52 % dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiționată de oferirea lor gratuită de...
sanatate52 % dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiționată de oferirea lor gratuită de către producator pe o perioadă de până la un an, reiese din cel de-al patrulea val al studiului CONFIDO, realizat de Exact Cercetare și Consultanță, în colaborare cu Link Resource, la inițiativa Institutul Aspen România și prezentat presei cu ocazia celei de-a treia ediții a Bucharest Forum/Healthcare.

Realizat trimestrial începând cu anul 2013, studiul CONFIDO măsoară dinamica preferințelor populației cu privire la sistemului medical și farmaceutic din România și este pus la dispoziția autorităților publice pentru a fi utilizat în procesul de elaborare a politicilor publice din domeniul sănătății.

Peste jumătate din populație a cumpărat produse compensate în ultimele 3 luni

Dintre cei care au achiziționat medicamente compensate în ultimul trimestru, doar 6 % au afirmat că medicamentele au fost compensate integral, restul de 94 % declarând că au achitat sume de bani pentru a putea beneficia de tratament. Contibuția personală a fost percepută ca fiind foarte mare de către 44 % dintre aceștia, doar 23 % afirmând că valoarea sumei achitate s-a situat la un nivel scăzut.

Respondenții au declarat în procent de 54 % că nivelul valorii decontate de către CNAS pentru medicamentele compensate ar trebui să se stabilească în funcție de prețul medicamentului, eficacitatea tratamentului fiind cel de-al doilea criteriu adus în discuție de către 29 % dintre aceștia.

Pacientii sunt de părere că sistemul public de sănătate trebuie să asigure accesul tuturor pacienților atât  la medicamente ieftine (84%), cât și scumpe (76%).

Românii sunt dispuși să plătească contribuții personale mai mari

58 % din membrii populației își declară dechiderea în a achita o contribuție personală mai mare, dacă acest lucru le-ar permite primirea un tratament nou, mai eficient și cu efecte adverse reduse.

Introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate – condiționată de oferirea gratuită de către producator pentru o perioadă determinată

52 % dintre români consideră că introducerea de medicamente noi pe lista de compensate ar trebui să fie condiționata de oferirea lor gratuită de către producator pe o perioadă de până la un an.

În plus, 56 % dintre respondenți sunt de părere că plata medicamentelor compensate de către sistemul public de asigurări de sănătate către producători trebuie făcuta numai în momentul în care tratamentul își demonstrează efectul terapeutic.

Românii au achitat în medie 80 de lei pe medicamentele achiziționate la ultima vizită în farmacie

Cu ocazia ultimei vizite făcute în farmacie, 78 % dintre români au achiziționat medicamente eliberate fără rețetă, în timp ce medicamentele care se eliberează pe bază de rețeta au fost cumpărate de doar 52 % din membrii populației. Nevoia de produse parafarmaceutice și de igienă personală a reprezentat pentru 25 % și, respectiv, 24 % dintre respondenți motivul pentru care aceștia au intrat în farmacie. Suplimentele nutritive au fost achiziționate de 21 % dintre români, în timp ce 16 % dintre aceștia au optat pentru produse dermato-cosmetice.

Cu ocazia ultimei vizite făcute la medic, românii au oferit în procent de 38 % recompense financiare medicilor specialiști care i-au consultat. 23 % dintre pacienți au apelat la stimulente și în cazul marii chirurgii, în timp ce 21 % dintre aceștia au simțit nevoia recompensării medicului specialist pentru procedurile de tratament de care au beneficiat.

69 % dintre români au afirmat că au fost nevoiți să ofere sume de bani sau cadouri personalului medical, pentru a beneficia de mai multă atenție din partea acestuia. Dintre pacienții care au subliniat necesitatea oferirii acestor stimulente, 84 % au declarat că gestul lor a vizat instituțiile publice de sănătate, în timp ce 5 % au menționat instituțiile private.

Valoarea medie a stimulentelor financiare oferite cu ocazia ultimei vizite la medic se situează la un nivel de 337 de lei și vizează deopotrivă sistemul public și privat de sănătate.

Întrebați cui au dat aceste recompense, asistentele apar cel mai des în răspunsurile pacienților în ceea ce privește  acordarea stimulentelor: 27 % dintre respondenți au declarat că au oferit sume de bani sau cadouri acestora. Urmează medicii chirurgi, cu 16 % și  infirmieri, cu 15 %.

Medicii ar trebui remunerați în funcție de evaluările primite din partea pacienților

Peste 70 % dintre români sunt de părere că atât medicii activând în sistemul public, cât și în cel privat, ar trebui remunerați ținându-se cont de evaluările făcute de către pacienți.

SMURD se bucură de încrederea a 83 % dintre români

Chestionați în legătură cu încrederea avută în instituțiile medicale, SMURD-ul obține vot de încredere din partea a 83 % dintre români. Dacă spitalele private au câștigat încrederea a 74 % dintre respondenți, iar serviciul de ambulanță este menționat la rândul său de peste jumătate din populație (59 %), Ministerul Sănătății ocupă ultima poziție a clasamentului, cu 26 %.

Accesul la instituții publice, dar și private – oferit de asigurarea obligatorie de sănătate

80 % dintre români consideră oportun ca pentru serviciile acoperite de asigurarea obligatorie de sănătate, pacienții să aibă acces în aceleași condiții atât la furnizori din sistemul public, cât și la furnizori aparținând sistemului privat de sănătate.

Dr. Oana Cuzino – personalitatea media aparținând domeniului medical în care românii continuă să aibă cea mai mare încredere

Dr. Oana Cuzino continuă să reprezinte și la începutul acestui an opțiunea numărul unu pentru peste 60 % dintre români atunci când vine vorba de încrederea în personalitățile publice aparținând domeniului medical. Acoperirea unei palete largi de sfaturi medicale de-a lungul celor 12 ani de cariera vine să solidifice imaginea de expert pe care medicul Oana Cuzino și-a creat-o în timp în rândul publicului, reușind să câștige zi de zi încrederea unui număr din ce în ce mai ridicat de persoane.

Locurile 2 și 3 sunt ocupate în continuare de Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi și Prof. Dr. Constantin Ionescu Târgoviște, cu un procent de 21%, respectiv 7 %. Următoarele poziții ale clasamentului sunt ocupate de Dr. Dana Jianu (4,5 %), Dr. Simona Tivadar (4,3%) și Conf. Dr. Lygia Alexandrescu (3,1%).

Studiul a fost efectuat pe baza interviurilor cu persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, rezidente în mediul urban. Volumul eșantionului a fost de 1.161 respondenți, care au răspuns la chestionarul Exact Cercetare și Consultanță, administrat pe internet. Respondenții au fost selectați aleatoriu din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 25.000 de respondenți. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 20-31 martie 2014.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.