Un studiu realizat de Spitalul Universitar din Aalborg, Danemarca arată că un consum moderat de bere poate proteja organismul împotriva trombozei venoasă în rândul...
bereUn studiu realizat de Spitalul Universitar din Aalborg, Danemarca arată că un consum moderat de bere poate proteja organismul împotriva trombozei venoasă în rândul bărbaților.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani și a implicat un grup de subiecți format din 27.178 de bărbați și 29.876 de femei. Obiectivul pe care și l-au propus cercetătorii danezi a fost acela de a evalua asocierea dintre tromboembolismul venos și consumul mediu zilnic de bere.

“Tromboza venoasă profundă, tromboembolismul venos și embolia pulmonară sunt boli care implică numeroși factori de risc, comuni cu tromboza arterială, cum ar fi vârsta, obezitatea sau fumatul. Un consum moderat de bere ar putea reduce riscul de tromboembolism venos idiopatic deoarece se pare că produce efecte anti-trombotice prin scădearea agregării plachetelor sanguine, prin creșterea nivelelor de activator tisular al plasminogenului și prin scăderea cantității de fibrinogen”, a declarat Corina Aurelia Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Rezultatele studiului au fost semnificative pentru bărbați, însă nu și pentru femei. În cazul bărbaților care beau între 4 și 14 beri pe săptămână există un efect de protecție datorat consumului moderat de alcool asupra riscului de tromboză venoasă. Astfel, autorii studiului au ajuns la concluzia că bărbații ar putea fi protejați împotriva trombozelor venoase atunci când aleg să bea bere în cantități moderate, fără să depășească însă cantitatea recomandată.

Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţa sănătos şi de o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație alcoolică de maxim 5%.

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie,  şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.

Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.