Travel Trends: #TuristIn Iași! Travel Trends: #TuristIn Iași!
Că Iașiul este frumos, cu toții știm, dar trebuie să îl mai și vizităm din când în când pentru a-i simți vibe-ul. Știu că... Travel Trends: #TuristIn Iași!

Că Iașiul este frumos, cu toții știm, dar trebuie să îl mai și vizităm din când în când pentru a-i simți vibe-ul. Știu că drumul e lung, însă satisfacția este pe măsură atunci când ajungi să vezi locurile minunate din oraș, dar și din împrejurimile lui.

Noi am ales să ne prelungim weekend-ul și să plecăm într-o zi de vineri. Nu cu noaptea în cap, ci așa, pe la un 10 dimineața, când se mai risipea traficul din București. Traseul este clasic și treci prin (sau pe lângă) Urziceni, Buzău, Focșani, Tecuci, Bârlad, Vaslui, iar după aproape șase ore de mers cu mașina și unul sau două scurte popasuri, ai ajuns. La Iași, bineînțeles!

Iar ca răsfățul să fie total, am ales să ne cazăm la Hotel-Boutique Pleiada de 5 stele. O alegere excelentă și o să vă și spun de ce. Prețul pe noapte pentru o cameră dublă Executive de lux 5* (30mp) și cu transfer gratuit de la/la aeroport, cu mașini precum Audi A6 sau BMW seria 5 (pentru cine vine cu avionul) costă circa 300 de lei cu mic dejun inclus. Personalul a fost extrem de amabil și prietenos pe toată perioada sejurului.

De la sosire ne-au prezentat facilitățile hotelului, iar la rugămintea mea am putut să mai vedem două apartamente speciale: apartamentul Diplomatic şi apartamentul Prezidențial. Chiar dacă locația nu este în buricul târgului, locul este unul foarte primitor.

Hotel-Boutique Pleiada de 5 stele dispune de 60 de camere și 4 apartamente imense. Noi ne-am bucurat de o cameră spațioasă și foarte curată. Baia arată modern, iar între duș și cameră este un perete de sticlă. Interesant, aș zice, însă pentru cei care nu gustă așa ceva există o draperie care îl poate acoperi cu succes. Patul … super confortabil. Aaa, era să uit. Și ca să îi fac o surpriză Mihaelei am aranjat cu Tulip – Atelier de Flori din Iași să ne trimită un mare buchet de flori în cameră. Bucuria a fost imensă, iar efortul a meritat.

Odată cazați, am ales să dăm o tură la SPA, care se întinde pe o suprafață de 450 mp, și unde clienții au la dispoziție piscină, bazin de Jacuzzi, salină cu sare de Himalaya, saună uscată, saună umedă, duș emoțional, duș scoțian, fântână de gheață, remodelare corporală, estetică, facială și ritualuri Talgo. Ne-am programat un masaj binemeritat după cele șase ore de drum și ne-am propus să revenim mai pe seară.

Am pornit apoi în recunoaștere la o primă tură de oraș. Și, slavă Domnului, ai ce vedea în Iași. În drumul nostru spre Palatul Culturii, am făcut scurte popasuri la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, un monument de arhitectură de valoare din România, fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și la Catedrala Mitropolitană care are hramul Sfintei Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Două construcții renovate ca la carte și care atrag turiștii ca un magnet.

Cel mai impunător monument al Iașilor mi se pare, însă, Palatul Culturii. Vorbim de o clădire emblematică, construită în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc.

Palatul din centrul Iaşilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, este o îmbinare fericită a mai multor stiluri arhitecturale: neogotic, romantic și neobaroc. Marcând puternic arhitectura vechii capitale a Moldovei, Palatul s-a impus ca o adevărată efigie încă de la apariţia ei în peisajul urbei.

Palatul de Justiție și Administrație din Iași, construit între anii 1906-1925 după planurile arhitectului I.D. Berindey, s-a impus prin dimensiunile sale remarcabile. Astfel, turnul central al clădirii, care atinge 55 de metri înălțime, făcea ca Palatul să fie considerat în epocă cea mai înaltă clădire din oraș, cu o amprentă la sol de 7330 mp și o suprafață desfășurată de 34.236, 35 mp. Mai multe aflați de la fața locului, iar o vizită în interiorul Palatului este obligatorie dacă veniți pentru prima dată la Iași (și nu numai) și vă poate lua cel puțin 3 ore.

