Preşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), investitor activ, mentor pentru mail multe startup-uri şi profesor asociat al Universităţii Politehnica...
andrei-pitisPreşedinte al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), investitor activ, mentor pentru mail multe startup-uri şi profesor asociat al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Sunt doar o parte dintre activităţile în care este implicat Andrei Pitiş, inginer cu o experienţă de peste 22 de ani în companii de tehnologie la toate nivelurile, de la programare open source, la fondator de startup, director de departament şi country manager.

În luna noiembrie Andrei va participa la How to Web Startup Spotlight, competiţie şi program de mentorat adresat celor mai bune echipe din regiune, şi va sta de vorbă cu cei 32 de finalişti ai programului. Până atunci însă, echipa Gadget&Trends Magazine a stat de vorbă cu el pentru a afla ce caută la startup-urile în care alege să investească.

Gadget&Trends: Cum ai decis să devii business angel? Care a fost motivaţia ta?

Andrei Pitiş: Având o experienţă destul de îndelungată în industria de software internaţională, am realizat că românii au un potenţial de a construi produse şi servicii inovative care nu este exploatat deloc. Majoritate preferau să se angajeze la o companie străină şi apoi se dovedea că erau la fel de creativi, sau şi mai creativi decât străinii care defineau produsul. Doar că nu aveau curaj. Eu încerc să le ofer şi încredere, nu doar bani.

Citiţi aici mai multe informaţii despre ediţia din acest an a How to Web şi despre invitaţii speciali ai evenimentului.

Gadget&Trends: Care sunt lucrurile pe care le cauţi la un startup pentru a-l lua în considerare pentru o investiţie?

A.P.: Echipa, potenţialul de piaţă şi ideea.

Gadget&Trends: Ce sumă eşti dispus să investeşti într-un startup? Ai de la bun început o anumită sumă în minte sau te orientezi în funcţie de specificul afacerii şi potenţialul ei de business?

A.P.: Investesc sume mici în faza de seed, între 10 şi 50 de mii de euro.

Gadget&Trends: Top 5 cele mai bune domenii de business în care ai investi în acest moment. De ce?

A.P. In momentul ăsta mă uit mai degrabă la startup-uri de tehnologie software şi/sau hardware care să poată fi protejate prin patente, sau care să aducă o inovaţie majoră, greu de replicat. Pentru startup-urile lean, care pleacă de la nevoile utilizatorilor, nu cred că avem suficient de mulţi bani în România pentru a le putea propulsa în afară fără să fie copiate.

Gadget&Trends: Eşti în prezent mentor pentru mai multe startup-uri. Când ştii, ca om de afaceri, că ai devenit suficient de bun pentru a fi mentor?

A.P.: Când există oameni care îţi cer părerea, mentoratul se desfăşoară la cererea lor 

Gadget&Trends: Care a fost cel mai mare succes al tău până în prezent?  Dar cel mai mare eşec?

A.P.: Deocamdată ca business angel succesul se defineşte prin exitul pe care îl faci din business-urile în care investeşti. Dacă îl definim aşa nu am avut nici un succes şi nici nu prea ştiu investitori din România care să fi avut. Ştiu doar antreprenori care au făcut exituri de succes. Dacă definim succesul ca un business în care am investit şi care e profitabil, acesta este Clever Taxi până acum. Iar cel mai mare eşec este un startup pe care l-am şi închis după un an şi un pic.

Gadget&Trends: Povesteşte-ne despre o greşeală pe care ai făcut-o şi care au fost consecinţele acesteia.

A.P.: Toate greşelile pe care le-am făcut au avut drept consecinţă faptul că am învăţat ceva din ele şi au devenit astfel mai uşor de diferat. Una este startup-ul despre care spuneam că l-am închis, în care unul dintre parteneri pur şi simplu a dispărut la un moment dat, nu mai răspundea la telefon, şi de el depindea în mare parte business-ul. Am învăţat că trebuie să existe un shareholder agreement care să stipuleze care este implicarea partenerilor în startup şi ce se întâmplă dacă unul pleacă.

Gadget&Trends: Spune-ne o definiţie proprie a antreprenoriatului.

A.P.: Ai o problemă, o rezolvi şi o rezolvi aşa de bine pentru tine că vrei să o rezolvi şi pentru alţii. Pentru mine antreprenoriatul în tehnologie înseamnă să creezi produse software, aplicaţii care să facă viaţa mai uşoară sau mai frumoasă oamenilor.

Gadget&Trends: În cazul tău, de ce ai ales să porneşti propriile afaceri? Ai plecat din start cu ideea că vor avea succes sau că vor fi ulterior vândute?

A.P.: E greu de zis, am ales asta după ce am mai fost şi antreprenor, şi angajat. Cred că într-o viaţă de om trebuie să le faci pe toate sau măcar să încerci. Pentru mine orice aş face prea mult timp la rând devine plictisitor.

Gadget&Trends: Când este cel mai bun moment pentru un exit? De ce?

A.P.: Cel mai bun moment pentru un exit este atunci când ai o ofertă sau mai multe 

Gadget&Trends: La final, 3 sfaturi pentru viitori antreprenori!

A.P.: În primul rând să nu le fie frică să gândească o afacere globală, mai ales în tehnologie. Procentul de adopţie a unei aplicaţii noi este în general mic, dar contează dacă este 1% din câteva sute de mii de utilizatori de smartphone din România sau din sute de milioane la nivel global.

Mai apoi să aibă mare grijă cu cine pornesc la drum ca asociaţia, iar dacă vor să primească parteneri să scrie shareholders agreements.

Nu în ultimul rând, să ceară sfaturi de la toată lumea dar să nu asculte orbeşte pe nimeni, ci să treacă sfaturile primite prin filtrul propriu.

Acest material face parte din campania „Let’s grow together” a How to Web, cel mai important eveniment dedicat tehnologiei si antreprenoriatului din Europa de Sud-Est. How to Web 2013 are loc pe 20 si 21 noiembrie in Bucuresti. In Cadrul conferintei va avea loc si Startup Spotlight, competitie si program de orientare adresat celor mai performante start-up-uri din regiune.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.