INTERVIU – Ruxandra Gardef: Românii zâmbesc ca la Hollywood! INTERVIU – Ruxandra Gardef: Românii zâmbesc ca la Hollywood!
Zâmbetul larg, plin de încredere, aste asociat dintotdeauna starurilor de cinema. Și fiecare dintre actorii celebri a adăugat noi și noi valențe unuia dintre... INTERVIU – Ruxandra Gardef: Românii zâmbesc ca la Hollywood!

Zâmbetul larg, plin de încredere, aste asociat dintotdeauna starurilor de cinema. Și fiecare dintre actorii celebri a adăugat noi și noi valențe unuia dintre cele mai interesante produse lansate de industria filmului: faimosul zâmbet de Hollywood. Dacă Mona Lisa își păstrează misterele inclusiv cu privire la culoarea danturii, renunță la orice secret Jennifer Gardner –  ea însăși fascinată de strălucirea zâmbetului ei și tentată să-l expună în diverse împrejurări mondene.

Modelul Ugly Betty este demult istorie. Aparatele dentare strălucesc la vedere, copiii plâng și le cer cu insistență, tratamentele dentare costă scump, durează mult, deci au devenit un simbol internațional al bunăstării. Cei mai mulți dintre pacienții români dispuși să facă schimbări estetice majore cer zâmbetul de Hollywood. După ani de supremație absolută, zâmbetul de Hollywood are acum un rival: pe cel care imită perfect morfologia naturală.

“Nu perfecțiunea aduce șarm unui chip, ci… imperfecțiunile perfecte“, spune Ruxandra Gardef, medic stomatolog specializat pe estetică dentară, identificând principalele trenduri ale unei piețe în continuă creștere, care va ajunge la 27,95 de miliarde de dolari la nivel global în următorii ani, potrivit unui studiu Grand View.

“După ce zâmbetul perfect, alb strălucitor și cu o simetrie impecabilă, a fost o vreme imperativul absolut în cabinetele stomatologice din întreaga lume, trend impulsionat de industria cinematografică americană, imperfecțiunile și culorile naturale sunt din ce în ce mai solicitate în cabinetele de specialitate. Astfel, pe lângă lucrările vedetă de până acum, cele perfect albe și fără asimetrii, mulți pacienți solicită acum lucrări foarte minuțios elaborate, astfel încât să reproducă cât mai fidel o dantură naturală”, adaugă Ruxandra Cîlțea Gardef.

TheTrends: Faimosul “Hollywood smile” a fost, pentru multa vreme, un imperativ absolut pentru oricine dorea sa demonstreze foarte vizibil un anumit standard si o preocupare pentru propria persoana. Până la urmă ce înseamnă mai exact Hollywood smile? Care e istoria lui? Cum îl “confecționați” și care sunt regulile principale pentru a-l întreține?

Ruxandra Gardef: Hollywood smile-ul se obține exclusiv prin fațetarea dinților, cum, de altfel, a și apărut. Pe la 1928, un faimos stomatolog american pe nume Charles Pincus își făcuse faimă cu niște soluții temporare prin care schimba total zâmbetul vedetelor de la Hollywood. Era vorba de niște fațete din porțelan mobile, o corecție făcută doar pentru perioada filmărilor, invenție foarte apreciată la vremea respectivă, care a devenit precursorul fațetelor dentare așa cum le știm astăzi.

Shirley Temple (foto) și Jemes Dean se numără printre clienții săi, la fel și Joan Crowford sau Walt Disney. Vă imaginați vremea filmului alb-negru, cu Errol Flynn afișând un zâmbet perfect pe marile ecrane? Citeam pe undeva o glumă că probabil numai Bugs Bunny avea, pe vremea aceea, dinții naturali. Se înțelege că multă lume dorea să arate ca un star de cinema, oricât de nerealistă ar fi fost această imagine, astfel încât medicii au continuat cercetările, încercând să obțină fațete din ce în ce mai stabile, mai albe, mai simetrice. S-a scris mult despre obsesia americanilor pentru dantură, care face parte – o spun mulți -, din identitatea lor națională, mai ales că, dintre toate părțile corpului, să spunem că modificările estetice la nivelul danturii sunt cele mai acceptabile și cel mai ușor de făcut.

