TravelTrends

Travel trends: 5 evenimente pe care nu trebuie să le ratați în primăvară. FOTO

carnaval venetia APA venit vremea să vă pregătiți pentru primele excursii ale acestui an (asta dacă nu ați făcut-o deja) și să treceți pe listă câteva dintre cele mai interesante sărbători, târguri și festivaluri ale acestei primăveri. Mai ales pentru că ne mai despart doar două săptămâni de primul eveniment ce merită a fi sărbătorit în doi într-o deplasare romantică: Valentine’s Day.

Așa că ne-am gândit să vă povestim despre câteva dintre highlight-urile următoarelor luni, în speranța că reușim să vă stârnim interesul și să nu mai stați pe gânduri asupra următoarei destinații de vacanță.

1. Carnavalul de la Veneția (31 ianuarie-17 februarie 2015)

La început de an, cuvântul de ordine în Italia, și în special în Veneția, este carnaval! Mister, măști strălucitoare care reprezintă personaje din Commedia dell’Arte, costume colorate  (și extrem de elaborate) de epocă, muzică, fast, petrecere, focuri de artificii, pe scurt, Carnavalul Venețian.

Deși istoria sa începe în 1162, atestările oficiale ale carnavalului îl plasează și îl recunoaște oficial în perioada Renașterii, iar în secolul 17, carnavalul a devenit o modalitate de a promova prestigioasa imagine a Veneției în întreaga lume.  Mulți dintre tinerii bogați ai Europei călătoreau incognito la Veneția și, la adăpostul măștilor, petreceau fără a fi recunoscuți. Măștile, o trăsătură caracteristică a carnavalului venețian, au conferit dintotdeauna un aer e mister, în trecut fiind instrumentul ideal care permitea amestecul claselor sociale și infidelitatea.

Printre cele mai cunoscute măști ale carnavalului se numără Arlecchino, Columbina, Bauta sau Pantalone.

2. Carnavalul de la Rio (13-18 februarie) 

carnaval rio mirror ukCând spui Rio spui samba, petrecere,  voie bună și….fotbal. Ei bine, trei dintre aceste atribute ale orașului se vor regăsi, și în acest an, în cadrul celui mai mare carnaval din lume, care atrage zilnic, pe perioada sa, câte două milioane de persoane pe străzile din Rio de Janeiro, peste o jumătate de milion dintre aceștia fiin turiști străini.

Primul festival de la Rio datează din 1723. Parada carnavalului de la Rio este plină de petrecăreți, care alegorice, turiști și dansatoare ale școlilor de samba din Rio (peste 200, împărțite în 5 divizii). Pe perioaa festivalului, cele mai bune școli de samba defilează în fiecare seară pe Sambadromul Marques de Sapucai (locul special desemnat pentru festivități încă din 1984) , unde sunt instalate gradene ce pot primi peste 88.000 de spectatori.

 3. Mardi Gras (17 februarie) mardi gras

Milioane de șiruri de mărgele, muzică, dansuri, costume și multă băutură. Așa s-ar putea caracteriza, pe scurt, cea mai cunoscută sărbătoare a New Orleans-ului.

Mardi Gras, sau Marțea Grasă, își va începe festivitățile în acest an în data de 6 februarie, totul culminând pe data de 17 februarie, înainte de intrarea în Postul Paștelui, sau înainte de “vinerea cenușie”.

Introdus de coloniștii francezi în 1699, carnavalul din cunoscutul oraș din delta fluviului Mississippi, atrage anual sute de mii de participanți și venituri care ajung chiar și la o jumătate de miliard de dolari. Culorile principale ale carnavalului sunt mov, galben și verde.

Vă recomandăm şi: 

Travel trends: alte 10 superbe “rooms with a view”….şi inspiraţie pentru luna de miere! – Galerie foto

Trends: 23 de străzi de poveste – Galerie foto! 

