cel mai mare producător local de prefabricate mici (pavele, borduri, rigole, capace de rigole) deţinând o cotă de 24% din piaţă”

Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica

Potrivit afirmaţiilor sale, în acest moment Symmetrica are o capacitate de producţie de 11.500 metri de produse zilnic, iar în cei 20 de ani de existenţă pe piaţă a livrat, în total, 8 milioane de metri de produse în întreaga ţară, dar şi peste hotare.

“70% din produsele livrate în cei 20 de ani de la înfiinţare au fost destinate proiectelor publice, în timp ce 20% proiectelor private de tip industrial sau comercial. Doar 10% din volumul produs în fabricile noastre în această perioadă a fost destinat clienţilor finali sau proiectelor rezidenţiale. Raportat la tipurile de produse, 60% din volumele livrate au fost de pavaj”, a mai spus Sebastian Bobu.

Acesta a mai adăugat că, şi în trecut  dar şi în prezent, 90% din livrările Symmetrica ajung în proiecte din zona urbană, urmând ca treptat şi zona rurală să se dezvolte şi să investească mai mult în amenajare.

Afaceri în creştere

Raportat la evoluţia business-ului Symmetrica din 1994 şi până în prezent, Sebastian Bobu a subliniat că cea mai mare parte a creşterilor au fost susţinute atât de investiţiile constante şi portofoliul de produse, cât şi de dezvoltarea pieţei de profil.

“După ce în 2012 am înregistrat un avans cu 5% a cifrei de afaceri, în ciuda evoluţiei negative a pieţei, anul trecut afacerile companiei au raportat iar o creştere cu 7%, ajungând la cca. 15,4 milioane de euro”, a mai spus Sebastian Bobu.

Potrivit afirmaţiilor sale, avansul a fost susţinut şi de începerea exporturilor. Astfel, anul trecut compania a început să livreze produse pentru proiecte din Republica Moldova, urmând ca această tendinţă să se menţină şi în acest an.

„Prima fabrică Symmetrica a fost inaugurată în 1999, la Vereşti, jud. Suceava, pentru ca în 2010 să deschidem cea de-a doua unitate de producţie la Podul Iloaiei, jud. Iaşi. Acesta a fost unul dintre momentele cheie din dezvoltarea companiei deoarece am decis să facem investiţii masive pentru a acoperi cât mai multe zone din ţară. De asemenea, am luat hotărârea de a produce intern liniile de fabricaţie necesare acestei extinderi”, a mai declarat Sebastian Bobu.

Anul

Nr. de fabrici

Cifra de afaceri

Evoluţie

2010 2 (Vereşti- Suceava si Podul Iloaiei- Iaşi) 7 mil. euro
2011 3 (Vereşti- Suceava, Podul Iloaiei- Iaşi, Bolintin Vale – Ilfov) 13,5 mil. euro 93%
2012 5 (Vereşti- Suceava, Podul Iloaiei- Iaşi, Bolintin Vale – Ilfov, Prejmer- Braşov şi Şintereag- Bistriţa) 14 mil. euro 5%
2013 5 (Vereşti- Suceava, Podul Iloaiei- Iaşi, Bolintin Vale – Ilfov, Prejmer- Braşov şi Şintereag- Bistriţa) 15,4 mil. euro 7%
2014 5 (Vereşti- Suceava, Podul Iloaiei- Iaşi, Bolintin Vale – Ilfov, Prejmer- Braşov şi Şintereag- Bistriţa) 15,4 mil. euro (estimare) 0%
(estimare)

 

 „Creşterile business-ului companiei în ciuda climatului dificil de pe piaţa de profil au fost susţinute şi de acoperirea geografică mare de care dispunem. Aceasta ne-a oferit posibilitatea livrării rapide, la preţuri competitive, atât în Moldova, Muntenia, Dobrogea, cât şi în Transilvania, Symmetrica acoperind peste 80% din teritoriul ţării”, a mai spus Sebastian Bobu.

Acesta a mai adăugat că expansiunea începută în 2010 a fost uşurată şi faptul că Symmetrica produce intern liniile de fabricaţie, acest lucru permiţând un control mult mai bun al producţie şi desigur, un cost mai mic al investiţiei.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.