Știrile Pro TV lansează campania EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ CUTREMUR – lecția japoneză Știrile Pro TV lansează campania EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ CUTREMUR – lecția japoneză
În această seară, de la ora 19:00, Știrile Pro TV demarează campania „EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ CUTREMUR” – LECȚIA JAPONEZĂ, menită să tragă un semnal... Știrile Pro TV lansează campania EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ CUTREMUR – lecția japoneză

În această seară, de la ora 19:00, Știrile Pro TV demarează campania „EXISTĂ VIAȚĂ DUPĂ CUTREMUR” – LECȚIA JAPONEZĂ, menită să tragă un semnal de alarmă în privința situației dezastruoase în care se află un număr impresionant de imobile din România, dar și asupra modului în care statul român, prin instituțiile abilitate, demonstrează că nu reușește să gestioneze o situație care ar trebui să fie, în esență, o prioritate națională.

Știrile Pro TV vor prezenta, timp de o lună, în episoade difuzate zilnic, la ora 19:00, o radiografie complexă a modelului japonez, stat care demonstrează că este cel mai bine pregătit în cazul unui dezastru.

În timp ce românii se află în orice moment în pericolul de a fi striviți pur și simplu sub dărâmături în urma unui eventual cutremur și nu știu cum să reacționeze în cazul unui seism catastrofal, alte țări, cum este și Japonia, au pus siguranța și protecția cetățenilor pe primul plan și au construit imobile care să reziste în fața unor mari dezastre, cutremure de 7,8, chiar peste 9 grade pe scara Richter.

Corespondentul special Rareș Năstase a prezentat încă din 2010 telespectatorilor Pro TV  o serie de reportaje spectaculoase realizate în Chile, țara unde, de asemenea, teama și pesimismul au fost înlocuite de acțiuni menite să asigure cetățeanului siguranță și încredere. Acest demers jurnalistic a continuat și în 2017, cu modelul japonez.

Noua campanie a Știrilor Pro TV își propune să redeschidă un dosar greu, pe care nici un guvern românesc nu a reușit să-l rezolve până acum: siguranța caselor noastre, vechi sau noi, la următorul cutremur mare. Cum ne protejăm viața, ce înseamnă cu adevărat măsuri de siguranță și cât de periculoase pot fi imobilele vechi de la noi sunt subiecte care vor fi readuse pe tapet, la Știrile Pro TV.

E un demers jurnalistic menit să pună în gardă și autoritățile noastre, care trebuie sa înțeleagă acum, mai mult ca oricând, că au pe umeri responsabilitatea a mii de vieți. N-am mai avut un cutremur mare de 40 de ani. Este exact intervalul de timp scurs între marile seisme din zona Vrancei.

Ar fi posibil ca România să reducă numărul de victime în cazul unui cutremur devastator, dacă ar aplica modelul japonez? Care e secretul japonezilor? Ce ar trebui să învățăm de la ei? Cum se pregătesc să înfrunte un seism mare și ce să facă imediat după ce acesta are loc?

Pe modelul Japoniei, milităm pentru un sistem național eficient, prin care oamenii să fie informați, educați și practic antrenați constant să dea piept cu o eventuală tragedie.  Avem nevoie de strategii coerente și de programe prin care românii să poată învăța ce să facă în fața unui dezastru iminent – sunt aspecte care țin de la modul în care se face amenajarea în locuință, până la aplicații făcute de elevi, împreună cu membrii comunității și de la sisteme de alertare rapidă a populației, până la consolidări inteligente și izolarea seismică a clădirilor.

Se impun, mai mult ca oricând, actualizarea permanentă a normativelor din construcții, a hărților de hazard, dar avem nevoie în același timp de măsuri, legi, soluții și intervenții clare, concrete, prin care să se evite pierderea de vieți omenești, la un eventual seism major

Campania Știrilor Pro TV pune pe tapet modul în care trebuie gestionată o catastrofă de proporții, dar și cum se face controlul calității în construcții, cum sunt responsabilizați dezvoltatorii, proiectanții, constructorii. E impetuos necesar ca în România să existe variante concrete, rezolvări eficiente, iar salvarea de vieți, în perspectiva unui cutremur devastator, trebuie să devină cu adevărat o chestiune de siguranță națională.

Suntem o țară seismică, trebuie să învățăm cum să ne protejăm și să conștietizăm acest risc. Următorul cutremur mare ar putea veni chiar acum și întreaga națiune trebuie să fie pregătită pentru un astfel de dezastru major.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.