Jumătate dintre românii care vor să-și cumpere o casă se laudă că pot plăti cash Jumătate dintre românii care vor să-și cumpere o casă se laudă că pot plăti cash
Se pare că românii au început să-și pună bani deoparte pentru cumpărarea unei locuințe, în condițiile în care mai bine de jumătate dintre cei... Jumătate dintre românii care vor să-și cumpere o casă se laudă că pot plăti cash

Se pare că românii au început să-și pună bani deoparte pentru cumpărarea unei locuințe, în condițiile în care mai bine de jumătate dintre cei care au planuri de achiziție în următoarele șase luni se laudă că vor să plătească în numerar.

Potrivit unui studiu realizat de Storia.ro și OLX Imobiliare, peste jumătate dintre românii care vor să cumpere o casă sau un apartament susțin că intenționează să facă acest pas în următoarele șase luni. Bugetul stabilit inițial are un rol major în procesul de prospectare a pieței rezidențiale și, ulterior, de achiziție, mai ales că patru din zece români nu sunt dispuși să îl depășească. Totodată 55% dintre cei care vor să își cumpere o locuință intenționează să o achite cash. (Mai multe cifre în infograficul de mai jos)

Sondajul mai arată că peste 37% dintre românii care vor să cumpere o casă sau un apartament își stabilesc bugetul pentru o astfel de achiziție în funcție de suma cash de care dispun: din fonduri personale sau bani obținuți din vânzarea unei alte proprietăți. Aproape 27% dintre aceștia spun că tipul de locuință pe care intenționează să o cumpere dictează, în realitate, bugetul.

Când vine vorba despre modalitatea de finanțare a achiziției unei locuințe, în afara celor 55% care au indicat că vor să facă plata integral cash, circa 25,4% ar opta pentru un împrumut ipotecar, iar 13,6% pentru un credit Prima Casă. 5,7% dintre respondenți susțin că iau în calcul alte opțiuni de finanțare (schimb de proprietate plus diferență, rate la dezvoltator etc.).

Prețul rămâne, de departe, cel mai important criteriu
Deși jucătorii din imobiliare încearcă să ne spună că în ultimii ani, decizia este luată și în funcție de alți factori, nu doar de preț, asta nu înseamnă că acesta nu a rămas cel mai important. De altfel, același studiu arată că odată ce au stabilit un buget, românii sunt greu de convins să se abată de la el.

Chiar dacă au găsit o locuință care să le placă, 42,2% dintre respondenți preferă să reia prospectarea pieței rezidențiale dacă prețul acesteia depășește bugetul stabilit inițial, în timp ce 35,6% dintre ei spun că sunt dispuși să mai aloce cel mult 10% în plus dacă totuși locuința îndeplinește toate celelalte așteptări pe care le au. Aproape 14% dintre români au indicat că sunt flexibili în ceea ce privește bugetul și că nu și-au stabilit o sumă concretă pentru achiziția unei locuințe.

Două treimi din cumpărători au buget de până în 50.000 de euro
Este probabil și motivul pentru care procentul celor care spun că vor să plătească în numerar este atât de mare. Pentru că nu și-au stabilit un buget foarte mare. Rezultatele sondajului arată că peste două treimi dintre respondenți au optat pentru sume până în 50.000 de euro, în timp ce 26,6% dintre aceștia se pregătesc să cheltuiască între 50.000 și 100.000 de euro. Aproximativ 5,5% dintre românii incluși în cercetare au arătat că sunt dispuși să aloce peste 100.000 de euro pentru achiziția unei locuințe.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.