Cum poţi reduce cu 50% costurile pentru întreținerea unei clădiri Cum poţi reduce cu 50% costurile pentru întreținerea unei clădiri
Costurile cu întreținerea unei clădiri pot fi reduse cu până la 50% printr-o administrare eficientă a spațiului și a serviciilor asociate acestuia, sunt de... Cum poţi reduce cu 50% costurile pentru întreținerea unei clădiri
office buildingsCosturile cu întreținerea unei clădiri pot fi reduse cu până la 50% printr-o administrare eficientă a spațiului și a serviciilor asociate acestuia, sunt de părere specialiştii RABO (Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România).

Despre cum poate fi realizat acest lucru și care sunt cele mai frecvente probleme legate de funcționarea corespunzătoare a clădirilor se va vorbi în cadrul cursului Managementul întreținerii clădirilor, organizat de RABO pe data de 6 iunie. Cursul Managing Building Maintenance (Managementul întreținerii clădirilor), organizat de RABO în parteneriat cu British Institute for Facilities Management (BIFM), cel mai prestigios institut de specialitate din Europa, va aborda şi teme precum: defectele uzuale ale clădirilor și preîntâmpinarea sau remedierea acestora, cele mai frecvente probleme legate de încălzirea sau răcirea spațiilor de birouri și întreținerea corespunzătoare a instalațiilor tehnice. Lectorul cursului va fi profesorul Ian Cramp, care deține o experiență de peste 30 de ani în industria de facility management.

În România, costurile cu întreținerea unei clădiri de birouri de clasa A oscilează în prezent între 3 și 5 euro/mp/lună. Aceste costuri reprezintă ceea ce plătește o companie în plus față de chirie și includ servicii precum: curățenia și consumul de utilități în spațiile comune, întreținerea instalațiilor și a ascensoarelor, serviciile de pază și întreținerea spațiilor verzi.

„Clădirile și sistemele pe care acestea le integrează devin tot mai complicate și mai dificil de întreținut. Estimăm că până la 50% din costurile cu întreținerea sunt, în realitate, cheltuieli suplimentare ce ar putea fi reduse printr-o administrare mai eficientă a spațiului și a serviciilor aferente acestuia”, a declarat Ioan Bejan, secretar general al RABO. „Mai mult, dacă o clădire nu este întreținută corespunzător se degradează rapid și există riscul ca aceasta să devină în timp o investiție neprofitabilă. Cele mai eficiente metode de întreținere au costuri foarte reduse în comparație cu efectele pe acestea le au asupra prelungirii duratei de viață a unei clădiri ”, a adăugat Ioan Bejan.

Cursul Managing Building Maintenance (Managementul întreținerii clădirilor) va avea loc pe data de 6 iunie în incinta parcului de birouri West Gate, amplasat în vestul Bucureștiului, iar participarea este deschisă tuturor celor interesați în schimbul sumei de 465 euro plus TVA pentru membrii RABO sau de 520 euro plus TVA pentru ceilalți participanți.

Programul educațional internațional de Management al Facilităților din România, derulat de RABOAcademy, va continua cu modulul Cutting Costs but Maintaining Services, care va fi organizat pe data de 2 octombrie.

Lansată la Bruxelles în aprilie 2011 de Liviu Tudor, cel mai mare proprietar roman de spații de birouri, RABO este prima organizație care reunește proprietari, investitori și dezvoltatori din domeniul imobiliar, activi atât în România, cât și în alte țări europene.

RABO este membră a European Property Federation (EPF), cea mai importantă organizație din domeniu la nivel european. Membrii EPF dețin și administrează proprietăți imobiliare a căror valoare depășește 1.500 miliarde euro.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.