Antreprenori culturali, finanțatori publici și investitori privați, precum și experți în politici publice, jurnaliști și specialiști în comunicare se vor reuni în cadrul primului...
industrii creativeAntreprenori culturali, finanțatori publici și investitori privați, precum și experți în politici publice, jurnaliști și specialiști în comunicare se vor reuni în cadrul primului Forum Național dedicat sectorului cultural și creativ românesc, desfășurat între 23 și 25 octombrie la București.

Primul eveniment de business networking dedicat sectorului cultural și creativ românesc va aduce în dezbatere problematica domeniului și cum ar putea deveni acesta unul dintre factorii importanți de creștere economică în următorii ani.

Industriile creative sunt acele industrii care îşi au originea în creativitatea, talentul şi măiestria indivizilor şi care au potențialul creării de locuri de muncă şi de a genera prosperitate prin producerea şi exploatarea creativității, muncii intelectuale şi a ideilor, adică a proprietății intelectuale.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul a trei zile și va cuprinde o conferință națională și două zile intensive de ateliere de lucru. Evenimentul va pune în discuție toate cele patru segmente implicate în dezvoltarea economiei creative românești. Mediul de business va fi bine reprezentat de antreprenorii care au fondat afaceri de succes într-unul din sectoarele creative, printre care – IT, advertising, publishing, design, arhitectură, cinema.

Experții din mediul financiar vor discuta despre atragerea potențialelor surse de finanțare ale acestor afaceri, iar profesioniștii din sectorul educației vor vorbi despre cum se poate construi un sistem educațional care să sprijine dezvoltarea inovației și a creativității. Nu în ultimul rând, consultanții din sectorul public vor dezbate rolul politicilor publice în susținerea industriilor creative și vor analiza modelele internaționale care ar putea constitui surse de inspirație viabile pentru România.

Obiectivul principal al Forumului este de a aduce în atenția autorităților naționale, dar și a publicului larg, potențialul uriaș al acestui sector economic emergent care ar putea fi un atu important în dezvoltarea socială și economică a României în viitorul apropiat. Inițiativa a pornit de la dorința de a face primul pas pentru ca Bucureștiul să devină un hub regional al industriilor creative și culturale. Conform studiilor realizate în cadrul proiectului ”Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative”, în capitală se realizează 70% din cifra de afaceri naţională generată de proiectele creative și culturale.

Agenda primei zilei a evenimentului cuprinde un mix complet de prezentări interdisciplinare susținute de speakeri români și internaționali, care vor atinge câteva subiecte-cheie:

  • Rolul sectorului public în susținererea industriilor culturale și creative
  • Educația în spiritul creativ
  • Finanțarea sectorului cultural și creativ
  • Modele de antreprenoriat în industriile creative

Următoarele două zile din cadrul Forumului sunt dedicate analizelor punctuale, prin intermediul atelierelor de lucru gestionate de cei mai importanți jucători ai domeniului creativ: antreprenori, finanțatori, educatori și sectorul public. Sunt invitați aici peste 150 de tineri creativi care vor afla detalii esențiale privind drumul de la o posibilă idee inovatoare la un proiect de succes, cum se construiește un business creativ, care sunt strategiile de atragere a finanțărilor sau ce instrumente există în România pentru dezvoltarea programelor educaționale creative.

Evenimentul din octombrie este conceput ca o platformă de networking pentru cei care activează în domeniul industriilor culturale și creative, dar și ca o oportunitate de dezvoltare profesională. Participarea la conferință este gratuită însă înscrierea se face prin completarea unui formular online ce va fi disponibil începând din 7 octombrie pe www.crestetalente.ro.

În ultimii ani, industriile creative și culturale și-au câștigat un loc important pe harta strategiilor de dezvoltare  europene: domenii precum arta, cinematografia, designul sau arhitectura sunt privite ca piloni importanți în creșterea economică și socială armonioasă. Studiile realizate la nivel național în cadrul programului au confirmat că, şi în România, industriile culturale şi creative pot fi considerate un sector economic independent care influenţează creşterea PIB-ului şi creează noi locuri de muncă.

Forumul Național al Industriilor Culturale și Creative face parte din proiectul ”Promovarea Antreprenoriatului în Domeniul Industriilor Creative”, derulat de Fundația Post-Privatizare (FPP) împreună cu Asociația ORICUM, GEA Strategy & Consulting, Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii, MPP Relații Publice,

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.