Ziua de luni a început cu două evenimente în care 2 dintre principalii operatori telecom de pe piață românească și-au încordat mușchii și au...
4glteZiua de luni a început cu două evenimente în care 2 dintre principalii operatori telecom de pe piață românească și-au încordat mușchii și au anunțat ofertele de primăvară dedicate abonaților, dar și detalii despre dezvoltarea rețelei 4G în România. Atât reprezentanții Orange (mai matinali, conferința lor a avut loc la 9.00) cât și Vodafone (ora 11.00) au vorbit presei, cât și bloggerilor prezenți la cele două întâlniri despre experiența propriei rețele 4G, dar și 4G+, cu viteze de până la 300 Mbps. Fiecare a avut și ceva în plus…

În timp ce Orange a anunțat, astăzi, două premiere importante pentru piața de telecom din România: experiența rețelei 4G+, cu viteze de până la 300 Mbps, și posibilitatea de a folosi și în roaming minutele naționale și internetul incluse în abonamente, fără costuri suplimentare, Vodafone susține că va ridica viteza 4G de la 100 Mbps, până la 150 Mbps, la nivel național, dezvoltare posibilă odată cu utilizarea licenșelor în noul spectru radio. Totodată, următorul prag de viteză, de 300 Mbps, este deja testat în rețeaua Vodafone și va fi disponibil clientilor în cursul anului.

Orange, acoperire 4G extinsă și viteze medii reale

Astfel, din 7 aprilie, după intrarea în vigoare a licențelor obținute în licitația de spectru, Orange a anunțat că extinde rețeaua 4G ce devine disponibilă pentru mai mult de 45% din populația României. Prezentă în toate reşedinţele de judeţ, precum şi în alte oraşe din România, tehnologia 4G va oferi clienților din peste 1.000 de localități viteze medii reale de download de 30 Mbps și upload de 15 Mbps. Totodată, împreună cu noua gamă de opțiuni dedicate, aceste viteze pot urca la viteze medii reale de download de 60 Mbps și upload de 30 Mbps.

vodafone 4g

Vodafone vrea să acopere  cu 4G, 70% din populația urbană într-un an

In noul an fiscal (aprilie 2014 – martie 2015), Vodafone va creste numarul de site-uri 4G, cu scopul de a acoperi 70% din populatia urbana, pana in Martie 2015. De asemenea, pana in Martie 2016, 100% din populatia urbana va avea acces la acoperirea retelei 4G.

“Din august 2013, am inregistrat o crestere puternica a traficului 4G in reteaua noastra. De asemenea, numarul terminalelor compatibile 4G si numarul clientilor care utilizeaza simultan reteaua 4G au crescut semnificativ, in ultimele sase luni. Modelul nostru de business se bazeaza pe investitii accelerate, in zonele care inregistreaza crestere. Din acest motiv, am decis sa ne indreptam catre urmatorul nivel al dezvoltarilor 4G, in ce priveste viteza si acoperirea retelei. Am inceput deja sa testam viteza de 300 Mbps in reteaua noastra, iar aceasta va fi disponibila clientilor nostri in cursul anului”

Giovanni Chiarelli, Interim CEO Vodafone Romania si CTO Vodafone Romania

La inceputul acestui an, Vodafone Romania a anuntat investitii suplimentare de 55 de milioane de Euro in retea si in magazine, pentru urmatorii doi ani, alocate prin programul global “Spring”, care accelereaza investitiile tehnologice pentru operatiunile Vodafone.

Orange, viteze de până la 300 Mbps

În premieră în România, tot din 7 aprilie, Orange aduce experiența rețelei 4G+ care oferă clienților din 6 orașe posibilitatea să testeze viteze de până la 300 Mbps pentru download, folosind echipamentele de înaltă performanţă puse la dispoziţie de către Huawei. Orange îi invită pe clienții care se află în București, Braşov, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi și Timişoara să testeze noua tehnologie în Orange shop[i] și încurajează producătorii să aducă pe piaţa din România dispozitive compatibile cu această tehnologie.

