10 reţete delicioase inventate din greşeală 10 reţete delicioase inventate din greşeală
Unele dintre cele mai mari descoperiri s-au întâmplat în urma unui accident, lucru valabil şi în cazul mâncării. Greşelile, sau, cu alte cuvinte, eşecurile,... 10 reţete delicioase inventate din greşeală

Unele dintre cele mai mari descoperiri s-au întâmplat în urma unui accident, lucru valabil şi în cazul mâncării. Greşelile, sau, cu alte cuvinte, eşecurile, au, paradoxal, o componentă de surpriză care le pot transforma în exact opusul lor: descoperiri uimitoare. Drept dovadă, aşa s-a ajuns la razele X, penicilină, guma de mestecat, cuptorul cu microunde sau artificiile, acestea din urmă descoperite chiar de un bucătar chinez. 

Regula eşecului transformat în succes se aplică cu brio şi în cazul mâncării. foodpanda, cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România, prezintă 10 preparate extraordinare de care am ajuns să ne bucurăm din greşeală.

  1. CRÊPES SUZETTE

În 1896, chelnerul de 16 ani Henri Charpentier a încercat să stingă o tigaie care luase foc cu o clătită. S-a întâmplat chiar în ziua în care Prinţul de Wales, aflat în vizită la Café de Paris din Monte Carlo, a cerut un desert special realizat doar pentru el. Henri a aprins din întâmplare o tigaie cu alcool şi, acţionând rapid, a aruncat o clătită în ea. Prinţul s-a îndrăgostit pe loc de desertul inedit şi i-a cerut lui Charpentier  numele clătitei, care a ajuns să fie botezată pe loc Crêpe Princess. Însă viitorul rege Eduard a cerut, ulterior, schimbarea numelui clătitei în Suzette, numele iubitei sale din acea perioadă.

  1. TARTA TATIN

Desertul întors cu faţa în jos a luat naştere după ce a fost uitat în cuptor. Întâmplarea a avut loc într-un hotel din Franţa secolului 19, deţinut de surorile Stéphanie şi Caroline Tatin. Stéphanie gătea o tartă cu mere, pe care a copt-o, din întâmplare, prea mult, şi în încercarea de a o salva, i-a adăugat încă un strat de aluat deasupra. Şi uite aşa, francezii au mai creat o capodoperă culinară.

  1. FURSECURI CU CIOCOLATĂ fursec cu ciocolata

Fursecul cu ciocolată a fost inventat de Ruth Wakefield, care a rămas fără ciocolată pentru gătit, aşa că a rupt în grabă un baton obișnuit de ciocolată, l-a amestecat cu unt şi a sperat ca cele două ingrediente să se topească împreună. Însă bucăţile au rămas intacte şi aşa am ajuns să ne bucurăm cu toţii de un desert iubit în toată lumea.

  1. CHIPSURI

George Crum, un bucătar care a trăit în America, se săturase în 1853 de criticile repetate ale unui client la adresa cartofilor săi prăjiţi. Într-o încercare de a se răzbuna pe clientul cârcotaş cu o porţie de cartofi necomestibili, Crum a tăiat legumele în felii extrem de subţiri, le-a acoperit cu sare şi le-a prăjit în ulei bine încins. Clientul s-a îndrăgostit de chips-urile lui Crum, iar restul e istorie!

  1. BERE

Berea probabil nu ar fi existat niciodată dacă depozitele de alimente ale mesopotamienilor ar fi fost extrem de uscate. Când au început să depoziteze grâne pentru pâine, au observat cum umezeala provoacă procesul de fermantaţie a cerealelor. În urma fermentaţiei, mesopotamienii au produs, din pură întamplare, berea.

  1. SANDWICH

John Montagu, al 4-lea conte de Sandwich avea nevoie de ambele mâini pentru jocurile de noroc. Unii cred ca nobilul englez nu dorea să renunţe sub nicio formă la un joc de noroc intens pentru a cina, aşa că a cerut să i se aducă, la masa de joc, o bucată de carne între două felii de pâine.

  1. COCA-COLA

coca colaCoca Cola a fost inventată, iniţial, ca un substitut al morfinei. John Pemberton era un veteran de război rănit, care a dezvoltat o adicţie pentru morfină. Şi-a propus să găsească un  substitut pentru a-şi ţine sub control dependenţa, astfel că în timpul unor experimente prin farmacia proprie a creat un tonic (reţeta originală Coca-Cola), pe bază de cocaină. În 1887, un alt farmacist american, Asa Candler, a cumpărat reţeta pentru Coca-Cola de la Pemberton pentru 2.300 de dolari. La sfârşitul lui 1890, Coca-Cola era deja una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare din America.

  1. SOS WORCESTERSHIRE

Acest sos incredibil a fost inventat la o a doua încercare, iar fără greşeala a doi chimişti nu ar fi ieşit atât de bun. La începutul anilor 1800, Lordul Sandys le-a cerut lui John Wheeley Lea şi William Henry Perrins să recreeze o reţetă pe care a gustat-o în Bengal. Lea și  Perrins au încercat să recreeze sosul, însă nu au fost mulţumiţi de rezultat, aşa că l-au lăsat într-un borcan şi au uitat de el. După doi ani, au redescoperit sosul, l-au gustat şi au realizat că este delicios.

  1. ÎNGHEȚATA PE BĂȚ

Tânărul Frank Epperson şi-a uitat paharul de suc, cu o spatulă de lemn în interior, pe terasa casei sale din San Francisco. Peste noapte, sucul din pahar a îngheţat, iar când  Epperson a vrut să scoată băţul din pahar, acesta a ieşit cu tot cu sucul îngheţat.

  1. CORNET DE ÎNGHEŢATĂ

La un târg din 1904, în oraşul American St. Louis, un vânzător de îngheţată a rămas în pană de farfurii. A avut noroc cu un vecin, care l-a ajutat cu câteva gofre rulate. Şi uite aşa, astăzi ne bucurăm cu toţii de îngheţată la cornet!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: