Cei mai buni gameri din lume vor lua startul în Campionatul Mondial de Sport Electronic, competiția la care România a făcut performanță an de...
gamesCei mai buni gameri din lume vor lua startul în Campionatul Mondial de Sport Electronic, competiția la care România a făcut performanță an de an, plasându-se întotdeauna între primele trei țări din lume în clasamentele pe naţiuni.

Campionatul Mondial de Sport Electronic va avea loc în perioada 1 – 3 noiembrie, la Sala Polivalentă din București, și este organizat de Federaţia Internaţională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF) și de Liga Gamerilor Profesionişti (Professional Gamers League – PGL).

În acest an, ţara noastră va concura la campionat cu o echipă formată din 10 băieți (cinci la League of Legends – LOL și cinci la Alliance of Variant Arms – A.V.A.) și două fete, ce vor juca la disciplinele StarCraft 2 şi Tekken Tag Tournament 2.

La competiția de League of Legends s-au calificat cei de la Like A Sir (Stoian Ovidiu – Cliqque, Neagu Bogdan – imsoleet, Enut Andrei – King XéMO, Matei Gheorghe – Sir GocuXV, Teca Mircea – Mirciu), iar băieții care ne vor reprezenta la A.V.A. sunt Vlaconi Tudor – ZoOmL3sS, Ciprian Iacob – Toteu4ever, Petcu Adrian – AdyIRONIQ, Ghindea  Gabriel – Me1998, Vasile Leonard – TheNubDude.

Cele două fete care vor participa la Campionatul Mondial de Sport Electronic au 25 de ani și sunt Corina Lixandru (StarCraft 2) și Elena Surdu (Tekken Tag Tournament 2).

“România, ca țară organizatoare, s-a calificat automat la toate cele patru jocuri, iar pentru celelalte locuri s-au realizat calificări continentale. Țara noastră are deja un start, având calificați la fiecare joc, ceea ce înseamnă și mai multe puncte pentru noi. Totuși, șansele noastre cele mai mari vin de la concursul de League of Legends”, a declarat Silviu Stroie, președintele Ligii Gamerilor Profesionişti.

Valoarea premiilor la competițiile masculine este de 33.000 de euro (20.000 de euro la LOL și 13.000 de euro la A.V.A), iar la cele feminine de 4.000 de euro, câte 2.000 de euro pentru fiecare disciplină.

Potrivit oficialilor Ligii Gamerilor Profesionişti, la ediţia din acest an vor participa delegaţii din Bangladesh, Malaysia, Maldive, Singapore sau Sri Lanka. În total, la București vor veni peste 200 de jucători profesioniști și delegați ai federațiilor de sport electronic din mai bine de 50 de state.

Țările care trimit jucători la Campionatul Mondial de Sport Electronic și fac parte din Federaţia Internaţională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF) sunt Austria, Azerbaijan, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Israel, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Spania, Suedia, China, Coreea de Sud, Mongolia, Filipine, Vietnam, Canada, Africa de Sud. De asemenea, din țările non-membre, sunt așteptați gameri din Thailanda, Japonia, Tunisia.

Totodată, în afară de jucători, țările menționate trimit și delegații formate din oficiali, presă sau publisheri, iar acestora li se alătură și reprezentanți din alte state, unele mai exotice decât altele, precum Turcia, Bangladesh, Malaysia, Maldive, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Brazilia, Mexic, SUA, Georgia, Germania, Norvegia, Egipt, Macedonia, Ucraina, India, Indonezia, Iran, Kazahstan, Tajikistan sau Namibia.

În cadrul campionatului, pentru prima oară în istoria gaming-ului românesc, se vor efectua teste antidoping în colaborare cu laboratorul antidoping de la București.

“Vrem sa demonstrăm lumii întregi că ceea ce facem este sport și ne dorim să îndeplinim toate regulile care se aplică unui sport normal, drept pentru care am decis și realizarea de teste antidoping la eveniment”, a arătat Silviu Stroie.

Spectatorii prezenți la campionat vor putea câștiga diverse premii, care ajung, în total, la peste 7.000 de euro. Biletele pentru aceștia au fost puse în vânzare pe ComputerGames și au prețul de 25 de lei sau de 5 euro, la achiziționarea prin SMS.

Înființată în anul 2001, Professional Gamers League (PGL) organizează campionatele naționale de jocuri pe calculator, devenite deja o tradiție în lumea tinerilor din România. De asemenea, de peste 10 ani, PGL organizează calificări pentru cele mai importante competiții mondiale în domeniu, care de multe ori sunt asemănate jocurilor olimpice. La aceste competiții participă elita sportului electronic mondial, jucători care se antrenează pe parcursul unui an întreg pentru a obține un loc pe podiumul DreamHack, World Cyber Games, International eSport Federation, ESWC.

Federaţia Internaţională de Sport Electronic (International eSport Federation – IeSF) este o organizaţie globală fondată în anul 2008, ce are ca scop promovarea jocurilor electronice în elita sportului mondial, dincolo de barierele legate de limbă, rasă sau cultură. Încă de la înfiinţarea federaţiei, aceasta a urmărit afilierea la Sport Accord, asociaţia federaţiilor spotive din lume. În momentul de faţă, în organizaţie sunt membre 42 de ţări.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.