New Trends: Ornamente din piatră naturală pentru curtea ta New Trends: Ornamente din piatră naturală pentru curtea ta
Fără îndoială, cel mai potrivit material pentru decorarea unei curți este piatra naturală. Motivul este simplu: vrem să creăm în curtea noastră un spațiu... New Trends: Ornamente din piatră naturală pentru curtea ta

Fără îndoială, cel mai potrivit material pentru decorarea unei curți este piatra naturală. Motivul este simplu: vrem să creăm în curtea noastră un spațiu cât mai confortabil și cât mai aproape de esența naturii.

În afară de acest fundamental argument, mai trebuie să notăm câteva avantaje care țin de structura intimă a pietrei naturale: diverstitatea cromatică și a texturilor, durabilitatea specifică materiei, versatilitatea, disponibilitatea de a se asorta cu multe elemente naturale (fier, lemn, alte pietre). Toate acestea definesc piatra naturală, care, la rândul ei, contribuie la relaxarea întregii familii și a oaspeților.

Realizate din piatra naturală, există diverse tipuri de ornamente pentru înfrumusețarea curților. Mai jos vă prezentăm câteva exemple de obiecte decorative care au un mare impact estetic asupra oricărui tip de curte sau de grădină.

Bolovanii (rocăria) pot fi din marmură, travertin, onix, ardezie sau altele roci. Cu suprafața lor neprelucrată, aceste roci, mai mici sau mai mari, se integrează perfect în orice decor exterior.

Bolovanii se potrivesc atât într-un spațiu deschis și cu vegetație bogată, dar și într-unul mai mic, minimalist amenajat.

În funcție de tipul rocilor, culoarea acestora diferă, existând și soluții care pot accentua diferitele nuanțe din structura lor.

Pietrișul a figurat mereu printre ornamentele care s-au asortat armonios cu arborii, arbuștii și florile dintr-o curte. Și petrișul poate fi de mai multe culori: de la alb la vișiniu, de la verde la negru. Unele tipuri de pietre se remarcă prin diversitatea venaturilor, ca niște pete – la marmură și sandstone, sau ca niște pigmenți – la granit.

Aleile în compoziția cărora avem pietriș relaxează atmosfera, spațiul pare mai fluid, mai curgător, iar senzația aceasta se transferă întregii curți. Pietrișul, ca alei înguste sau ca mici pete în curte, poate crea iluzia unui loc mai spațios. Fiind de dimensiuni mici, pietrișul este ușor de manevrat. Poate lua diferite forme, fiind încadrat de pietre mai mari sau de distanțiere special destinate realizării de alei.

Bilele decorative funcționează estetic cel mai bine când au spațiu liber în jurul lor. În acest fel, sferele re-ordonează vizual teritoriul din imediata lor apropiere.

Se pot așeza de-a lungul unor alei, într-un colț al curții sau la intrarea în garaj. Există sfere din piatră naturală care pot copia aspectul unei bile de popice, de biliard sau de fotbal etc.

Monoliții și coloanele din sandstone, marmură, travertin etc. îndeplinesc un rol extrem de important în geometria unei curți: consolidează verticala spațiului. Aceste pietre zvelte pot ajunge până la o înălțime de 1,5 metri, rareori depășind 2 metri.

Dacă așezăm un monolit în mijlocul unui strat de flori sau într-un colț al curții, putem realiza un relaxant dialog între obiectele mai înalte care domină spațiul. Se spune că există o tensiune într-o curte în care înălțimile nu sunt bine coordonate… Ei bine, monoliții și coloanele pot îndeplini acest echilibru al înălțimilor.

Pașii japonezi sunt fie dale în forme regulate (pătrate, dreptunghiulare), fie neregulate. Tot mai populari în România, pașii japonezi sunt realizați din ardezie, marmura sau travertin și îndeplinesc un dublu rol.

În primul rând conferă originalitate în amenajarea unei curți și, în egală măsură, este vorba de protejarea gazonului.

Grătarele placate cu piatră naturală sunt o imagine memorabilă în orice curte. Simpla lor prezența destinde atmosfera și anunță arome plăcute, pe care oamenii le așteptă cu plăcere.

Grătarele din piatră naturală înseamnă hrană sănătoasă și delicioasă. În același timp, aceste obiecte au și rol decorativ, multe dintre ele impresionând printr-un design potrivit cu orice tip de curte, indiferent de dimensiunea acesteia.

Piatra naturală oferă, după cum se vede, o mulțime foarte mare de soluții în domeniul ornamentelor pentru curte și grădină.

Aceste ornamente sunt rezistente, versatile, variate și cu o estetică deosebită, multe dintre ele având și o aplicabilitate practică. În curte (dar și în casă!) este indicat să folosim doar materiale de construcții de calitate pentru că tocmai această calitate va marca diferența în contextul unor schimbări meteorologice tot mai pronunțate cum se arată în ultimii ani. Iar piatra naturală este un material de calitate.

——————-

Sursa foto: piatraonline.ro, pinterest.com, piatraonline.com

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.