După scurta plimbare ne-am întors, din nou, la Hotel-Boutique Pleiada pentru masaj, spa și cină. După o bălăceală pe cinste și un masaj relaxant, am ales să luăm masa în restaurantul hotelului. Și bine am făcut. Auzisem noi că din vara lui 2018, bucătarul hotelului este chef Adrian Lucian Sipoteanu, cu o  experiență de peste 17 ani în domeniul culinar.

Omul știe ce face, dovadă fiind medaliile de aur și premiile obținute la diferite competiții, cum ar fi: Campionatul Internațional din Kusadasi – 2017 – 3 medalii de aur la secțiunile pește, pui și echipa; “Internaţional Culinary Competition Korea 2017-2018 – 4 medalii de aur; Săptămâna Românească la Hotel Rotane din Sudan – iulie 2018; “Congresul Mondial al Tradiției”- octombrie 2018, care a avut loc în India; etc.

Mâncarea ne-a uns pe suflet și așa am decis ca pe toată perioada sejurului să mâncăm cel puțin o masă la acest restaurant. De fiecare dată am încercat altceva și, de fiecare dată, chef-ul a reușit să ne surprindă. Foie gras-ul se topea în gură, pieptul de rață făcut ca la carte, mușchiul de vită de nota 10, dar și carnea de porc pot spune că ne-au gâdilat papilele gustative.

Am ales și desert, că nu se putea fără. Verdictul … mai vrem! Ca în orice restaurant care se respectă și aici aveau angajat un sommelier care să potrivească vinul cu mâncarea.

A doua zi, după un mic dejun bogat și care avea cam tot ce ți-ai putea dori, am ales să vizităm Bojdeuca lui Creangă. Am fost matinali și bine am făcut, pentru că atunci când noi eram pe picior de plecare, locul se umplea de turiști veniți cu autocarul.

Revenind, pentru cei care nu știu, Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău al Iașilor, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor. Pragul acestei case a fost trecut, după cum se știe, și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. Nu vă așteptați la ceva măreț, însă locul este încărcat de emoție, iar ghidul are un fler aparte atunci când vă spune povestea locului.

De aici, am trecut la pas prin Parcul Copou. Este considerat cel mai vechi parc din Iași și este situat pe dealul Copoului, fiind totodată cel mai mare parc urban din zona centrală și de nord a orașului. Aici, interesantă este povestea Teiului lui Eminescu, un tei argintiu cu o vârstă de aproximativ 540 de ani.

Arborele, asociat istoric cu poetul Mihai Eminescu, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din România și constituie un simbol pentru orașul Iași. Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curățat și sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 și 2014. Teiul supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini adventive să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Arborele face flori anual și continuă să atragă vizitatori.

Drumul ne-a dus către Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași, cea mai veche grădină botanică din România și, apoi, la Mănăstirea Cetățuia din Iași, o mănăstire ortodoxă de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca.

Ne-am întors la hotel să mâncăm, iar seara am ales să vedem din nou ansamblul Palas și Palatul Culturii. Pentru niște poze de poveste.

Ne-am oprit la un restaurant pentru un pahar de vin, iar seara s-a încheiat pe acorduri de muzică. Pentru cei interesați trebuie să știți că aici puteți lua parte la o serie de spectacole atât la Opera Română din Iași, cât și la Ateneul Iași, Filarmonica Moldova.

În programul nostru de dumincă, am mai inclus o vizită la Cramele GRAMMA, dar și o întâlnire cu prietenii noștri de la Cuptorul Moldovencei și Glazurai, unde am degustat, din nou, o serie de deserturi ca la mama acasă. Și, da, am mai luat și la pachet, că tare-s bune.

Și uite așa s-a terminat citybreak-ul nostru la Iași. În final vrem să vă mai spunem că am rămas impresionați de locurile vizitate, de Hotel-Boutique Pleiada și de mâncarea servită aici de chef Adrian Lucian Sipoteanu, și, bineînțeles, de ansamblul Palas. Voi mai puteți vizita la Iași și Complexul Muzeal Moldova, cramele din jurul orașului și puteți face chiar un tur organizat al Teatrului Național Vasile Alecsandri – monument istoric. Puneți pe listă și Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi care a fost votată de vizitatorii unui site de cultură in topul celor mai frumoase biblioteci din lume.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.