Savart, un restaurant de nota 10! Savart, un restaurant de nota 10!
O dupa amiaza frumoasa de duminica. Pentru noi, momentul ideal sa servim pranzul intr-un loc linistit. Si pe deasupra, sa ne bucuram de cateva... Savart, un restaurant de nota 10!

O dupa amiaza frumoasa de duminica. Pentru noi, momentul ideal sa servim pranzul intr-un loc linistit. Si pe deasupra, sa ne bucuram de cateva delicii gourmet, care sa ne desfete pur si simplu papilele gustative. Bun! Dar, unde gasim acel loc?

Am zis ca de data aceasta este musai sa “descoperim” restaurantul Savart. Auzisem de bine si am ramas placut impresionati! Va spunem sincer!

In primul rand, restaurantul se bucura de o arhitectura contemporana superba, fiind situat in cadrul unei frumoase vile din inima Bucurestiului, intre Piata Romana si calea Victoriei, langa Ateneul Roman.

Lumina care strabate ferestrele largi si muzica ambientala te duc cu gandul la o frumoasa vacanta pe meleagurile toscane …sau cel putin asa m-am simtit eu.

La fata locului am aflat mai multe. Spre exemplu ca Savart este acel restaurant cu specific gourmet contemporan, cu influente internationale. Din Franta, Mexic, Thailanda si, bineinteles, din Spania. Locuri din care Chef Manuela Paraschivescu se inspira zi de zi.

Un chef pe care l-am cunoscut si pe care l-am descusut pentru a ne introduce in universul ei culinar de la Savart. Aici isi pune in scena propria viziune culinara si creaza un meniu eclectic, combinand arome surprizatoare de parfumuri asiatice, magherbiene si sud-americane, combinate cu preparate din gastronomia clasica franceza. Am vorbit cateva minute in sir cu o persoana calda si deschisa, care ne-a impartasit cateva experiente culinare din vasta sa experienta si calatorii.

Dupa ce a absolvit una din cele mai prestigioase academii culinare din Europa, Gregoire- Ferrandi, a lucrat ca bucatar in doua restaurante cu stele Michelin: Le Grand Vefour, sub indrumarea lui Guy Martin, si Thoumieux, cu Jean- Francois Peige, ambii chefi cu doua stele Michelin.

Astazi, co-owner al Savart, Chef Manuela pune in scena propria viziune si exuberanta culinara cu ajutorul tehnicilor invatate la una din cele mai faimoase scoli franceze de gastronomie.  Totodata, isi vede visul cu ochii: un restaurant actual si tentant, cu un meniu elaborat, dar si jucaus.

Odata ce am tot vorbit despre aceste savori, am fost super dornici de a le si testa. Iar pentru ca aveam o pofta nebuna de fructe de mare, am optat pentru creveti la tigaie in sos picat cu usturoi si verdeturi, cu crochete de mamaliga cu rosii uscate si parmezan. Un deliciu, ce sa mai!

Totul a mers perfect cu un pahar de vin alb recomandat chiar de Chef. Pot sa va mai spun ca ador mancarea picanta, iar sosul dulce-picant al crevetilor a fost demential. Mi-au cam dat lacrimile de placere. O “interesantenie” culinara mi s-au parut si bucatile de mamaliga cu rosii si parmezan! Iar combinatia finala, o explozie de gusturi ce mi-au uns, intr-adevar, papilele gustative.

Recunosc. Pofticioasa de fel, am furat doua-trei linguri si din dish-ul lui Marian. La el, ceva clasic. A optat pentru o delicioasa pulpa de gasca confiata cu piure cu trufe negre, sos de foie gras si un mix de salate. La cum arata totul, sigur va face si voua cu ochiul, nu-i asa?

Si, cum orice rasfat culinar, pentru noi, se termina cu un desert savuros, ne-am bucurat de doua deserturi senzationale: budinca de tapioca cu lapte de cocos, confit de fructe eotice, ghimbir, lime, piper rosu si fulgi de migdale si un cheesecake cu dovleac copt, condimente de iarna,crema de cafea si sos de caramel cu unt sarat.

Va mai spun doar atat. Wow, ce mix de arome! Am fost placut surprinsa de gustul piperului rosu din budinca de tapioca. Desertul avea un iz thailandez, interesant, chiar si pentru un “non vegan”, ca mine! Ca fapt divers, la Savart au si preparate vegane in meniu, care suna foarte bine, si despre care va voi vorbi mai jos.

Despre cheesecake-ul cu dovleac, pot sa va spun atat: daca as fi fost legata la ochi si degustam acest desert, nu mi-as fi dat niciodata seama ca mananc dovleac. Este o combinatie dulce facinanta, intre cafea, cheesecake, caramel sarat si nuci pecan. Va recomand sa-l incercati. Demential!

Cam acestea au fost optiunile noastre din weekend, dar meniul este destul de ofertant si ne-am intoarce cu mare drag pentru a savura si alte delicii pregatite de Chef Manuela.

Pentru persoanele care imbratiseaza veganismul, aici gasiti cateva preparate de senzatie precum  Dahl indian de linte rosie cu orez jasmine, seminte de cumin, coriandru proaspat si fulgi de migdale sau Samosas crocante cu fenicul, ciuperci shiitake, praz, morcov si tofu, cu sos chilli lime si soia. Ei, cum suna?

Vorbim de un mix jucaus si apetisant din diferite colturi ale lumii, nu? Iar preturile sunt mai mult decat acceptabile pentru ceea ce ofera.  Va las aici meniul pentru a va deschide mai mult apetitul: https://savart.ro/meniu-restaurant/.

In final, trebuie sa mai stiti ca, restaurantul Savart are si o frumoasa gradina, de care am zis ca ne vom bucura data viitoare  cand vom reveni si cand vremea va fi mai prietenoasa.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.