Putem spune, deci, că Hollywood smile-ul ca la carte s-a născut din obsesia – cred că nu greșesc dacă îi spun așa – americanilor pentru acel alb perfect, strălucitor. Totodată, dinții trebuie să fie drepți, egali între ei, fără o morfologie naturală. Caninii nu au cuspid, incisivii laterali sunt la fel cu incisivii centrali, aspect pe care să spunem că eu nu l-aș recomanda neapărat. Cu ajutorul fațetelor ceramice putem corecta atât poziția, cât și culoarea, putem umbla și la forma dinților, pacientul poate alege, se fac simulări.

Pacientul poate vedea rezultatul înainte de a cimenta definitiv fațeta dentară. Ne putem juca cu tot felul de efecte de suprafață, de nuanțe, de machiaje, sunt o mulțime de detalii care pot fi incluse în realizarea fațetelor. Zâmbetul de Hollywood are o istorie comună cu cea a filmului, a fost o alegere ale vedetelor de la Hollywood, care au frapat prin danturi extrem de albe și extrem de simetrice, curate. Promovate prin cel mai eficient canal, blockbusterele de peste Ocean, aceasta a devenit o modă, importată chiar și de britanici care, cel puțin așa se spune, au prețuit întotdeauna aspectul natural.

De altfel, întreaga îngrijire orală, așa cum o știm astăzi, este, de fapt, de sorginte americană. Tot dentiștii americani sunt cei care, la începutul secolului XX, au legat definitiv aspectul danturii de performanța socio-economică a unui individ. Și culmea este că, de când au formulat ei această regulă, principiul a început să funcționeze. Oricum, Hollywood smile-ul a fost, până de curând, imperativul absolut în materie de estetică orală. Mai nou, gusturile s-au diversificat, în favoarea culorilor și morfologiilor naturale.

TheTrends: Când este “prea mult” în estetica dentară? Dacă în chirurgia estetică putem semnala tot felul de exagerări, sâni prea mari, buze prea groase și, în general, o anumită dependență de intervenții de acest tip, avem astfel de situații și în stomatologie?

Ruxandra Gardef: Prea mult, chiar foarte mult prea mult, înseamnă să-ți găurești dinții pentru a introduce în structura lor – complet compromisă, de altfel, dacă tot i-ai găurit- strass-uri sau diamante sau belciuge. E o modă, are ceva ecou și în România, dar este o reală barbarie din punct de vedere medical. Perspectiva estetică nu o iau în discuție, de vreme ce frumosul rămâne o chestiune subiectivă.

Decide fiecare pentru propria persoană, în funcție de gradul de educație, creativitate, aspirații personale. Și tot din aceste perspective este și judecat de ceilalți. Din punctul meu de vedere, desigur, în funcție de caz, prea mult poate însemna o formă nenaturală a dinților, o culoare prea albă sau pur și simplu un ansamblu care să nu se potrivească unei fețe sau unei personalități.

Dar asta raportat întotdeauna la un pacient. Sigur că există diverse exagerări și în chirurgia estetică, niște sâni prea mari, niște buze prea groase, o față imobilă, însă aceasta rămâne o judecată subiectivă, în funcție de idealuri particulare cu privire la estetică. Fiecare este liber să decidă pentru el. Frumusețea unui chip vine din încrederea în sine, de felul în care o personae îți poartă aspectul, fără complexe, plin de încredere și cu bucurie. Din perspectiva unui medic, singurul lucru cu adevărat important este ca organismal să rămână functional.

TheTrends: Pentru ca vorbim de epoci și trenduri, în urmă cu câteva zeci de ani, era cumva un stigmat să porți un aparat dentar, mai ales în cazul adolescenților. Acum este o modă și până și copiii îl cer cu insistență….

Dr. Ruxandra Gardef: Aparatul dentar este o invenție minunată, folositoare și, dacă tratamentul este corect aplicat, este complet inofensiv, fără nici un fel de efecte colaterale. Este un tratament potrivit pentru orice vârstă, adică nu poți să-i spui unui om “dacă erai mai tânăr, mergea mai bine”. Pur și simplu este eficient oricând. De unde și popularitatea lui crescândă. Are cel mai simplu principiu de funcționare imaginabil, anume faptul că orice forță aplicată pe dinți, pur și simplu are efect.

