Holcim România a inaugurat astăzi, în prezența autorităților centrale și locale, Instalația de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery), care înlocuiește aproximativ...
holcim alesdHolcim România a inaugurat astăzi, în prezența autorităților centrale și locale, Instalația de Recuperare a Energiei Termice Reziduale (Waste Heat Recovery), care înlocuiește aproximativ 15% din energia electrică consumată de fabrica de la Aleşd, cu energie „verde”. Investiția în valoare de 15 milioane de euro a fost realizată și coordonată de ingineri români, susține Daniel Bach, directorul general al Holcim România.

Instalația WHR înlocuiește aproximativ 15% din energia electrică consumată de fabrica de la Aleşd, ce este furnizată în prezent de reţeaua publică, cu energie “verde”, obţinută prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere şi răcire a clincherului (material intermediar din care se produce apoi cimentul). În construcția instalației au fost implicate peste 300 de persoane, dintre care 60% au fost români.

daniel bach holcimInvestiția pe care o inaugurăm astăzi, la fabrica noastră de la Aleșd, se înscrie în eforturile constante depuse de Holcim România pentru reducerea consumului de energie și a resurselor naturale prin implementarea celor mai bune tehnici disponibile în domeniu. Chiar dacă economia locală traversează o perioadă grea, Holcim România şi-a continuat planurile de dezvoltare, ajungând prin acest proiect la investiții totale de 178 de milioane de euro la fabrica de la Aleșd”

Daniel Bach, Directorul General Holcim România

În ultimii ani, Holcim România a introdus numeroase tehnologii inovatoare pe piaţa românească, fiind unul dintre deschizătorii de drumuri în ceea ce priveşte „înverzirea” procesului de producţie a cimentului. Sistemul WHR este un exemplu de instalaţie unică în Europa, pentru că folosește două fluide diferite (ulei termic și apă supraîncălzită) în vederea recuperării căldurii reziduale din procesul de fabricație a cimentului. Această soluție inovativă a fost aleasă deoarece reduce cu mult consumul de apă și oferă o siguranță crescută în funcționarea instalației.

Fabricile de ciment ale Holcim de la Aleșd și de la Câmpulung sunt optimizate pentru a avea un consum redus de energie termică și electrică, iar noua instalaţie vine în întâmpinarea planurilor companiei de a inova în domeniul eficienţei energetice şi de a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Ambele fabrici se află în prezent între primele 10 în ceea ce privește perfomanța de mediu la nivelul Grupului Holcim, din totalul de peste 90 de fabrici.

Valorificarea energetică și materială a deșeurilor prin co-procesare este realizată în parteneriat cu ecovalor, organizaţie specializată în servicii de gestionare a deşeurilor, care furnizează societăţii române soluţii complete, de ultimă generaţie pentru tratarea în siguranță a acestora: consultanță, logistică, analize complexe și valorificare prin pre-tratare și co-procesare.

În 2012 a fost valorificată în condiţii de deplină siguranţă în cadrul fabricilor de ciment la Aleșd și Câmpulung o cantitate de deşeuri echivalentă cu cea generată de un oraş cu 250.000 de locuitori, cum este de exemplu, Constanţa.

Din 2007 şi până în prezent, investiţiile în dezvoltarea activităților de pre-tratare şi co-procesare a deşeurilor, realizate de ecovalor şi Holcim în România, au depăşit 32 de milioane de euro.

Holcim Romania deține 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o stație de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali şi un terminal de ciment în București. Holcim România are aproximativ 950 de angajați.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.