Casa Albă le-a ordonat agenţiilor federale americane, luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (07.00 ora României), să îşi înceteze activităţile, Congresul nereuşind...
pull the plugCasa Albă le-a ordonat agenţiilor federale americane, luni, cu puţin timp înainte de miezul nopţii (07.00 ora României), să îşi înceteze activităţile, Congresul nereuşind să voteze un buget. Dar cum poate afecta această decizie (destul de costisitoare pentru economia americană, în general) segmentul turismului din Statele Unite?

E cât de poate de simplu. Dacă v-aţi făcut planuri să mergeţi în SUA în perioada imediat următoare, iar unul dintre celebrele parcuri naţionale sunt pe lista locurilor de vizitat (ca de exemplu Yosemite sau Yellowstone), ei bine, trebuie să luaţi în cosiderare alte obiective turistice.

Odată cu declararea şomajului tehnic al SUA, peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali, dintr-un total de peste două milioane, ar urma să intre în concediu forţat, fără plată, începând cu 1 octombrie. Efectivele administraţiilor vor fi reduse la un nivel minim vital, unele dintre agenţii atingând abia 5% din efectivele lor. Iar angajaţii parcurilor sau cei ai muzeelor controlate de stat, aşa cum este şi cazul Smithsonian, se numără printre cei afectaţi de această decizie, obiectivele turistice urmând să fie închise pentru următoarea perioadă. SMITHSONIAN

Aceasta reprezintă o lovitură masivă, nu doar pentru turiştii veniţi în Statele Unite, cât şi pentru cei care depind din încasările făcute de pe urma acelor turişti, cum este exemplul hotelierilor sau al patronilor de restaurante.

Potrivit Christian Science Monitor, în 1995 şi 1996, ani în care Statele Unite s-au mai confruntat cu o situaţie similară, închiderea acelor obiective controlate de stat, pe o perioadă de 26 de zile – shutdown-ul de atunci a durat aproape o lună întreagă – a rezultat în reducerea traficului cu 9 milioane de persoane, la care se adaugă pierderi de zeci de milioane de dolari din venituri.

Statul federal american a intrat marţi dimineaţă în şomaj tehnic pentru prima dată în ultimii 17 ani, ceea ce ar urma să afecteze sute de mii de funcţionari, în lipsa unui acord privind bugetul în Congres, relatează AFP citat de Agerpres.

În pofida negocierilor intense şi a pasării responsabilităţii între Senat, dominat de majoritatea democrată, şi Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, nu a putut fi adoptat la timp niciun proiect de lege de finanţe pentru exerciţiul bugetar 2014, care a început marţi la ora locală 00.00 (04.00 GMT).

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.