Cine mai crede, astăzi, că poți să îți găsești un model pe care să îl respecți toată viața într-unul din profesorii pe care îi...

Marian CraciunCine mai crede, astăzi, că poți să îți găsești un model pe care să îl respecți toată viața într-unul din profesorii pe care îi întâlnești, zi de zi, în sala de clasă? Sau în sala de sport? Eu, unul, cred cu tărie că foarte puțini elevi își găsesc modelele dintre cei care îi îndrumă acum și cu atât mai mult să poată spună că aceștia reprezintă sau vor reprezenta 1 din 100, oameni care să le modeleze viața. Sper, totuși, să mă înșel, iar o parte din elevi să găsească în dascălii lor chiar modele demne de urmat în viață.

Eu vreau să vă spun, pe scurt, în câteva rânduri, despre omul care pentru mine reprezintă 1 din 100. Omul care a avut un impact în educația mea și care ani la rând mi-a călăuzit pașii în viață. Vorbim aici de un profesor, un antrenor, un om care mi-a fost de multe ori părinte. Timp de 8 ani, au fost puține zilele în care nu am călcat în sala de sport unde doamna Sandu Alina Mărgărit antrena echipa de baschet a școlii Nr.3. Îmi aduc și acum aminte cum s-a făcut selecția, iar eu, cel mai pișpirel din grupă trebuia să devin cel mai bun. Un coordonator de joc, care să ducă echipa către victorie. Și astfel, din clasa a IV-a mi-am petrecut chiar și pauzele, afară, cu mingea de baschet.

Și da, de multe ori, antrenamentele din sala de sport erau epuizante chiar și pentru niște copii plin de dorință și de energie. Și da, doamna Sandu ne reținea după orele de sport din program pentru a ne explica nouă, copiilor ei, și partea tactica și nu doar jocul cu minge de baschet. Minge, pe care, noi, cei din grupa de baschet, abia reușeam, inițial, să o manevrăm cu două mâini.

Baschetul-pasiunea-meaPentru doamna Sandu, care, treptat, s-a transformat în „teacher” reprezentam o a doua familie. Iar timpul petrecut împreună a crescut odată cu vârsta și cu cele patru cantonamente pe care le făceam an de an. De menționat că pe lângă pasiunea pentru baschet ne-a oferit încrederea și mentalitatea de care aveam nevoie noi ca elevi pentru a câștiga meciuri. Iar lucrurile s-au mișcat în bine.

Treaba bună de la antrenamente s-a transformat în succes pe terenul de joc. Iar echipa condusă cu multă ambiție de pe margine de „teacher” și de pe teren de mine a câștigat campionatul local și a ajuns de multe ori în etapele superioare la nivel național. An de an am evoluat ca elevi, ca sportivi și mai ales ca oameni, iar acest lucru și datorită sfaturilor oferite în afara școlii de doamna Sandu. Am învățat că pentru a fi bun ai nevoie de multă sudoare și de sacrificii, dar mi-am dorit asta, și pot spune și astăzi: nimic nu s-a schimbat din acest punct de vedere.

Pentru mine această etapă, povestită foarte pe scurt, a fost o lecție de viață, iar „teacher” face parte și, astăzi, din categoria 1 din 100. Ori de câte ori am ocazia și ajung acasă (Alexandria) dau o fugă pentru a mai primi noi sfaturi și pentru a mă bucura de amintirile din viața de elev.

„Pentru că sunt curios care este modelul tău, lasă-ne, în următoarele 5 zile, un comentariu în care să ne spui ce înseamnă pentru tine să fii 1 din 100 și poți câștiga o sticlă de whiskey irlandez autentic Tullamore D.E.W.”

 • Romanu M.

  22/04/2014 #1 Author

  Pentru mine, parintii sunt cei pe care ii consider modele in viata. Ne modeleaza de mici si sunt mereu prezenti atunci cand ai nevoie de ei. Profesorii vin pe locul doi. Parerea mea!

  Reply

 • ene maria

  22/04/2014 #2 Author

  Modelul meu e diriginta Stancu profesoare de limba romana din scoala generala;, un om deosebit cu suflet mare. fb ene maria

  Reply

 • Rotaru G.T.