4g+

Începând de astăzi, toate abonamentele Orange au trafic de internet 3G+ inclus, la viteze medii reale de download de 6,5 Mbps, cu acoperire de 94,08% din populație. Pentru a beneficia de viteze sau trafic de internet superioare celor incluse în abonament, din 7 aprilie, clienții vor putea alege una dintre opțiunile noi dedicate.

În plus, minutele naționale din noile abonamente Cangur și Panteră pot fi folosite pentru apeluri internaționale către rețelele fixe și mobile din țările Uniunii Europene, SUA  și Canada. De asemenea, noii clienții care aleg abonamentele Panteră își vor putea folosi minutele, mesajele scrise şi traficul de internet în roaming[ii], fără o taxă suplimentară. Astfel, Orange continuă iniţiativa începută anul trecut prin opţiunea Go Europe şi face un nou pas catre o comunicare fără graniţe în interiorul spaţiului european.

Totodată, clienții care aleg un abonament Panteră au acces la internet 4G și primesc gratuit încă o cartelă SIM, pentru a folosi acelaşi trafic de internet inclus în abonamentul lor pe un al doilea dispozitiv – tabletă sau modem.

Portofoliul complet de produse 4G cuprinde smartphone-uri, tabletă, modemuri și router compatibile. Pentru a răspunde așteptărilor clienților care doresc să utilizeze serviciile digitale pe tabletă, Orange le oferă posibilitatea celor aleg un abonament Panteră să opteze acum între un smartphone și o tabletă la preț subvenționat la semnarea contractului.

„Prin serviciile de internet Orange 4G, disponibile în toate orașele mari din țară, România intră într-o nouă eră digitală. Investiţiile din ultimii ani susţin obiectivul nostru de a oferi beneficiile unei reţele de internet performante, pe care clienţii se pot baza, fie că utilizează deja serviciile digitale sau că urmează să descopere avantajele acestora. În același timp, vom căuta mereu căi prin care să aducem cele mai noi tehnologii și să le oferim ocazia să le experimenteze, cum este acum cazul vitezelor de până la 300 Mbps”

Jean-François Fallacher, CEO Orange România

M-Pesa, disponibil in reteaua avansata 4G a Vodafone Romania

Tot astăzi, Vodafone Romania lanseaza M-Pesa, primul serviciu dezvoltat de un operator telecom de pe piata romaneasca prin care clientii pot trimite si primi bani sau face plati cu ajutorul telefonului mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar.

M-Pesa este disponibil, pentru prima data in Europa, in reteaua performanta 4G a Vodafone Romania, precum si pe 3G si 2G, pentru orice client Vodafone, abonat sau utilizator de Cartela, indiferent de tipul de telefon folosit.

In Romania, M-Pesa functioneaza prin intermediul unei platforme tehnologice inovatoare, care asigura un nivel ridicat de securitate si dispune de o capacitate sporita de procesare, capabila sa sustina un numar mare de utilizatori si sa furnizeze stabilitate operationala. Noua platforma ofera si un nivel ridicat de integrare cu alte sisteme electronice.

“Ne bucuram sa lansam M-Pesa in Romania, pe o platforma tehnologica inovatoare, de ultima generatie, si sa raspundem astfel unei nevoi reale a utilizatorilor nostri de a avea la dispozitie un serviciu de transfer de bani si de plati simplu, usor de folosit si securizat. Cu o rata de adoptie de 130%, telefonul mobil este instrumentul perfect de efectuare de plati, mai ales pentru romanii care nu au inca un cont bancar – care reprezinta circa 40% din populatia tarii.

