Meze, un colț din Grecia în orașul lui Bucur! Meze, un colț din Grecia în orașul lui Bucur!
Atunci când te întorci din vacanța ta de pe tărâmul Eladei și ai pofte care să îți reamintească de locurile vizitate și bunătățile degustate... Meze, un colț din Grecia în orașul lui Bucur!

Atunci când te întorci din vacanța ta de pe tărâmul Eladei și ai pofte care să îți reamintească de locurile vizitate și bunătățile degustate acolo este musai să dai o fugă la Meze în Centrul Vechi. Bunătățile de aici vă așteaptă să le savurați proaspete și gustoase, iar doar o simplă privire asupra meniului vă trimite spre începutul acestei minunate experiențe culinare.

Noi am poposit la Meze într-o zi de duminică, la prânz, și am ales să ne începem periplul prin Grecia cu o serie de gusturi ușoare, urmate de picant și pentru final am ales deserturile dulci. Nu am lăsat deoparte paharele de Ouzo, băutura specifică Greciei.

Am aflat de la personalul angajat că la Meze folosesc rețete vechi din Macedonia, Creta și Insulele Ionice. Unele preparate de aici pot fi reperate tocmai în Grecia antică: Retsina (vinul aromat cu rășină de pin), unele provin din perioadele Elenistică și Romană: Loukaniko (cârnatul uscat de porc), altele din perioada Bizantină: brânza Feta. Multe au radăcini arabe, persane sau turcești, de exemplu: moussaka sau tzatziki.

Astfel că am pus pe masă TZATZIKI, o gustare tradițională grecească cu cremă de iaurt, castraveți, usturoi și mărar, TIROKAFTERI – cremă de brânză tradițională cu Feta, ardei iute și ulei de măsline din Creta, KOLOKITHAKIA TIGANITA – dovlecei prăjiți în ulei de măsline, serviți cu Tzatziki, dar și TARAMOSALATA – spumă din icre de cod proaspete cu lămâie și ulei de măsline din Creta.

În timp ce savuram bunătățile primite ne aminteam de vacanța din Creta, de apele limpezi din Thassos, dar și de peisajul din Lefkada. Așa că nu ne-am oprit aici.

Am continuat călătoria culinară prin Grecia și am testat KALAMARI TIGANITOS – calamar grecesc proaspăt, prăjit la tigaie în crustă de susan și condimente din Insula Chios, dar și GARIDES SAGANAKI – creveții grecești proaspeți gătiți cu roșii și brânză Feta din Elassona.

Le-am stropit cu bere Mythos și ne-am reamintit de serile cu muzică tradițională din tavernele grecești din Creta.

Și pentru că orice masă completă include și ceva dulce, am ales să degustăm ceva tradițional: GALAKTOBOUREKO – plăcintă grecească crocantă cu lapte, griș și coacăze negre din Zakynthos, PAGOTO KAIMAKI – Înghețată tradițională din lapte și orhidee sălbatice cu mastic din Insula Chios, servită cu dulceață de portocale, și, preferata mea, PORTOKALOPITA – plăcintă grecească cu portocale, servită cu înghețată.

Pe scurt, Meze înseamnă bucuria de a împărți, înseamnă viață adevarată și bucurie… Așa că, vă recomandăm să le treceți pragul atunci când vreți ca amintirile din vacanță să vă năpădească sau ori de câte ori aveți poftă de un meniu grecesc pe cinste.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.