  22/04/2014 #3 Author

  Parintii sunt in primul rand modele in viata,de aceea se spune ca cei 7 ani ii ai de acasa,(cresterea,educatia conteaza foarte mult).Profesorii sunt cei care alaturi de parinti iti modeleaza pasii spre invatatura,spre viitor,spre a deveni un om bun.Viata iti ofera multe surprize,frumoase si mai putin frumoase,parerea mea este ca trebuie sa alegi ce este mai bun de la fiecare,pentru ca doar asa poti fi 1 din 100.

  Reply

 • Vasilescu Ionel Cornel

  22/04/2014 #4 Author

  Nr 1 din 100 este si afost Stefan cel Mare care a luptate prin orice mijloace sa mentina libertatea si identitatea Moldovei si a moldovenilor, a luat masuri economice pentru dezvoltarea si modernizarea tarii si a incercat sa fie cat mai drept cu supusii sai dupa legile vremii.

  Reply

 • Paul Gheorghiu

  22/04/2014 #5 Author

  Să fii cel mai bun, pentru tine însuţi/însăţi este, de fapt, cel mai important. Stima de sine este esențială pentru minte, mental. Comparaţia cu alții este cu două tăișuri.
  Aceasta poate face bine, dar, și rău, de unde şi ideea, că “Mai binele nu este neapărat dușmanul binelui”. Comparația poate fi benefică, în cazul, în care, este utilizată pentru a dezvolta calitățile, care ne lipsesc.
  In schimb, propria definire, în mod sistematic, în raport cu ceilalţi, este adevărat, că nu va face decât să saboteze şansele noastre de succes .
  A fi cel mai bun implică, în mod necesar, o comparație cu alții, și, de aici, apare şi o problemă majoră.
  De fapt, cred, că, acest spirit competitiv este, de multe ori, necesar, în domenii, cum ar fi sportul;1 vs 1: eşti obligat să doreşti “moartea aproapelui său”.
  In arta seducţiei, în dragoste, unii, cpnsideră, că, trebuie să ai acest spirit. Dar, nu există nici un interes în dorința de a fi un seducător mai bun sau să ai mai mult succes, în dragoste, decât alţii, mai ales, dacă, te afli, cu adevărat, în căutarea iubirii. Cooperarea este cea mai bună tactică pentru a găsi o femeie, potrivită, ţie. Leagă prietenii, de preferință, cu persoane, care au gusturi diferite în materie de preferinţe feminine. Astfel, nu vor mai exista probleme legate de rivalitate.
  Acest spirit de competiție poate fi dăunător sau util. Într-o situație de supraviețuire, a alerga mai repede decât altcineva, este bine, pentru că, celălalt va fi mâncat, înainte, de leu…spre exemplu!!! Dar, de ce, să nu cooperezi? Unirea crează puterea, cum se spune, nu ?!
  Pentru unii, spiritul de competiție este necesar. Aceștia sunt oameni, cărora le place să exceleze, să depăşească, doar, pentru provocare, pentru joc, pentru a înregistra un record, şi este, mai degrabă, benefic, pentru ei.
  Numeroase persoane (oameni de știință, inventatori…), care au marcat reuşite, nu au dorit, niciodată, să fie mai buni decât alţii. Ei au vrut, doar, să aducă mai mult în zona, domeniul, care îi pasiona.
  Stiinta este pentru cei, care studiază, serios, nu pentru cei, care caută o glorie veșnică (aceasta se situează într-un plan secundar).
  Faceţi ceea ce vă place, şi veţi fi fericiţi. Chiar dacă eşti cel mai bun cântăreț, cu mii de „fani”, fericirea nu este, neapărat, prezentă la Intâlnire…

  De fapt, care este prioritatea ta, în viaţă?

  Cursa pentru o frumuseţe mai deosebită, avere, bogăţie… etc. este infinită. Putem fi, întotdeauna, mai bun/ă. In realitate, perfecțiunea este de neatins.
  Există, de asemenea, o fericire mai mare ? Nu. Bucuria este „tale quale”. Nu există o bucurie mai bună. Propria ta bucurie nu poate fi comparată cu bucuria mea.

