Asociaţia Telefonul Copilului a lansat proiectul ,,Bullying – de la hărțuirea verbală la hărțuirea fizică în rândul copiilor” prin care îşi propune să tragă...

BULLYINGAsociaţia Telefonul Copilului a lansat proiectul ,,Bullying – de la hărțuirea verbală la hărțuirea fizică în rândul copiilor” prin care îşi propune să tragă un semnal de alarmă cu privire la existenţa acestui fenomen,  dar şi a metodelor de luptă împotriva acestuia.

Proiectul constituie primul demers care tratează acest subiect în România şi este finanţat de Petrom în cadrul competiţiei de proiecte „Idei din Ţara lui Andrei”. În cadrul proiectului va fi dezvoltat un pachet educaţional împreună cu experţi în psihologia copilului. Acesta va fi pus la dispoziţie în cadrul întalnirilor directe pe care Asociaţia Telefonul Copilului le va organiza în 20 de unităţi de învăţământ din Bucureşti, pe o perioadă de 5 luni.

Violenţa verbală sau non-verbală, abuzul emoţional, excluderea sau violenţa fizică sunt diversele tipuri de abuz pe care le îmbracă fenomenul “bullying”. Acesta afectează sănătatea copiilor şi conduce adesea la probleme emoţionale, tulburări de comportament, precum şi abandon şcolar, auto-mutilare sau chiar suicid. În perioada octombrie 2011 – octombrie 2013, Asociaţia Telefonul Copilului a înregistrat un număr de 2.907 cazuri de bullying în România.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie creşterea gradului de conştientizare a efectelor negative ale fenomenului “bullying”, respectiv creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi al  ONG-urilor asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui fenomen.

Conform informaţiilor existente în baza de date a liniei telefonice gratuite de asistenţă pentru copii 116 111, gestionată la nivel naţional de Asociaţia Telefonul Copilului, fenomenul bullying este asociat următoarelor forme: bullying fizic în procentaj de 45.72%, bullying verbal în procentaj de 22.86%, bullying emoţional în procentaj de 15.24%, bullying relaţional în procentaj de 14.28% şi bullying online în procentaj de 1.90%.

Analiza detaliată a fenomenului bullying pe baza datelor înregistrate la 116 111, respectiv a datelor înregistrate de serviciile telefonul copilului la nivel internaţional se regăseşte ataşat.

“Excluderea şi mai ales umilirea reprezintă o lovitură psihologică foarte mare, cu efecte pe termen lung precum pierderea încrederii în sine şi în ceilalţi, introversie, alienare, teamă, depresie, retragere, furie, chiar şi răzbunare. Momentul în care am realizat mai mult ca niciodată că un astfel de proiect este vital a fost acela în care prima tentativă de suicid, prima spitalizare a unui copil şi primul abandon şcolar al unui copil premiant au fost cazuri preluate la 116 111, în legătură cu fenomenul ,,bullying”. Aşadar, consecinţele sunt dramatice, iar ceea ce este şi mai dramatic este faptul că nimeni nu vorbeşte despre asta. În România, autorităţile nu adresează acest fenomen, în timp ce ân alte state fenomenul ,,bullying” se regăseşte printre subiectele cele mai importante din domeniul protecţiei drepturilor copilului. Dorim să mulţumim companiei Petrom pentru că vocea acestor copii se aude începând de astăzi şi în Ţara lui Andrei, oferindu-ne astfel şansa de a trage un semnal de alarmă şi de a identifica cele mai bune soluţii pentru prevenirea fenomenului”, a declarat Cătălina Florea, Director Executiv, Asociaţia Telefonul Copilului şi Deputy Regional Representative Europe, Child Helpline International.

Vă invităm să vizionaţi şi mesaje ale copiilor pe care Parlamentul European le-a luat la cunoştinţă în vara acestui an, în cadrul evenimentului organizat de Child Helpline International: http://www.youtube.com/watch?v=dfdqDGquTIE&list=UUqbOz9a9tdm3_e9L7-KGckw

„În ultimii 2 ani, la Telefonul Copilului au fost înregistrate aproape 3000 de cazuri de bullying, cu toate acestea subiectul e aproape inexistent pe agenda publică. Prin proiectul <Bullying – de la hărțuirea verbală la hărțuirea fizică în rândul copiilor>, Asociaţia Telefonul Copilului aduce în atenţia noastră, a tuturor, aceste cazuri şi propune soluţii de lungă durată pentru rezolvarea problemelor. Mă bucur că Petrom, prin Ţara lui Andrei, oferă sprijinul atât de necesar inţiativelor temerare.” a declarat Mona Nicolici, Manager Departament Sustenabilitate, Petrom.  

116 111 este linia europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului. Apelul către 116 111 este oferit gratuit la nivel national de Romtelecom şi Cosmote.

CUVINTE CARE DOR SI RANESC 5

CUVINTE CARE DOR SI RANESC 3

CUVINTE CARE DOR SI RANESC 6

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.