Activitatea de tranzacţionare din sectorul de petrol şi gaze a înregistrat o scădere semnificativă în 2013, atât ca valoare cât şi ca volum al...
oil_and_gasActivitatea de tranzacţionare din sectorul de petrol şi gaze a înregistrat o scădere semnificativă în 2013, atât ca valoare cât şi ca volum al tranzacţiilor, reiese dintr-un studiu realizat de compania de consultanţă şi audit Ernst&Young, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa internaţională de profil.

Studiul Global oil and gas transactions review, realizat de analiştii EY arată că, în 2013, s-a înregistrat o scădere de 21% a valorii totale a tranzacţiilor, până la 337 de miliarde USD, semnificativ mai mică decât nivelul record atins în 2012, cifrat la 423 miliarde de USD. Numărul total al tranzacţiilor de pe piaţa de petrol şi gaze a fost, de asemenea, în scădere semnificativă, în 2013 înregistrându-se 1.400 de tranzacţii, faţă de 1.800 de tranzacţii în 2012 – un declin de 23%.

În 2013, s-a înregistrat o disponibilitate redusă de a încheia tranzacţii mari, spre deosebire de 2012, când au fost încheiate 98 de tranzacţii a căror valoare a depăşit 1 miliard de USD. Comparativ, în 2013 s-au înregistrat doar 70 de astfel de tranzacţii.

Global_O&G_M and A transactions_2014

Dacă, în 2012, au existat patru mega-tranzacţii cu valori raportate de peste 10 miliarde de USD, în 2013, au fost încheiate doar trei astfel de tranzacţii. Valoarea cumulată a tuturor tranzacţiilor mai mari de 1 miliard de USD a depăşit 308 miliarde de USD în 2012, în timp ce, în 2013, valoarea cumulată a tranzacţiilor de 1 miliard de USD sau mai mari a însumat doar 241 de miliarde de USD.

“Sectorul de petrol şi gaze s-a dovedit unul dintre cele mai rezistente sectoare la nivel global, cu o medie de patru fuziuni sau achiziţii pe zi. A rezistat destul de bine în pofida unui mediu economic incert în cea mai mare parte a anului şi a restricţiilor care au afectat unele surse tradiţionale de petrol.

În România, nivelul tranzacţiilor a rămas scăzut în 2013, în linie cu activitatea M&A a ultimilor ani, în pofida potenţialului pieţei. Piaţa petrolului şi a gazelor a urmat aceeaşi tendinţă, înregistrându-se, în general, tranzacţii puţine şi de valoare mică. În upstream au fost câteva tranzacţii generate de alianţe pentru explorarea unor câmpuri sau transferuri de licenţe de explorare, în timp ce în zona downstream s-au încheiat achiziţii izolate de benzinării sau mici lanţuri de benzinării de către unii jucatori interesaţi de creşterea cotei de piaţă în România”, spune Alexandru Lupea,  Assurance Partner, EY România.

Activitatea din zona upstream

Fuziunile şi achiziţiile determinate de optimizarea de capital şi portofoliu au făcut ca activitatea din zona upstream să rămână cea mai dinamică în 2013, înregistrându-se o valoare declarată a tranzacţiilor de 237 de miliarde de USD pentru un număr de 1.009 tranzacţii, ceea ce reprezintă aproximativ 70% din totalul global al tranzacţiilor din sector, atât ca valoare cât şi ca număr.

Activitatea din zona downstream

Valorile şi volumele tranzacţiilor din zona de downstream au scăzut semnificativ în 2013, atingând o valoare totală de aproximativ 14 miliarde USD şi un număr de doar 109 tranzacţii. Prin comparaţie, în 2012, valoarea totală a tranzacţiilor din acest segment s-a cifrat la 47 miliarde de USD şi s-au înregistrat aproape 200 tranzacţii.

Schimbarea de proprietari în cazul companiilor operând în retail şi rafinare în pieţele mature a continuat, accelerată de acţiunile de reechilibrare continuă a portofoliului şi de re-evaluare a alocării capitalului. Creşterea cererii de petrol şi a capacităţii de rafinare, în special pe pieţele din Asia, a susţinut şi alte pieţe care au avut un nivel scăzut de tranzacţionare.

Activitatea din zona midstream

Spre deosebire de celelalte segmente, activitatea pe zona de midstream s-a consolidat în 2013, valoarea raportată a tranzacţiilor fiind de peste 70 de miliarde de USD (comparativ cu 60 de miliarde de USD în 2012). Totuşi, numărul tranzacţiilor a scăzut, de la 104 în 2012, la 90 în 2013.

Servicii pentru industria extractivă

După creşterile solide înregistrate în 2012, activitatea din segmentul serviciilor pentru industria extractivă (Oilfield Services sau OFS) a trecut printr-un an dificil în 2013, valoarea raportată a tranzacţiilor înregistrând un declin de aproape 50%, până la 15 miliarde de USD. În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor, acestea au scăzut cu aproape 25%, ajungând la 185. În timp ce activitatea extractivă terestră (convenţională şi neconvenţională) a stagnat, ca urmare a mediului dificil de operare în acest sector al industriei, cererea pentru serviciile extractive în zone maritime s-a menţinut.

Accesul la noile tehnologii şi, în special, la aplicaţii pentru foraje de mare adâncime pe platforme maritime a facilitat expansiunea în pieţele mari şi mai greu accesibile şi a alimentat activitatea traderilor. În plus, investitorii financiari au demonstrat un apetit constant pentru segmentul serviciilor pentru industria extractiva, jucând un rol important în multe dintre cele mai mari tranzacţii din acest segment.

Perspective pentru 2014

În 2013, companiile petroliere internaţionale au resimţit o presiune crescândă din partea investitorilor pentru livrarea de rezultate. Având în vedere investiţiile presupuse de mega proiectele în care aceste companii s-au implicat, putem estima că vom asista la optimizări de portofoliu, deoarece companiile se vor concentra mai mult ca oricând pe zonele în care pot beneficia de un avantaj competitiv. În cazul unora, acest lucru se poate traduce în iniţierea unor campanii agresive de dezinvestire, în timp ce pentru altele poate însemna mai multe soluţii inovatoare de structurare financiară.

Una dintre cele mai interesante caracteristici remarcate în 2013 este faptul că investiţiile făcute de companiile naţionale de petrol în pieţe externe au continuat. Creşterea importanţei rolului jucat de companiile naţionale de petrol la nivel mondial, precum şi dezvoltarea constantă a parteneriatelor şi relaţiilor de colaborare între companiile naţionale de petrol vor atrage după sine schimbări în industrie.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.