Cele mai populare trei destinații alese de studenți Cele mai populare trei destinații alese de studenți
Dintre țările care participă la programul Erasmus, cele mai populare trei destinații alese de studenți în 2011-2012 au fost Spania, Franța și Germania. De... Cele mai populare trei destinații alese de studenți
studentsDintre țările care participă la programul Erasmus, cele mai populare trei destinații alese de studenți în 2011-2012 au fost Spania, Franța și Germania. De asemenea, Spania a trimis cel mai mare număr de studenți în străinătate, urmată de Franța și Germania (a se vedea MEMO/13/647).

Potrivit cifrelor publicate astăzi, peste 3 milioane de studenți au beneficiat de burse Erasmus din partea UE, de la lansarea programului în 1987. Statisticile pentru anul universitar 2011-2012, arată, de asemenea, faptul că programul a permis unui număr de peste 250 000 de studenți – un nou record – să urmeze o parte din studiile lor superioare în străinătate sau să urmeze un stagiu într-o societate străină, îmbunătățindu-și astfel capacitatea de inserție profesională.

studenti erasmusPeste 46 500 de angajați în domeniul universitar și administrativ au primit, de asemenea, sprijin din partea Erasmus pentru a preda sau a se forma în străinătate, o experiență care are ca cop ameliorarea calității predării și a învățării în cele 33 de țări care participă la program (statele membre ale UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia).

Cele mai recente cifre, care arată că am depășit obiectivul de 3 milioane de studenți Erasmus, sunt o dovadă a succesului durabil și a popularității programului. Erasmus este mai important ca niciodată în perioade dificile din punct de vedere economic și cu o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor: Competențele și experiența internațională dobândite de studenții Erasmus le sporesc acestora capacitatea de inserție profesională și le acordă mai multe șanse de a fi mobili pe piața forței de muncă. De asemenea, Erasmus a jucat un rol enorm în ceea ce privește îmbunătățirea calității învățământului superior în Europa prin deschiderea universităților și colegiilor noastre către cooperarea internațională. Privind în viitor, mă bucură faptul că noul nostru program Erasmus+ va permite unui număr de 4 milioane de tineri să studieze, să se formeze, să predea sau să desfășoare activități de voluntariat în străinătate în următorii șapte ani.”

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret

Dintre țările care participă la programul Erasmus, cele mai populare trei destinații alese de studenți în 2011-2012 au fost Spania, Franța și Germania. De asemenea, Spania a trimis cel mai mare număr de studenți în străinătate, urmată de Franța și Germania (a se vedea MEMO/13/647).

Aproape 205 000 de studenți, aproximativ 80% din totalul studenților sprijiniți de programul Erasmus în 2011-2012 au optat să petreacă în medie șase luni în străinătate într-o universitate sau în altă instituție de învățământ superior, ca parte a programului lor de studii. Numărul celor care aleg opțiunea de studiu a crescut cu 7,5% în comparație cu anul precedent. Cu o rată de creștere de 18% față de anul precedent, stagiile efectuate în întreprinderi continuă să fie din ce în ce mai populare. În 2011-2012, unul din cinci studenți Erasmus, totalizând aproape 50 000, au ales această opțiune.

În majoritatea țărilor, numărul de cereri a continuat să depășească numărul de burse Erasmus disponibile. Bursa acordată lunar de Erasmus, destinată să acopere o parte din costurile suplimentare legate de instalarea în străinătate și cheltuielile de călătorie a fost în medie de 252 EUR. Bursele, care au rămas stabile în ultimii trei ani, sunt suplimentate în unele țări cu fonduri naționale, regionale sau instituționale.

Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, care urmează a fi lansat în ianuarie 2014, se va baza pe moștenirea Erasmus, oferind posibilitatea unui număr de 4 milioane de persoane să studieze, să se formeze, să predea sau să desfășoare activități de voluntariat în străinătate până în 2020. Se preconizează ca programul să aibă un buget de aproximativ 14,5 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, ceea ce înseamnă o finanțare cu 40% mai mare decât programele actuale de mobilitate în domeniul educației și formării.

Erasmus+ înlocuiește actualul Program de învățare de-a lungul vieții (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), programele „Tineretul în acțiune”, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa și Edulink, precum și programul de cooperare bilaterală cu țările industrializate.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.