Peste 12% dintre utilizatorii din Europa s-au confruntat cu pierderea, furtul sau distrugerea unui dispozitiv digital portabil – laptop, smartphone sau tabletă – în...
laptop-tablet-smartphonePeste 12% dintre utilizatorii din Europa s-au confruntat cu pierderea, furtul sau distrugerea unui dispozitiv digital portabil – laptop, smartphone sau tabletă – în ultimele 12 luni, reiese din studiul „Kaspersky Consumer Security Risks”, realizat de B2B International și Kaspersky Lab în 2013. Însă pierderea unui astfel de device nu este cea mai gravă problemă, utilizatorii pierd totodată informaţii personale valoroase.

Laptop-urile, smartphone-urile și tabletele au devenit o parte de neînlocuit a vieții de zi cu zi – la serviciu, în timpul liber, sau atunci când socializăm cu prietenii sau cu familia. Dar ce se întâmplă dacă un laptop, un smartphone sau o tabletă se pierde, este furat sau distrus? Ce se întâmplă cu toate acele fotografii din vacanţă, înregistrări video cu primii pași ai copilului, corespondența cu prietenii vechi și parolele pentru site-urile de socializare, de plăţi online, pentru conturile de online banking și conturile de e-mail?

Potrivit studiului, dispozitivele mobile sunt pierdute, furate sau deteriorate în mod regulat: peste 12%  dintre respondenţii din Europa au raportat cel puțin una din aceste probleme anul trecut. O privire mai atentă arată că 8% dintre dispozitivele utilizatorilor au fost iremediabil deteriorate, 2% dintre acestea au fost pierdute și 3% au fost furate. Aceste date confirmă faptul că pierderea sau furtul unui dispozitiv mobil este o problemă frecventă.

Potrivit sondajului, pe dispozitivele mobile sunt stocate următoarele tipuri de date:

•           Fotografii şi clip-uri video personale: pe 74% dintre smartphone-uri, pe 68% dintre tablete

•           Mesaje primite şi trimise de pe e-mailul personal: pe 64% dintre smartphone-uri şi 62% dintre tablete

•           Parolele pentru conturile de pe reţelele sociale şi conturile de e-mail: pe 17% din smartphone-uri şi 15% din tablete

•           E-mailuri de serviciu: pe 30% din smartphone-uri şi 27% din tablete

•           Documente de business: pe 17% din smartphone-uri şi 25% din tablete

•           Informații financiare, parolele pentru conturile de online banking: pe 8% din smartphone-uri și tablete

Cu alte cuvinte, utilizatorii stochează o varietate de informații pe dispozitivele lor mobile, iar valoarea acestora o depăşeşte de multe ori pe cea a dispozitivului în sine.

În cazul în care informaţiile cu caracter confidenţial ajung pe mâinile infractorilor, consecințele pot fi dezastruoase: informații ale companiei ar putea fi făcute publice; conturile de pe rețelele sociale, conturile de e-mail și de online banking ar putea fi compromise.

Kaspersky Internet Security for Android este o soluție dezvoltată pentru a proteja cea mai populară platformă mobilă din lume. Pe lângă tehnologiile avansate, care detectează și blochează amenințările cibernetice, software-ul include, de asemenea, o serie de funcții menite să împiedice accesul infractorilor la datele importante ale utilizatorului. Soluţia de securitate poate chiar ajuta utilizatorul să îşi găsească și să îşi recupereze dispozitivul pierdut sau furat:

• Funcţia de blocare şi localizare poate bloca un dispozitiv pierdut și poate identifica locul unde se află acesta, folosind datele primite de la smartphone-ul sau GPS-ul tabletei;

• Funcţia de ştergere a datelor șterge complet toate datele stocate pe dispozitiv;

• Funcția de fotografiere a infractorului poate face, în secret, o fotografie cu dispozitivul furat;

• Modulul SIM Watch permite proprietarului să blocheze dispozitivul mobil sau să șteargă informaţiile din memoria acestuia, chiar şi în cazul în care cartela SIM este înlocuită.

Toate funcţiile de operare de la distanță sunt accesibile prin intermediul sistemului Anti-Theft Web Management, un centru de control simplu de utilizat, bazat pe web, care permite proprietarului să acceseze dispozitivul pierdut de pe un computer sau de pe alte dispozitive mobile. Din păcate, nu este întotdeauna posibil ca dispozitivul furat sau pierdut să fie recuperat – alături de informațiile stocate pe el. Însă, Kaspersky Internet Security for Android se poate asigura că informațiile personale valoroase nu vor ajunge în mâinile infractorilor cibernetici.

Kaspersky Internet Security for Android este disponibil pe site-ul oficial Kaspersky Lab, pe Google Play și ca parte a pachetului Kaspersky Internet Security – Multi-Device, o soluție de securitate concepută pentru a proteja toate dispozitivele unui utilizator.

Kaspersky Lab este cel mai mare producător privat de soluţii de securitate endpoint din lume, fiind inclus în topul primilor patru producători de soluţii pentru protecţie endpoint la nivel mondial.  Compania este prezentă în aproximativ 200 de ţări şi protejează peste 300 de milioane de utilizatori din întreaga lume.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.