10 lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere daca vrem sa abordam un stil de viata sanatos 10 lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere daca vrem sa abordam un stil de viata sanatos
Pentru a avea un stil de viata sanatos ar trebui sa avem in vedere trei lucruri de baza: alimentatia, exercitiul si odihna. Astazi o... 10 lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere daca vrem sa abordam un stil de viata sanatos

Pentru a avea un stil de viata sanatos ar trebui sa avem in vedere trei lucruri de baza: alimentatia, exercitiul si odihna. Astazi o sa va propunem 10 indemnuri, pe care ar trebui sa le realizati pentru a porni catre un stil de viata sanatos. De multe ori, intentia de a duce o viata sanatoasa exista, insa nu stim de unde sa incepem. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa schimbam obiceiurile vechi in favoarea unor obiceiuri noi.

 1. Ar trebui sa incepem prin a modifica lista noastra de cumparaturi: acest pas este fundamental pentru a ne imbunatati alimentatia. Un regim bun se incepe prin a cumpara mancare sanatoasa. Ar trebui sa ne indreptam privirea catre produsele proaspete si sa evitam alimentele procesate. Majoritatea alimentelor ar trebui sa fie constituite din fructe si legume, insa, fara sa uitam de carne si de peste.
 2. Ideal ar fi sa invatam sa gatim: acest lucru este necesar deoarece, in caz contrar, vom termina mancand orice alt aliment semi-preparat. Sa stim sa gatim inseamna sa economisim calorii si sa imbunatatim ‘’gustul’’ listei noastre de cumparaturi.
 3. Sa bem cat mai multa apa si sa limitam consumul de sucuri si de alcool. Unul dintre cele mai importante lucruri de care ar trebui sa tinem seama este reprezentat de cantitatea de calorii pe care o consumam. Apa ar trebui sa fie principala noastra bautura, iar sucurile si alcoolul sa fie ocazionale. Daca vom putea asimila acest obicei, vom avea mult de castigat.
 4. Fructele si legumele sa nu ne lipseasca: nu ar trebui sa treaca nici macar o zi, in care sa nu consumam acest tip de alimente. Sunt cele care ne incarca cu cele mai multe vitamine, minerale, fibre si nutrienti necesari pentru ca organismul nostru sa poata avea un curs normal de dezvoltare. Asadar, sa incercam ca in felul principal sa se gaseasca cel putin un aliment din fiecare categorie! sport
 5. Un alt pas important catre un stil de viata sanatos, este sa facem zilnic exercitii. Aici, principalul criteriu este sa alegem un sport care sa ne motiveze si care sa ne si placa pentru a-l putea practica zilnic. Aproximativ 30 de minute de activitate fizica pe zi vor aduce un mare avantaj sanatatii noastre. Insa, daca intr-o zi nu avem timp, putem face macar 15 minute tot felul de exercitii in casa deoarece, orice forma de activitate fizica este binevenita.
 6. Sa uitam de sedentarism: sa urcam scarile, sa ne plimbam cat mai mult, sa mergem cu bicicleta si chiar sa petrecem cat mai putine minute stand pe canapea… acestea sunt mici gesturi ale vietii cotidiene care ne vor face mai putin sedentari si mai sanatosi. somn
 7. De asemenea, stresul este un factor ce trebuie redus. Insa, de multe ori, acesta este aspectul cel mai neglijat si de care nu se tine intotdeauna cont. Stresul excesiv poate duce la oboseala cronica si ne face mai putin fericiti, iar acest ultim aspect este foarte important daca vrem sa avem un stil de viata sanatos.
 8. Sa incercam sa avem un program regulat de odihna, acest detaliu ar putea face diferenta, ne poate ajuta sa recuperam toata energia pierduta din ziua anterioara. O atmosfera prielnica si un interval de 7-8 h de odihna sunt esentiale, insa ar trebui sa evitam sa adormim uitandu-ne la televizor sau butonand mobilul deoarece acestea reprezinta niste stimuli negativi, care ne vor ingreuna somnul.
 9. In aceeasi linie de discutie, ar trebui sa limitam consumul de sare si de zahar. Ambele alimente sunt prezente in regimul nostru, insa ar trebui sa avem grija la cantitate. Este foarte important sa cunoastem alimentele pe care obisnuim sa le procuram, sa citim etichetele si sa stim cat zahar si cata sare consumam zilnic. Demne de mentionat sunt urmatoarele: excesul de zahar contribuie la obezitate, iar excesul de sare are un efect negativ, provoaca hipertensiune.
 10. In ultimul rand, fibrele nu trebuie sa lipseasca, iar acestea sunt, fara nicio indoiala, cele mai neglijate. Sunt foarte importante pentru a ne putea reglementa tranzitul intestinal si, in plus, ele aduc un beneficiu organismului, il vor ajuta sa funcioneze mai bine. Alimente precum fructele si legumele sunt bogate in fibra, prin urmare, acesta este doar un alt motiv pentru care nutritionistii le includ in regim.

Dupa cum puteti observa, cateva dintre obiceiuri sunt foarte usor de deprins, tot ceea ce trebuie sa facem este sa acordam putina atentie modului in care ne hranim.

Pentru altele, in schimb, este nevoie sa depunem mai mult efort, ceea ce implica si continuitate. In general, a adopta un stil de viata sanatos inseamna sa ne schimbam obiceiurile alimentare, sa incepem sa facem exercitii fizice zilnic si sa avem grija la intervalul de ore pe care il alocam odihnei.

Daca vrem, putem. Trebuie doar sa incepem cu primul pas si sa continuam pana ajungem la cel de-al zecelea.

 • Ali Edwin

  06/04/2015 #1 Author

  Foarte important si adevarat

  Reply

 • Sofica Mihaela

  06/04/2015 #2 Author

  Laudabila initiativa acestui articol. Da, subscriu in totalitate acestei idei, cu un mic amendament daca imi este permis: si veniturile sa fie pe masura, stiindu-se foarte bine ca produsele sanatoase, bio, organice sunt si cele mai scumpe de pe piata. Si unde mai pui ca nu ai nici macar garantia faptului ca eticheta corespunde realitatii. Iar cat priveste eliminarea stresului, cata vreme este un stres indus de factori externi, nu putem decat sa speram ca pe viitor, acesti factori vor fi eliminati.

  Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: