Așa cum au estimat anul trecut experţii CMS şi DealWatch, 2013 a înregistrat o creștere a volumului tranzacţiilor pe piața de M&A românească, determinată...
tranzactii_romaniaAșa cum au estimat anul trecut experţii CMS şi DealWatch, 2013 a înregistrat o creștere a volumului tranzacţiilor pe piața de M&A românească, determinată în mare parte de operaţiunile din domeniul serviciilor financiare, din industria manufacturieră, energie, agricultură și sectoarele TMT.

Caracteristica generală a pieţei româneşti rămâne însă creşterea volumului tranzacţiilor cu valoare redusă. Potrivit datelor DealWatch, piaţa M&A a rămas la cifra de aproximativ 1 miliard Euro cu o valoare totală a tranzacţiilor de aproximativ 1,18 miliarde Euro în acest an, această valoare fiind foarte asemănătoare cu cea din 2011 și cu puţin mai mică decât cea de anul trecut. Investitorii îşi îndreaptă atenţia şi către marile tranzacţii, însă aceştia au o atitudine rezervată, planificându-şi cu atenție acţiunile pentru anii următori.

În sectorul energetic, interesul atât pentru petrol şi gaze, dar și pentru sursele alternative de energie, a continuat să genereze o cantitate considerabilă de operaţiuni pe piaţa M&A în 2013, la fel ca în ultimii ani. Cu toate acestea, dezvoltarea sectorului a înregistrat şi întârzieri: în iunie 2013, Guvernul român a adoptat o ordonanță de urgență care a amânat eliberarea unui număr considerabil de certificate verzi pentru proiecte ce implică energii regenerabile în România.

Acest lucru a avut bineînțeles, un efect de domino asupra procesului de încheiere a tranzacţiilor în acest sector și un număr mare de tranzacții sunt momentan blocate în timp ce investitorii așteaptă, pentru a avea o mai mare certitudine și predictibilitate asupra modului de implementare a proiectelor de energie regenerabilă din România în următorii ani. Cu toate acestea, există în continuare o importantă activitate în domeniul surselor regenerabile de energie, menţinându-se în special interesul pentru proiectele eoliene și fotovoltaice. Samsung a achiziţionat recent un proiect fotovoltaic de 45MW din sudul României.

top 10 tranzactiiÎn 2013, piaţa de M&A a depins de privatizări mai puțin decât se estimase. Mult aşteptatele privatizări ale întreprinderilor deținute de stat – cum ar fi vânzarea operatorului național de servicii de poștă, Poșta Română, uzina petrochimică Oltchim și pachetul majoritar al companiei feroviare de marfă, CFR Marfă – au fost pe lista tranzacţiilor pentru o bună bucată de timp, ca parte a programului de privatizare convenit cu FMI și era de așteptat ca 2013 să fie anul în care aceste privatizări să aibă loc.

Totuşi, o caracteristică a pieţei tranzacţiilor în acest an, a fost numărul de tranzacții preconizate (în special, privatizările) care nu s-au materializat. În timp ce progresele privatizărilor au fost limitate, s-a avansat considerabil în sectorul energetic, datorită IPO-urilor de succes ale producătorilor de gaze naturale şi energie nucleară de stat, Romgaz şi Nuclearelectrica, ambele având loc în toamna lui 2013.

Continuând tendinţa din ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a investițiilor strategice – nesurprinzătoare, având în vedere situația economică globală – iar nivelul investițiilor de capital privat (PE) a rămas scăzut ca urmarea lipsei de finanțări a datoriei. Din nou, peisajul M&A în 2013 a fost modelat în mare măsură de tranzacţiile de restructurare, întrucât întreprinderile s-au adaptat la noile presiuni economice și s-au axat pe creşterea veniturilor. Restructurarea și reorganizarea vor continua să fie o prioritate pentru multe companii şi în 2014.

CREȘTERE MODESTĂ PRECONIZATĂ PENTRU 2014

“2014 va aduce din nou un flux constant de tranzacţii, experţii CMS fiind optimiști în privința menţinerii unei creșteri modeste a pieţei M&A pentru anul viitor, ca urmare a consolidării acestui trend în ultimele luni ale anului trecut. România rămâne atractivă pentru investitori și are potențialul de a deveni extrem de atractivă în următorii ani. Îmbunătăţirile semnificative în următorii ani aduse infrastructurii de transport din România, alături de angajamentul faţă de programul de privatizare și absorbția mai eficientă a fondurilor UE ar trebui să încurajeze investițiile în România, stimulând astfel piaţa”, este de părere Horea Popescu, Partener, Co-Head of Corporate Department CMS Romania.

Cele mai atractive sectoare pentru achiziții în 2014 vor fi probabil cele ale energiei și resurselor naturale, TMT, infrastructură și agricultură, toate atrăgând investițiile strategice. A existat recent un val al investitorilor străini interesați de sectorul agricol din România și acest lucru va continua cu siguranță în 2014. Există un potenţial semnificativ de creştere pentru domeniul agro-business din România și sunt necesare investiții majore în acest domeniu. Proiectele sunt încurajate atât de UE, cât și de subvenţiile guvernamentale româneşti disponibile pentru sprijinirea investițiilor în acest sector.

Trebuie avută în vedere, desigur, dezvoltarea pieţei M&A în România în contextul mai larg al menţinerii incertitudinii economice la nivel european. România continuă să rămână vulnerabilă, având în vedere legăturile financiare puternice și cele comerciale cu zona euro. Situația economică europeană va avea cu siguranță un impact asupra anului/anilor ce urmează. Cu toate acestea, experţii CMS şi DealWatch consideră că acest lucru nu va avea un impact prea mare asupra tranzacţiilor – mai ales dat fiind faptul că România se bucură de o recuperare mai alertă comparativ cu celelalte state ale UE, ceea ce ar putea însemna că România va fi văzută ca o ţară europeană tot mai atractivă pentru tranzacții.

Mai mult decât atât, există un interes tot mai mare din partea altor pieţe, cum ar fi China și Coreea. S-a văzut un interes sporit din partea companiilor chineze în special, care pare să continue şi în 2014. Faptul că guvernul chinez a deschis o linie de credit de 10 miliarde de dolari special pentru proiecte de investiții comune în programe de infrastructură și de tehnologie din Europa de Est este o dovadă în plus a interesului serios al Chinei în promovarea cooperării economice cu această regiune.

În concluzie, în timp ce se așteaptă o creștere modestă pe piaţa M&A din România în 2014, se observă un potențial de creştere semnificativ pentru anii următori.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: