16 lucruri pe care trebuie să le știi despre Casa Experimentelor. GALERIE FOTO 16 lucruri pe care trebuie să le știi despre Casa Experimentelor. GALERIE FOTO
Un univers al științei pentru copiii de la 3 la 90+ ani. Așa se recomandă a fi Casa Experimentelor, primul centru științific non-profit din... 16 lucruri pe care trebuie să le știi despre Casa Experimentelor. GALERIE FOTO

Un univers al științei pentru copiii de la 3 la 90+ ani. Așa se recomandă a fi Casa Experimentelor, primul centru științific non-profit din România.

Proiectul a pornit ca un joc al unui copil de 7 ani, dornic să învețe și să descopere fenomenele științifice în mod practic. Știm foarte bine că în școala românească, materii precum matematica, fizica, chimia sau biologia sunt tratate într-un mod abstract, lipsit total de conexiunea între teorie și aspectele practice. Iar rezultatul nu este deloc îmbucurător: elevii manifestă un interes tot mai scăzut pentru știință și tehnologie.

A fost nevoie de câțiva ani (acum, copilul de 7 ani este o adolescentă de 15 ani), de un partener – Tehnorama Swiss Science Center – și de un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană, ca acest “joc” să devină realitate și să bucure copiii, mai mici sau mai mari, din țara noastră.

Casa Experimentelor vă așteaptă în București, Calea Vitan, nr. 242, ca să descoperiți știința prin experimente. Așa că, “Pune mâna și testează”!

 1. Casa Experimentelor pune la dispoziția tinerilor 100 de experimente structurate pe categorii (optică, iluzii optice, acustică, electricitate, magnetism, fluide, plasmă, unde, mecanică, matematică, biologie) pentru înțelegerea facilă, distractivă și interactivă a fenomenelor științifice.
 2. Printre experimente se numără: spectaculoasa invenție a lui Nikola Tesla, bobina care îi poartă numele, Teorema lui Pitagora care descrie o relație între suprafețe, jocuri de inteligență pentru ingenioși și răbdători, iluziile optice ale profesorului Akiyoshi Kitaoka, liftul lui Munchausen, patul fakirului, robotul – care folosește puterea apei pentru a ridica și muta obiecte -, generatorul Van de Graaff.
 3. Casa Experimentelor dispune în acest moment o suprafață de 500 de metri pătrați, spațiul fiind deschis la parterul unei clădiri care găzduiește și o serie de firme (clădirea RENAR).
 4. În următorii 5 ani, organizatorii spațiului și-au propus să extindă suprafața la 3.000 de metri pătrați (întreaga clădire) și să realizeze o serie de exponate de exterior care să fie amplasate de-a lungul cheiului Dâmboviței.
 5. Există săli speciale pentru desfășurarea workshop-urilorîn acest moment, 3 astfel de ateliere sunt disponibile: Unde-Unde?, Ceară-Foc-Fitil și Puterea nimicului
 6. Până pe 30 iunie 2016 accesul este gratuit în cadrul Casei Experimentelor. Din păcate, nu am reușit să aflăm, în acest moment, care va fi costul biletelor după această dată. “Vom anunța din timp pe site”, ne-au spus reprezentanții Casei Experimentelor.
 7. Accesul se face în baza unei rezervări prealabile pe site-ul casaexperimentelor.ro. Până în acest moment (spațiul a fost deschis pe 6 ian.), au fost 2.000 de vizitatori, numărul rezervărilor ajungând la 9.000. Sunați din timp!
 8. Constrânși de spațiu, organizatorii recomandă prezența a cel mult 80 de vizitatori/oră.
 9. Până acum, vizita medie a fost de 3-4 ore.
 10. Totodată, recomandarea organizatorilor este ca rezervarea și durata vizitei să fie în concordanță pentru a permite accesul tuturor vizitatorilor.
 11. Există ghizi, special pregătiți, gata să vă ajute la nevoie.
 12. Părinții pot descoperi experimentele alături de cei mici, sau pot petrece timpul liber într-o sală special amenajată, singura în care se pot consuma băuturi sau mâncare.
 13. 57.000 de vizitatori sunt așteptați până la finalul acestui an. Dintre aceștia, 30.000 ar fi elevi, restul fiind familii cu copii din București și Ilfov.
 14. Pentru 2017 este în plan achiziționarea a două autocare, care să faciliteze accesul copiilor din afara Bucureştiului.
 15. Printre instituțiile partenere se numără Școala nr. 79, Colegiul Naţional Emil Racoviţa, Liceul Teoretic Dante Alighieri, Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân şi ADOR Copiii, Asociaţia familiilor adoptive.
 16. Chiar dacă intrarea este gratuită în acest moment, proiectul funcționează pe baza unor donații. Arătați că vă pasă!

Cum arată Casa Experimentelor, primul centru științific nonprofit din România. GALERIE FOTO

 

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: