HealthLife&Style

Impactul zâmbetului în afaceri. De ce și cum să ne recuperăm zâmbetul pierdut!

Impactul unui zâmbet în viața de zi cu zi a fost analizat de către oamenii de știință de-a lungul timpului. Dincolo de cercetări, cu toții am simțit cât de benefic a fost un zâmbet într-o întâlnire de afaceri, mai ales dacă l-am păstrat pe toată perioada întrevederii cu partenerii noștri de afaceri.

Deși toate organizațiile încurajează o cultură a cordialității cu partenerii de afaceri și în cadrul propriilor echipe, mulți dintre purtătorii de imagine ai acestora sunt încă reticenți în a afișa zâmbete în permanență. Poate pentru că se tem că o astfel de atitudine poate fi percepută ca superficială sau nepotrivită cu mediul de afaceri.

Zâmbetul are multe semnificații și, fără îndoială, un impact deosebit asupra tuturor celor cu care interacționăm. În mod clar, zâmbetul deschide canalele de comunicare, îi ajută pe interlocutori să devină mai receptivi la mesajele pe care le transmitem și să le accepte mai ușor. Zâmbetul ne face să devenim mai plăcuți și să fim percepuți ca persoane cu care se lucrează ușor.

E mai ușor să colaborezi cu un om mereu zâmbitor, decât cu unul mereu încruntat și serios, nu-i așa? Mai mult, numai faptul că zâmbim, ne face pe noi înșine să ne simțim mai bine și mai încrezători în noi înșine. Un om zâmbitor emană vitalitate, siguranță de sine, transmite încredere celorlalți, deschidere și onestitate.

Un zâmbet discret poate fi un indicator al competenței

Sunt oameni mereu serioși și încruntați și oameni relaxați, zâmbitori și deschiși. Studiile spun că aceștia din urmă sunt percepuți de către colegi, managerii lor sau parteneri ca fiind mai competenți. De multe ori nu ne dăm seama, dar importanța zâmbetului la birou este mai mare decât vrem noi să îi oferim.

Zâmbetul și vârsta percepută

Se pare că atunci când zâmbim, părem mai tineri. De ce? Pentru că se activează un ansamblu de mușchi care atenuează unele riduri și care produc efectul unui lifting facial. Prin urmare, părem mai tineri.

Mai mult, atunci când zâmbim ne descoperim dantura, iar persoanele cu dinții albi și îngrijiți sunt percepute ca fiind mai tinere decât colegii lor cu o culoare de dinți mai închisă și cu probleme dentare vizibile.

Ce puteți face ca să vă recuperați zâmbetul din punct de vedere estetic

Mulți dintre noi nu zâmbim din cauza problemelor dentare pe care le avem. Sănătatea danturii începe cu periajul de 2 ori pe zi și se continuă cu ajutoare precum apa de gură, periuța interdentară, dușul bucal sau ață dentară. Sunt instrumente dintr-un ritual zilnic care ne menține sănătătatea dinților care stau în spatele unui zâmbet frumos.

Impactul unui zâmbet nu poate fi determinat însă doar de frumuseţea dinţilor individuali şi a gingiilor. Fiecare om este unic, variind în funcţie de vârstă, sex, trăsături de personalitate, nevoile şi aşteptările estetice.

În proiectarea unui zâmbet de către specialiști (medicii ortodonți cu specializarea estetică dento-facială) trebuie să se ţină cont de considerente individuale, cum ar fi trăsăturile faciale, tonul pielii, culoarea părului şi modul în care dimensiunea, culoarea şi starea dinţilor, precum şi ţesutul gingival şi buzele, se potrivesc în aspectul fizic general. În plus, consideraţii ocluzale şi funcţionale trebuie luate în considerare penru a asigura longevitatea unui tratament.

Conceptele estetice furnizează doar puncte de referinţă pentru evaluare, proiectare şi tratament, la aceste adăugându-se simţul artistic al medicului care gestionează tratamentul. Tehnologia modernă permite ca prin tratamente ortodontice şi restaurative să se obţină zâmbete atractive care pot cu adevărat schimbă viaţa oamenilor, pe toate planurile, de la personal la profesional.

Cosmetica dentară este o nouă ramură a stomatologiei care restabilește strălucirea zâmbetului. Aceasta implică atât tratamente de aliniere a dinților frontali, proceduri de albire a lor sau/și acoperirea lor cu fațete din porțelan (veneers).

Când dinții frontali sunt înghesuiți pot fi aliniați simplu și rapid cu ajutorul unui aparat lingual aplicat doar pe cei 6 dinți frontali, corectarea înghesuirilor făcându-se în câteva luni fără costuri ridicate.  Avantajul  tehnicii linguale este faptul că în timpul purtării aparatului dentar pot fi aplicate geluri de albire a dinților, fața  lor exterioară fiind liberă.

Aceste tratamente au efect nu doar asupra zâmbetului ci și a stării de bine, ceea ce crește considerabil stima de sine. Și este bine știut că avem nevoie de o stimă de sine echilibrată, pentru a ne simți bine în mediul profesional, nu-i așa?

Albirea  dentară poate fi făcută acasă sau în cabinet. Studiile demonstrează că albirea făcută în cabinet este mult mai precisă, cu rezultate mult mai satisfăcătoare și mai durabile în timp.

Albirea cu laser (Biolase Epic) se face în cabinet prin aplicarea unui gel special pe dinți și activarea lui cu ajutorul fasciculului luminos. Dinții au fost pregătiți în prealabil prin detartraj și periaj professional, îndepărtând orice urmă de placa bacteriană. Efectul albirii apare după o ședință de 20-30 minute și se pot obține până la 6-8 tonuri mai deschise fără să apară sensibilitate dentară.

În cazurile în care există dinți mai mici ca formă (microdonttie) sau discolorații datorate devitalizării (îndepărtarea nervului dentar) sunt mai indicate aplicarea fațetelor dentare – veneers. Fie că sunt no-prep veneers sau cu minima preparare dentară, fațetele dentare au un înalt grad de satisfacere estetică.

Acestea sunt acele tratamente despre a căror existență e bine să știm și la care putem apela în cazul în care reținerea noastră de a zâmbi are legătură cu problemele dentare. Știți că un vechi proverb chinezesc spunea „Foloseşte-ţi zâmbetul pentru a schimba lumea, nu lăsă lumea să-ţi schimbe zâmbetul!”.


Material realizat de către dr. Anca Oltean, medic primar ortodont, specializarea estetică dento-facială, cu experiență în domeniu de 16 ani si peste 4,000 de cazuri tratate. Este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) si ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Pentru mai multe informații despre noua ortodonție, dr. Oltean vă așteaptă pe www.ancaoltean.ro.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button