OPINIE – Rezidențial 2017: cererea crește, dar vânzările sunt în scădere. De ce? OPINIE – Rezidențial 2017: cererea crește, dar vânzările sunt în scădere. De ce?
Probabil că traversăm cea mai atipică perioadă a rezidențialului românesc din ultimii 5 ani. Cuvântul ‚efevescent’ se aude în orice declarație a jucătorilor din... OPINIE – Rezidențial 2017: cererea crește, dar vânzările sunt în scădere. De ce?

Probabil că traversăm cea mai atipică perioadă a rezidențialului românesc din ultimii 5 ani. Cuvântul ‚efevescent’ se aude în orice declarație a jucătorilor din piață, știrile din secțiunile imobiliare sunt la ordinea zilei în care se mai anunță câte un investitor care pune pe plansă încă un ansamblu rezidențial.

Zona industrială a format în ultimii ani o piață puternică la nivel local, segmentul office atrage din nou atenția asupra lui, retailul e mai interesant ca niciodată. Însă sectorul rezidențial e cel care te pune cel mai mult pe gânduri, pentru că anunță proiecte pe bandă rulantă.

De ce? Pentru că rezidențialul ne oferă cele mai multe date, știri, cifre, studii de piață, opinii și preconizări. Prețurile au crescut cu peste 5% la nivel național în prima jumătate a acestui an, în timp ce statisticile anunță, totuși, cea mai mai scădere a construcțiilor în acest trimestru față de aceeași perioadă a anului trecut. Efervescența pieței este deja instalată, dar vânzările au scăzut anul acesta, spre deosebire de rezultate din 2016 – an care a fost, conform cifrelor anunțate de jucători, unul dintre cei mai buni ani la tranzacționare.

Și totuși care este paradoxul? Pentru că această ‚confuzie’ readuce în peisaj frica de recesiune, mai ales ca am trecut adânc prin ea. Bule artificiale, crize financiare, situații speculative, vânzări fictive – sunt doar câteva elemente pe care le identificăm din lecția crizei.

Cea mai mare și importantă diferență este cea a cumpărătorului, care nu mai este speculativ! Conform specialiștilor din piață, în prezent, peste 95% dintre cumpărători sunt clienți finali. De asemenea, finanțarea nu se mai acordă în condițiile premergătoare recesiunii. Și mai e ceva, la fel de important  – clientul știe acum ce vrea!

Matematica e simplă.  2016 a produs tranzacții bune pentru că a avut ceva stoc. 2017 scade în tranzacționare pentru că nu mai are stoc. Dar tot cifrele specialiștilor ne arată că aproximativ 25.000 de locuințe vor fi gata până la finele acestui an. Ceea ce face ecuația aproape completă, va exista stoc, deci va fi satisfacută și cererea, și totodată vor veni și tranzacțiile. La o primă vedere logică, pare că 2018 va fi un an frumușel la capitolul trazacții.

Mai mult decât atât, 2018 se anunță a fi cu atât mai interesant cu cât toate ansamblurile anunțate anul acesta spre dezvoltare vor fi deja în construcție, exceptându-le pe care au demarat deja construcția.

2017 se pare că este o etapă importantă dintr-o piață care învață cum să se ridice din propriile piedici, fiecare companie în felul și structura ei.

Dar și mai important de atât este ca acest lucru să se întâmple asumat, mai ales că avem toate oportunitățile în etapa aceasta de a învăța ce înseamnă rezidențialul de fapt – livrarea unui cămin!

Simona Macovei – PR & Marketing Manager The Concept

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.