Cele mai multe dintre soiurile de vin autohton scăpate de invazia filoxerei de la sfârşitul secolului 19 sau create ulterior sunt albe, de la...

Feteasca_NeagraCele mai multe dintre soiurile de vin autohton scăpate de invazia filoxerei de la sfârşitul secolului 19 sau create ulterior sunt albe, de la binecunoscuta Fetească (albă sau regală) la Galbenă, Grasă sau Tămâioasă. Alături de ele stau Feteasca Neagră – considerată speranţa vinurilor roşii româneşti – şi Băbeasca, sprijinite de soiurile de import, precum Cabernet, Merlot sau Pinot Noir.

Acum, deşi vorbim despre toate soiurile de vin din România, hai să ne oprim puţin asupra soiului Fetească Neagră, pentru că ne-a însoţit istoria de-a lungul mileniilor şi continuă să fie un vin surprinzător, iar oenologi francezi celebri au susţinut că dacă se va reuşi controlul taninurilor, uneori prea agresive, Feteasca Neagră se poate bate cu orice vin roşu, indiferent de numele acestuia.

„Feteasca Neagră e un vin pretenţios. Trebuie să fii foarte atent la vinificare, nu permite greşeli. Uite, de exemplu, nu-i prea place la baric, noi o învechim în budane de 5.000-7.000 kg sau în inox. La baric tinde să-şi piardă, din cauza contactului mare cu lemnul, gustul fructos şi e mare păcat”

Fiorenzo Risto, oenolog Vitis Metamorfosis

Da, Feteasca Neagră e capricioasă ca o femeie frumoasă, are figuri nu tolerează ageamiii, spre deosebire, de exemplu, de Cabernet, mult mai permisiv, mai domol în reacţii, cu vinificatorul.

O găsim în vechiul regat, din partea de sud a Moldovei (Vrancea, Vaslui, Galaţi), în Muntenia, în zona Dealu Mare (Prahova) şi  în Ştefăneşti (Argeş). E, în continuare, unul dintre cele mai băute vinuri din România.

Mai multe despre serialul „Adevaratul Gust al Vinului”,  lucrat in parteneriat cu Vitis Metamorfosis, pe businesscover.ro

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.