Content Expresionistas, sau cum se exprimă tinerii prin conţinut video în mediul online Content Expresionistas, sau cum se exprimă tinerii prin conţinut video în mediul online
Agenţia Starcom MediaVest Group, parte din cea mai mare rețea media din lume SMG Worldwide, cu o experință de mai bine de un deceniu... Content Expresionistas, sau cum se exprimă tinerii prin conţinut video în mediul online
videoAgenţia Starcom MediaVest Group, parte din cea mai mare rețea media din lume SMG Worldwide, cu o experință de mai bine de un deceniu în industria românească de comunicare, continuă seria HumanGraphExperience, ajunsă la numărul 7 – „Content Expresionistas”.

Starcom a lansat în februarie seria de infografice care reprezintă o parte din rezultatele de analiză ale departamentului de Consumer Understanding din cadrul agenției.

Seria HumanGraphExperience a fost creată cu intenția de a oferi informații constante și relevante despre dinamica relației dintre consumatori și branduri și impactul pe care evoluția acesteia o are asupra comportamentului brandurilor pe piață.

Cea mai recentă ediţie a acesteia are ca obiectiv identificarea modului în care tinerii se exprimă prin intermediul conținutului video în mediul online.

Astfel, conținutul video are o evoluție accelerată de dezvoltarea tehnologiei, mișcându-se dinspre localizarea principală pe TV înspre ramificarea extinsă în mediul online, dinspre un consum pasiv înspre unul activ și contributiv.

Extrase din infografic:

Conținutul video poate determina 4 forme de exprimare:

Prin creare:

 • 57% dintre tineri au o camera foto (în general, având și particularități de înregistrare video) și 31% o camera video;
 • Majoritatea creează filme pentru a se distra și pentru a se conecta cu alte persoane, fiind mai puțin interesați în a deveni faimoși sau profesioniști HumanGraphExperience Starcom MediaVest - Content Expresionistas

Prin consum:

 • Există 3 surse majore de consum: conținut video de success la nivel global, conținut video legat de o știre de actualitate și conținut amuzant care se răspândește treptat de-a lungul unei perioade de timp.
 • La nivel global, brandurile dețin mai puțin de 30% din conținutul video consumat  online, iar în România acest conținut este reprezentat majoritar de reclamele TV.
 • În România, conținutul video consumat de cei mai mulți tineri este legat de muzică.
 • Conținutul cel mai consumat nu trebuie să fie neaparat viral – serialele construiesc legături emoționale prin frecvența și se extind treptat sau neaparat original – spoof-urile sunt un exemplu de success.
 • Motivele de consum al conținutului video țin foarte mult de “cultura” tinerilor: motivele pentru care video-urile muzicale ajung în topul preferințelor tinerilor români pe Youtube (84% dintre utilizatorii de internet din România intră pe Youtube) sunt diverse – de la aprecierea trupei/ artistului, până la a glumi pe seama unor manele.

Prin reacție:

 • Conținutul video este publicat prin intermediul rețelelor sociale.
 • Este accesat mai ales dacă este postat de către o cunoștință (54% accesează cel puțin săptămânal link-urile postate de prieteni pe Facebook).
 • Este însoțit adesea de reacții care generează la rândul lor alt tip de conținut, precum comentariile ca indicator de feedback sau alte video-uri.
 • Reacțiile sunt așteptate în momentul în care conținutul video este creat și distribuit, prin urmare ar trebui să fie și un obiectiv al strategiilor de conținut ale brandurilor.

Prin a fi curator:

 • Datorită volumului mare de conținut video, brandurile nu trebuie să creeze neapărat conținut propriu nou, ci să acționeze ca un curator pentru conținutul existent. Cum? Aducându-i rapid un renume, facilitând conexiunile și descoperirea acestuia și atrăgând interacțiuni și reacții.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.