Travel trends: top 100 cele mai vizitate orașe ale lumii în 2013 

Travel Trends: Cum arată casa “plutitoare” de pe coasta de sud a Australiei. FOTO 

Travel trends: 10 destinaţii de vacanţă pentru 2015

4. Anul Nou Chinezesc (19 – 21 februarie) 

Data Anului Nou Chinezesc este calculată după calendarul lunar chinezesc, întotdeauna data fiind diferită în momentul în care este convertită în calendarul Gregorian. Însă, datele la care este sărbătorit Anul Nou Chinezesc sunt cuprinse între 21 ianuarie și 20 februarie. Anul 2015 va fi marcat de zodia caprei.

Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit chú xī.

Chinese_New_Year

În oraşe se aprind focuri de artificii, iar casele sunt împodobite tot cu decorațiuni și lampioane roşii. Toate au rolul simbolic de a-l ține la distanță pe Nian, un monstru mitic care ar fi ameninţat oamenii şi animalele de casă la momentul schimbării anilor, dar care se teme de culoarea roşie şi de zgomotele petardelor.

Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc este cel mai bun moment pentru a descoperi cultura chinezească. Evenimente speciale au loc în Beijing (templele vor fi în centrul atenției), Hong Kong,  Shanghai sau Harbin (unde sunt spectacole pe gheață cu lampioane).

 5. St. Patrick’s Day (17 martie)  

st patrickSărbătoarea Sfântului Patrick este cel mai bun moment pentru o incursiune în Dublin și în cultura irlandeză. Această sărbătoare este cea mai importantă pentru irlandezi, Sfântul Patrick fiind cel mai iubit și cel mai cunoscut sfânt al Irlandei. Sfântul Patrick s-a nascut în jurul anului 381 d.Hr., într-un sat numit Bannaven Taberniae. Dacă la origini este o sărbătoare catolică,în ziua de azi festivitatea este mai mult un mod de a celebra culura irlandeză. În afară de Irlanda, Sfântul Patrick este sărbătorit cu fast și pe teritorul Marii Britanii dar și al Statelor Unite.

De aceea, pe lângă Dublin, ați putea trece pe lista de călătorii și New York-ul, unde se organizează parade spectaculoase pentru a marca ziua Sfântului Patrick. De altfel, în metropola americane, parada are o tradiție de peste 250 de ani, St. Patrick’s Day  fiind sărbătorită pentru prima dată în 1765, cu 14 ani înainte de semnarea Declarației de Indepenență.

În Irlanda, festivalul Sfântului Patrick a fost înființat oficial de către guvern în noiembrie 1995. Scopul său: a rivaliza cu celelate festivități internaționale care erau mai cunoscute decât festivalul de la Dublin.

Dacă aceste manifestări nu v-au convins să începeți să vă faceți bagajele și să căutați primele bilete de avion disponibile, mai avem câteva propuneri:

6-22 februarie: Danemarca – ediția de iarnă a festivalului de Jazz de la Copenhaga. (http://www.bugbog.com/european_cities/copenhagen_travel.html)

13 februarie -1 martie: Franța – Carnavalul de la Nisa, varianta franceză a festivităților de la Veneția, Rio și New Orleans. (http://www.nicecarnaval.com/en/carnaval/presentation/theme.php)

12-18 februarie: Germania – Carnavalul de la Koln, sau răspunsul germanilor la Mari Gras. (http://www.koelnerkarneval.de/en/cologne-carnival/)

27 februarie-28 martie: Germania – Festivalul Berii de la Munchen vine la pachet cu o tradiție e 300 de ani de producție de bere, cântat și distracție.

12 februarie-29 martie: Australia și Noua Zeelandă vor fi gazdele, în acest an, ale Cupei Mondiale la Cricket. Cricket-ul este un sport de echipă foarte popular în Marea Britanie și în țările Commonwealth-ului. Primele mențiuni ale sale datează din secolul 16, dar a devenit important din secolul 18, primul meci oficial jucându-se în secolul 19. (http://www.icc-cricket.com/cricket-world-cup

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button