  Să faci mai mult, în direcţia relațiilor de familie, iată, ce demers trebuie încurajat. Aici, nu există nici o rivalitate. Vrem, doar, să reconsiderăm lucrurile și să construim ceva nou. “Să nu mai faci, ca părinţii tăi”, ci, cum crezi tu, că ar trebui să fie….
  Luând exemplul animalelor – lupii, care se luptă, între ei, pentru a fi masculul alfa, de fapt, o fac pentru binele grupului lor. Pentru că, este, întotdeauna, mai bine, ca, un lup puternic să se afle in frunte, pentru a proteja, pentru a-şi conduce grupul în cea mai bună direcţie.
  Deci, dacă, vrei să fii cel mai bun, trebuie să doreşti aceasta, pentru a-ţi servi propriul grup. Nu o faci, pentru a avea, a dobândi ceva!!

  Reply

 • DOGARU GONCEA ANELIA

  22/04/2014 #6 Author

  Spiritul liber nu tine de varsta ci sa te vezi, pe tine insuti ca pe un teatru al tuturor posibilitatilor.
  Nimeni si nimic nu ne poate ingradi spiritul ,creativitatea, entuziasmul, mintea tanara deschisa permanent catre nou ,incercarile mai mult , sau mai putin reusite din care ,insa, cu siguranta tragem concluziile potrivite si ne servesc drept lectii de viata.Aud aievea vorbele intelepte ale bunicii mele :”Asuma-ti angajamentul de a invata si de a schimba – fii suficient de umila pentru a-ti recunoaste propriile slabiciuni, si indeajuns de flexibila pentru a te adapta.Curajul este in fiecare dintre noi – foloseste-l atunci cand trebuie sa faci ceva bun pentru tine”.Bunica mea -este modelul meu,cea care m-a invatat sa fiu OM -real,nefalsificat, marinimos si incandescent in acelasi rimp ,donator voluntar de dragoste -sa fiu fiica,mama, sora, nepoata, prietena , colega, vecina si in toate ipostazele : sa-mi pastrez “coloana vertebrala”.Vreau sa cred ca-mi va iesi !!!

  Reply

 • Horia Gârbea

  25/04/2014 #7 Author

  Modelul care este (a fost) pentru mine 1 din 100, din 1000, din 10 000, a fost Profesorul , conducătorul cenaclului de tineri, abia ieșiți din adolescență, care ne doream să devenim scriitori. Spre cinstea lui și a noastră, cei mai mulți care au trecut pe acolo chiar au devenit ce își doreau. Profesorul, pe atunci de 45-49 de ani, deci mai tînăr decît sîntem noi, discipolii săi, azi, elimina orice prejudecată, limitînd discuțiile la comentarea textului și la criteriul valoric. Vorbele puteau fi prețioase sau buruienoase, conta doar „dicțiunea ideilor”. Moderarea oricărui exces și prezența aulică a magistrului ne înălțau și pe noi, dispuși la ironii, glume, farse uneori infantile , aducîndu-ne în „castelul de gheață al gîndirii”, cel invocat de Ion Barbu. Deschis la orice formulă, dar decis în a reteza orice pornire spre trivialitate, facilitate sau kitsch, Profesorul nu ne domina, ci ne obliga să luăm „calea”, singura bună. Diversitate estetică și rigoare etică. Nu știu dacă s-ar bucura să îl numesc aici. O fac totuși, în șoaptă, într-o paranteză ce poate fi omisă de organizatorii competiției: Mircea Martin.

  Reply

 • Marian Crăciun, Jurnalist

  27/04/2014 #8 Author

  Pentru ca toate raspunsurile ne-au placut, am decis ca este mult mai bine sa tragem la sorti castigatorul! Cu toate ca nu am avut de extras 1 din 100, din cele 7 comentarii (noi am adaugat numerele 1-7 la random.org) a iesit castigator numarul 1. Roman M.

  Va multumim pentru comentarii si pentru participare!

  PS. Castigatorul are 3 zile la dispozitie pentru a-si revendica premiul. In caz ca nu ne va contacta, vom trage la sorti un alt castigator!

  Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.