Home & Deco: Eclectism și glamour într-un apartament din București – FOTO Home & Deco: Eclectism și glamour într-un apartament din București – FOTO
În designul interior, eclectismul este noțiunea prin care se definește combinația mai multor stiluri cu scopul obținerii unui ansamblu echilibrat. Însă tocmai această mare... Home & Deco: Eclectism și glamour într-un apartament din București – FOTO

În designul interior, eclectismul este noțiunea prin care se definește combinația mai multor stiluri cu scopul obținerii unui ansamblu echilibrat. Însă tocmai această mare libertate aflată la dispoziția designerului sau a arhitectului face posibilă ratarea amenajării. În cazul eșecului, ”eclectism” este doar un cuvânt care maschează combinații aleatorii, rezultând imagini obositoare, dezechilibrate.

În exemplul care urmează vom descrie un apartament de aproape 100 de metri pătrați unde mixul între culori, texturi și materiale este unul reușit.

Living, bucătărie, dining room – un singur spațiu, mai multe utilizări

Principalul material în această amenajare este piatra naturală. Cromatic și textural, piatra delimitează perimetrele și le creează o individualitate deloc ostentativă. Zona livingului are o triplă funcționalitate: bucătărie, sală de dining dar și, evident, living.

Uniformizarea cromatică reprezintă baza comună și este realizată în jurul nuanțelor de maro, aceleași nuanțe care sunt responsabile și de întreținerea unei ambianțe relaxante. A se avea în vedere corelarea între maron, galben și culorile vii ale panourilor din partea inferioară a blatului. Aceste culori au rol revigorant, instituind o subtilă atmosferă ”glamour”.

De inspirație art-deco, prin forța culorilor contrastante, spațiul se echilibrează cu ajutorul peretelui placat cu marmură Calacatta. Albul marmurei se opune lemnului din cealaltă jumătate a camerei.

Albul marmurei se asociază cu albul lavoarului din marmură din cealaltă jumătate a camerei. Opoziție și dialog în egală măsură. Iar peste toate, vine lumina care intermediază dialogul și atenuează acolo unde contrastele au tendința de a se accentua.

Liniile sunt simple, iar suprafețele plane. Marmura Calacatta se potrivește foarte bine în atmosfera creată de luciul decorațiunilor și al elementelor de mobilier, fie el realizat din plastic sau piele naturală. De altfel, luciul suprafețelor aduce la un numitor comun diversitatea relativ mare de materiale.

Suplețea formelor, minimalismul ornamentelor, structura jocurilor de lumini se încadrează perfect alături de marmură. Camera, fără a avea dimensiuni mari, se prezintă ca un loc foarte spațios și dinamic din punct de vedere cromatic, cu stări atât relaxante (în zona fotoliilor), cât și energizante (în zona blatului).

Dormitorul

Diversitatea și combinația culorilor din living se atenuează în dormitor. Rămâne lemnul (parchet, pereți, dressing) cu nuanțele sale de maro să se armonizeze cu peretele placat cu onix semitransparent. Albul devine culoare tranzitivă, culoarea de legătură.

Având în vedere că dormitorul este desemnat relaxarii, arhitecții au îndepărtat din încăpere acele elemente cu potențial energetic pe care le-am găsit în living (culori contrastante, inox, accente de lumină) și au păstrat numai inflexiunile și nuanțele odihnitoare.

Dacă marmura Calacatta deținea în living rolul principal, onixul este cel care se evidențiază în dormitor. Deși piatră naturală, onixul este perceput în acest context ca un material foarte fin și cald, mai ales când este luminat.

Baia

Simplitatea amenajării din dormitor este continuată în baia de serviciu. Aici, pereții și pardoseala sunt realizate din marmură neagră Nero Marquina și se află într-o perfectă consonanță cu onixul Honey (lavoar și cădița pentru duș).

Marmura Nero Marquina și onixul se numără printre acele pietre recunoscute în întreaga lume pentru prestanța și eleganța pe care o conferă spațiilor.

Luciul marmurei

Un alt tip de rafinament este transmis de marmura Maron Emperador. Venaturile acesteia sunt diferite de ale marmurei Nero Marquina, fiind mai variate, mai dramatice puțin, dar și mai prietenoase. În acest cadru, albul obiectelor de baie se armonizează cu nervurile albe și crem, dar se și constituie ca puncte de constrast cu întregul ambient.

Ambele băi, de serviciu și matrimonială, folosesc plăci polișate al căror luciu devine punte de legătură stilistică către suprafața netedă și lucioasă obiectelor sanitare. Eclectismul este marcat și aici prin intermediul baghetelor care conferă discret un aer meridional spațiului, de unde și atmosfera specială și relaxantă a încăperii.

Consecvență și ingeniozitate

Relaxarea și, implicit, armonia reprezintă exact acele trăsături esențiale care trebuie să definească un spațiu de locuit. Cu cât acest spațiu are dimensiuni mai reduse, cu atât abordarea eclectismului în amenajarea interioară este mai riscantă.

În cazul apartamentului descris mai sus, stările conflictuale între elementele aparent greu de împăcat dispar, păstrându-se totuși particularitatea fiecărui colț, fiecărei încăperi.

Ba mai mult, prin piatra naturală, prin felul texturilor, al diferitelor materiale și prin cromatică, cei 100 de metri amenajați se prezintă ca un tot unitar, elementele de legătură păstrându-se cu consecvență și ingeniozitate peste tot. Glamour și pragmatism. Pragmatism și relaxare.

Sursă foto: piatraonline.ro

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.