Serviciul este, de asemenea, conceput si pentru clientii nostri ce detin un cont bancar si cauta confortul si usurinta de utilizare oferite de telefonul mobil. Prin lansarea M-Pesa, Vodafone Romania devine prima operatiune europeana din Grupul Vodafone detinatoare de licenta de moneda electronica”, a declarat Andrea Rossini, Chief Commercial Officer, Consumer Business Unit, Vodafone Romania.

echipa vodafone

de la stanga la dreapta: Cristian Motca, General Manager, Mobile Payments, Vodafone Romania, Giovanni Chiarelli, CTO, Interim CEO, Vodafone Romania
Lidia Solomon, Senior Manager, Corporate Communications
Valentin Stefan, Director, Business Development, Vodafone Romania
Andrea Rossini, Director, Consumer Business Unit, Vodafone Romania

Cu M-pesa, utilizatorii Vodafone pot sa faca urmatoarele operatiuni, prin intermediul telefonului mobil: sa trimita si sa primeasca bani, sa alimenteze Cartela Vodafone, sa plateasca facturile, sa cumpere bunuri si servicii din magazinele partenere M-Pesa. Serviciul poate fi activat de catre orice client Vodafone cu varsta de peste 14 ani, la orice magazin afiliat M-Pesa.

Cum se foloseste M-Pesa?

Pentru a beneficia de noul serviciu, clientii trebuie sa isi deschida un cont M-Pesa, intr-un magazin afiliat, semnalizat ca atare, cu un act de identitate. Pentru a putea folosi serviciul, clientii trebuie mai intai sa apeleze *789#.

Odata ce contul M-Pesa a fost creat, utilizatorii pot sa depuna numerar la orice magazin semnalizat M-Pesa, operatiune care este confirmata imediat printr-un SMS. Dupa depunerea banilor in contul M-Pesa, clientul poate sa faca toate operatiunile pe care le permite acest serviciu, de oriunde s-ar afla. Si pentru a retrage o suma primita, clientii trebuie sa mearga la un magazin M-Pesa cu un act de identitate.

Cu M-Pesa, clientii au control complet asupra contului lor, iar fiecare operatiune este confirmata printr-un cod PIN, cunoscut doar de utilizator. Balanta contului este in permanenta disponibila, in timp real, si un call-center deschis 24/7 sta la dispozitia utilizatorilor nostri, in caz de urgenta, la numarul *789.

M-Pesa se activeaza gratuit si nu are costuri lunare asociate. Singurele operatiuni tarifate sunt depunerile si retragerile de bani, iar taxele sunt fixe, in functie de suma.

Astfel, clientii platesc intre 1 si 3 lei, in functie de suma, pentru trimiterea de bani instant catre alt utilizator inregistrat M-Pesa. La retrageri, clientii platesc o taxa fixa per tranzactie, intre 2.5 si 30 de lei, in functie de suma. Toate costurile sunt afisate in meniul serviciului M-Pesa si pot fi consultate oricand de catre utilizatori.  Detalii despre tarife sunt disponibile la www.m-pesa.ro.

In acest moment, serviciul M-Pesa poate fi activat in aproximativ 300 de magazine Vodafone si ale partenerilor sai, precum si in retelele PayZone, RoBest, si Agroland, in care serviciul se afla in proces de implementare graduala. In urmatorul an, serviciul va fi extins la peste 2.000 de magazine. Lista completa a locatiilor M-Pesa este disponibila si actualizata saptamanal la www.m-pesa.ro, precum si la *789.

 


[i] Cluj-Napoca – Blvd. 21 Decembrie 1989, Nr. 23-25; Brașov, Str. Mureșenilor, Nr. 1; Iași, Str. Anastasie Panu, Nr.52; Galați, Str. Brăilei, Nr. 134A; Timișoara, Blvd. Republicii, Nr. 8; București – Europa House; București – Orange shop Băneasa; București –  Universitate Dunărea

[ii] în ţările din Zona 1 – detalii pe http://www.orange.ro/roaming/

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.