HR & Jobs

Se caută IT-iști în Timișoara: industriile software și automotive au cel mai mare deficit de angajați la nivel local

Potrivit Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR, Timișoara se confruntă cu un deficit foarte mare de forță de muncă, în special în domeniile software și automotive, din cauze legate de numărul scăzut de absolvenți pe piața locală, reticența potențialilor angajați de a se reloca din alte orașe sau chiar nivelul ridicat de migrare în țările vecine, specific orașelor din vestul țării.

”Deși în Timisoara există facultăți renumite, precum Universitatea de Vest sau Universitatea Politehnică, numărul tot mai mare de investitori care au pătruns în această zonă geografică, cu activitate în domeniile software sau automotive, se confruntă în ultimul timp cu un deficit de forță de muncă, situatie regăsită și în alte orașe mari”, spune Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Fie că este vorba de specialiști, angajați middle-level sau chiar cei entry-level, deficitul forței de muncă în Timișoara poate constitui o problemă pentru angajatorii cu planuri mari în România, aceștia fiind puși în situația de a face eforturi suplimentare pentru atragerea candidaților din alte orașe.

”În afară de motivele care țin de partea salarială, sau numărul mai mic al absolvenților comparativ cu necesarul de recrutat, o cauză importantă a lipsei de candidați pe piața locală este și migrarea acestoracătre țările vecine, un fenomen răspândit în orașele din vestul țării”, menționează Raluca Peneș.

Soluțiile viabile pentru angajatori

Potrivit experienței Smartree, o soluție pentru această problemă ar fi atragerea forței de muncă din zona de est a țării, unde nivelul de trai este mult mai scăzut decât în vest, iar șansa de a găsi un loc de muncă, în special în anumite comune, este aproape nulă.

”Se observă deja această tendință de relocare, în special pentru muncitorii necalificați. Dar și în astfel de situații ne putem confrunta cu refuzul din partea candidaților, aceștia preferând un nivel de trai scăzut decât relocarea lor. Există astfel de proiecte în piață, chiar prin colaborarea directă cu primăriile, în acest mod angajatorii având acces direct la grupuri de șomeri care constituie potențiali candidați potriviți pentru pozițiile deschise”, explică Raluca Peneș.

De asemenea, mai există posibilitatea ca angajații de care au nevoie marii angajatori din IT și automotive să nu se relocheze, ci să facă naveta, venind zilnic din orașele apropiate, precum Arad sau Oradea.

”Sunt companii, în special fabricile mari din domeniul automotive, care apelează și la o astfel de variantă, și anume asigurarea transportului pentru angajați care locuiesc în alte orașe, comune sau sate din zonă, distanța fiind una accesibilă.

Beneficiile care ar cântări în decizia de relocare

Pentru a putea atrage angajați din alte județe, companiile ar trebui să ofere diverse beneficii, care să îi ajute pe candidați să ia decizia relocării mai ușor și să fie convinși că fac alegerea potrivită.

”În primul rând, angajatorii trebuie să asigure cazarea și cheltuielile de transport în cazul recrutărilor care presupun relocarea angajaților care lucrează în unități de producție. În plus, ideal ar fi ca aceștia să poată fi relocați împreună cu familiile lor, iar soțul sau soția să aibă șansa de a primi un loc de muncă în aceeași companie”, subliniază Raluca Peneș.

În cazul specialiștilor, angajatorii trebuie să arate într-un mod clar că încurajează schimbul de experiență și  că oferăoportunități reale de dezvoltare profesională, în sensul schimbării mediului organizațional, o nevoie pe care seniorii o resimt adesea într-un anumit punct pe parcursul cariererei lor, potrivit reprezentantului Smartree.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button