HealthLife&Style

Cum pot evita spitalele răspândirea virusurilor și reduce infecțiile nosocomiale

Kromatic, singura spălătorie inteligentă din România, a generat soluția evitării biocontaminării în spălătoriile care deservesc unități medicale, în urma a 5 ani de cercetare-dezvoltare. Datorită microcipurilor ce identifică în mod unic textilele medicale, spălătoria protejează cadrele medicale, propriii angajați și asigură o mai bună îngrijire a pacienților, prin reducerea riscului de transmitere a infecțiilor nosocomiale.

Textilele medicale pot fi vehicul purtător de virusuri și bacterii până la 90 de zile, dacă nu sunt decontaminate sau sunt igienizate impropriu. HIV-ul rezistă mai mult de 7 zile, în timp ce E-coli poate rezista câteva luni pe obiectele și suprafețele contaminate, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Chiar dacă prezența unor bacterii nu implică întotdeauna și infectarea, igienizarea corectă a textilelor medicale, de la uniforme de lucru, la lenjerie, robe ale pacienților sau textile pentru blocul operator, aceasta constituie un factor important de prevenție și reducere a infecțiilor nosocomiale. Acest lucru are loc datorită îndepărtării culturii microbiene de pe suprafața textilă.

Considerând riscul de infectare, este crucial pentru o spălătorie care deservește unități medicale, să igienizeze în mod corect textilele acestora pentru siguranța pacienților, a cadrelor medicale, dar și pentru siguranța propriilor angajați. Astfel, spălătoria este obligată să controleze în mod strict procesul de spălare și să protejeze uniformele și lenjeria de recontaminare.

Studii recente arată că 65% dintre asistentele care au îngrijit un pacient cu Stafilococ auriu (MRSA) și-au contaminat uniforma, în timp ce 43% din personalul care nu a avut contact direct cu pacienți infectați ci doar cu suprafețe infestate, și-au contaminat mănușile. În România, numeroase cadre medicale sunt încă nevoite să își igienizeze uniforma acasă, riscând așadar să ducă virusuri periculoase în propriul cămin.

În schimb, există și spitale locale care au externalizat serviciile de spălătorie și chiar închiriază uniforme și lenjerie, evitând astfel biocontaminarea și evitând o investiție costisitoare în textile. Cu toate acestea, nu orice spălătorie poate evita riscul biocontaminării, fapt pentru care și regulile impuse de Ministerul Sănătății pentru spălătoriile care deservesc unități medicale sunt foarte stricte, însă și greu de respectat. “Se interzice sortarea la locul de producere a lenjeriei pe tipuri de articole.

Rufele murdare nu trebuie atinse din momentul în care se ridică de la patul bolnavului până la mașina de spălat”, indică O.M.S. 1.025 din 7 decembrie 2000. În acest caz, spălătoria nu are voie să controleze marfa primită, să o numere, nu poate ști ce se obligă să spele și să returneze, pentru a nu risca infectarea angajaților și transmiterea virusurilor către alte textile. Astfel, regulamentul pune spălătoriile în imposibilitatea colaborării cu spitalele.

„Incercând să găsim o soluție pentru un management superior al textilelor, am găsit și soluția evitării biocontaminării – recepția articolelor de spital se face în mod automat, fără manipularea lor, datorită citirii microcipurilor cu radio frecvență. Știm, astfel, exact ce uniforme și ce lenjerie am colectat și trebuie să livrăm. Manipularea textilelor în vederea sortării pe secții se face numai când textilele sunt curate și nu mai prezintă niciun risc”, declară Aurelian Moraru, directorul general al Kromatic.

Tot mai multe spitale apelează astfel la serviciile de închiriere și igienizare a uniformelor de lucru, a textilelor pentru blocul operator sau a textilelor pentru pacienți. Printre clienții Kromatic se numără atât spitale de stat precum Spitalul de Copii Brașov, cât și spitale private, precum Spitalul Sf. Constantin, declarat în 2013 cel mai curat spital din Europa.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button