Gadget

IBM folosește tehnologii open software pentru produsele și implementarile de cloud

cloudIBM a anunţat ca toate serviciile şi produsele software de cloud ale companiei vor avea la bază arhitectură de tip open cloud. Astfel, va fi asigurată continuitatea inovării în domeniul tehnologiei cloud fiind eliminate ofertele nesigure şi dificil de administrat. Fără standarde deschise în industria cloud, întreprinderile nu vor putea profita de oportunităţile asociate datelor interconectate, cum sunt cele din tehnologia mobilă de calcul şi business analytics.

Ca prim pas, compania a anuntat o nouă ofertă de cloud privat care are la bază platforma open source OpenStack. Acesta accelerează şi simplifică în mod semnificativ gestionarea unui sistem de cloud enterprise. Pentru prima dată, întreprinderile au disponibil un set de tehnologii open source pentru a construi servicii enterprise de cloud, care pot fi portate în medii de cloud hibride.

„Istoria a relevat faptul că standardele open source sunt extrem de benefice pentru clienţii finali şi reprezintă un catalizator important pentru inovare”, a declarat Robert LeBlanc, IBM senior vice president of software. „Similar cu modul în care tehnologia open source a revoluţionat Web-ul şi a facut posibil sistemul de operare Linux, aceasta va avea un impact extraordinar şi asupra cloud computing. IBM este, de ani de zile, o companie de top în ceea ce priveşte standardele şi tehnologia open source şi va realiza acest lucru şi pentru cloud computing. Câştigătorul, si de această dată, va fi clientul, care nu va fi constrans de un singur furnizor – va fi liber să aleagă cea mai bună platformă bazată pe un set optim de capabilităţi care să corespundă necesităţilor sale.”

Fiind dezvoltat pe baza necesităţilor clienţilor, noul software intitulat IBM SmartCloud Orchestrator oferă flexibilitate sporită, prin eliminarea necesităţii de dezvoltare a interfeţelor specifice pentru diverse servicii de cloud. Cu ajutorul noului software, companiile pot îmbina şi implementa rapid diverse servicii pe infrastructură cloud, aliniind componentele de procesare, stocare şi reţelistică prin intermediul unei interfeţe grafice uşor de utilizat. Noul IBM SmartCloud Orchestrator permite utilizatorilor să:

•             Construiască servicii noi de cloud în câteva minute, prin îmbinarea puterii modelelor care au la bază sisteme de cloud, prin intermediul unei interfeţe grafice pentru o compoziţie simplă a automatizării de cloud.

•             Reducă costurile operaţionale cu ajutorul unui sistem care poate automatiza implementarea aplicaţiilor şi managementul ciclului de viaţă în sistemele de cloud: tehnica de calcul, stocare şi configurarea reţelei, automatizarea sarcinilor umane, integrarea instrumentelor „third party”, toate fiind furnizate prin intermediul unei platforme unice de cloud;

•             Simplifice consumul de servicii cloud al utilizatorului final, prin intermediul unui portal de „auto-servire”, incluzând abilitatea de a măsura costurile serviciilor de cloud cu capabilităţi de contorizare şi taxare.

În plus, IBM a anunţat noi versiuni ale software-ului open standards, pentru a ajuta companiile să monitorizeze şi să controleze mai eficient implementările enterprise ale tehnologiei cloud. De exemplu, IBM SmartCloud Monitoring Application Insight permite întreprinderilor să monitorizeze în timp real performanţa şi disponibilitatea aplicaţiilor găzduite într-un sistem de cloud şi livrate prin intermediul Internetului, al platformelor publice de găzduire cloud şi IBM SmartCloud. Două noi programe beta, care utilizează capabilităţi analytics pentru a anticipa schimbările de scară şi utilizare, sunt acum disponibile. În plus, noua integrare dintre IBM SmartCloud ControlDesk şi IBM Endpoint Manager automatizează şi extinde abilitatea de a controla serviciile de cloud privind conformitatea, reglementarea precum şi securitatea „end point-urilor” sau dispozitivelor mobile, medicale şi motoarelor auto. Integrarea acestor două produse este realizabilă datorită standardelor deschise OSLC.

Elaborarea standardelor deschise s-a dovedit a fi un aspect important în ceea ce priveşte succesul multor tehnologii, precum Internetul şi sistemele de operare. Pentru ca tehnologia cloud să se dezvolte similar cu predecesorii săi, vânzătorii trebuie să nu mai producă servicii de cloud care sunt incompatibile. Un studiu recent al Booz & Company avertizează că fără un efort concentrat pentru stabilirea unor standarde şi a unui leadership din partea companiilor mari, promisiunile în ceea ce priveşte tehnologia cloud nu pot fi atinse.

IBM aplică experienţa provenită din sprijinirea şi validarea standardelor deschise din Linux, Eclipse şi Apache, tehnologiei de cloud. Lucrând cu comunitatea IT, IBM ajută dezvoltarea tehnologiei open cloud prin:

•             Crearea unui Consiliu „Cloud Standards Customer” de 400 de membri (care a inclus iniţial 50 de membri)

•             Sustinerea Fundaţiei OpenStack ca membru fondator şi dezvoltator de top privind programarea şi design-ul proiectelor OpenStack;

•             Susţinerea standardelor de cloud, precum Open Service for Lifecycle Collaboration, Linked Data în W3C şi TOSCA în OASIS, pentru a dezvolta portabilitatea aplicaţiilor de cloud;

•             Peste 500 de dezvoltatori de proiecte open cloud;

•             Conlucrare strinsa cu Fundaţia OpenStack, care numără deja peste 8200 membrii din 109 ţări şi 1000 de organizaţii.

IBM este unul dintre cei mai mari furnizori de cloud privat, cu peste 5000 de clienţi în 2012, număr care a crescut cu peste 100% în fiecare an. Portofoliul de soluţii cloud al IBM, denumit SmartCloud, are la bază un cod comun de interoperabilitate, permiţând clienţilor companiei să se deplaseze între serviciile de cloud private, publice şi hibride ale IBM.

IBM Orchestrator va fi disponibil în acest an. Disponibilitatea IBM SmartCloud Monitoring Application insight este preconizată pentru al doilea trimestru al anului. Programele analitice beta vor fi disponibile până la sfârşitul lunii martie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button