Descoperirea aceasta, așa cum se spune, e veche de când lumea. Dispozitive rudimentare de îndreptat dinții au fost găsite încă din antichitate. Citeam zilele trecute, într-un articol publicat de Asociația Americană de Ortodonție, că arheologii au găsit și în siturile grecești, dar și la mumiile egiptene diverse dispozitive menite să corecteze dantura. Dincolo de insolitul acestor descoperiri, aparatele dentare se folosesc de două sute de ani, iar în ultimii 50 de ani chiar la nivel de masă. Probabil că, din zona dispozitivelor și instrumentarului stomatologic, aparatul dentar are cea mai spectaculoasă evoluție: este vorba de un dispozitiv medical care s-a transformat în accesoriu.

Nu a avut aceeași șansă freza dentară, care produce în continuare atât teamă, cât și… bancuri. Acest tip de tratament este, de asemenea, unul purtător de mesaj, deoarece, fiind unul de lungă durată – sugerează implicarea și responsabilitatea. Iar faptul că nu este ieftin demonstrează un anumit standard financiar. Și da, cariera contemporană a aparatuluidentar contrastează destul de serios cu ceea ce știm că se întâmpla cu vreo zece-cincisprezece ani în urmă în România, la copii mai ales, cu glumele referitoare la sârmele de prin gură, prilej de răutăți și de înțepături între colegi. Lucrurile s-au schimbat radical, inclusiv la noi.

Iar în afară e deja nebunie: copiii sunt cei care plâng și cer aparatul dentar, pe care l-au văzut la colegi, e un fel de modă, ceea ce i-a încurajat pe unii comercianți să răspundă acestei cereri cu diverse produse, aparate dentare false și vândute la prețuri mici, pe post de accesorii. Doritorii și le puneau singuri acasă, nu știu exact prin ce metodă, pentru că nu-mi imaginez cum ai putea să îți lipești așa ceva de dinți. Trebuie să precizăm, însă, că acest lucru este extrem de periculos. Nu există prostie mai mare ca asta! Spuneam mai devreme că orice forță aplicată pe dinți, acționează. Inclusiv aceste … jucării.. acționează. Sper că au fost interzise.

TheTrends: Cât de creativi putem fi când ne imaginăm schimbări de ordin estetic în stomatologie? Putem visa să avem orice tip de dantură?

Dr. Ruxandra Gardef: O precizare foarte importantă: în cazul stomatologiei, soluțiile de ordin estetic vin abia după ce sunt rezolvate în totalitatea problemele de ordin medical și funcțional. Nu obținem doar un zâmbet frumos, ci și o gură sănătoasă și o dantură funcțională pe termen lung. Aceasta nu este un simplu text de reclamă de cabinet dentar, ci este o realitate, măcar și numai dacă ne gândim ce s-ar întâmpla dacă, din considerente estetice, cineva ar solicita niște dinți mult mai lungi, de pildă. În gură, un milimetru echivalează cu un Everest.

Pacientul nu mai poate închide gura dacă are un dinte cu un milimetru mai înalt, iar restul corpului, care este un sistem complex si fascinant, caută să compenseze, deplasând mușchi, oase, ceea ce poate duce, pe termen lung, o nenumărate neplăceri pe care nici nu doriți să vi le imaginați. Păstrând acest principiu, constat cu o plăcută surprindere că și în România estetica dentară a devenit foarte apreciată.

Până acum, majoritatea celor interesați de estetică apelau mai ales la chirurgii esteticieni, cu toate minunile pe care le fac dânșii. Între timp, se pune din ce în ce mai mare preț pe dantură. Atât bărbații, cât și femeile sunt interesați de asta. Deși costurile sunt și la noi mari, din ce în ce mai mulți oameni încep să înțeleagă că impactul unui zâmbet frumos este uriaș. Are interferențe atât în viața personală, cât și în cea socială și profesională.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.