Zen Sushi Fusion, locul în care bucătăria japoneză își face de cap Zen Sushi Fusion, locul în care bucătăria japoneză își face de cap
Am “testat” bucătăria japoneză în urmă cu aprape patru ani când am pus prima data piciorul în Tokyo. Am rămas uimit cum jurnaliști și... Zen Sushi Fusion, locul în care bucătăria japoneză își face de cap

Am “testat” bucătăria japoneză în urmă cu aprape patru ani când am pus prima data piciorul în Tokyo. Am rămas uimit cum jurnaliști și oameni de afaceri de pe tot globul se înghesuiau și își turnau în cupe celebrele supe sumashijiru sau se ghiftuiau cu sushi înmuiat în sos de soia. Nu ziceau pas nici la paharele plie cu sake. Eu? Nu!

Sincer, mă simțeam ciudat că trebuie să mânânc pește crud sau fiert cu zarzavaturi, condimentat cu oțet și zahăr sau moluște și crustacee. Citisem eu că pe lângă faptul că este una din cele mai sănătoase din lume, bucătăria japoneză este și una perfectă pentru cele mai fine gusturi. Da, dar simțeam că nu și pentru mine. Au fost câteva zile grele în care am încercat să mă acomodez, iar seara alergam (ca istețul) către un McDonalds sau Burger King. Am mâncat foarte puține din bucătăria lor, recunosc.

Un nou “date” cu bucătăria lor a fost la inaugurarea unui mic restaurant cu specific japonez, prin zona Dorobanți. Cred că am băut un ceai din orez și am mâncat ceva pește… Nu a fost chiar așa de rău. Dar nu m-a dat pe spate.

Recent, am observant în social media cum se rostogolește bulgărele numit sushi și că, deja, este un trend să deguști bunătățile tradiționale japoneze. Unde mai pui că, în urmă cu câteva zile, prietenii de la Lidl m-au surprins cu un cadou care includea, pe lângă o mica mașinărie de rulat sushi, și câteva sortimente din bucătăria niponă. Nu au fost rele, dar mi-am zis că trebuie să merg, totuși, la un restaurant de profil unde să mi se explice în detaliul ceea ce mânânc și, în același timp, să îmi și placă.

Mi-am întrebat prietenii despre cunoștiințle lor în ale sushiului. Au râs de mine, dar apoi mi-au spus că, de ceva vreme, secretele bucătarilor japonezi au ajuns şi în Occident, astfel încât toată lumea se poate bucura de gustul delicateselor asiatice. Și, m-au expediat, imediat, către Zen Sushi Fusion. Zis și făcut.

Am ajuns la locul cu pricina, iar după un tur al restaurantului, am aflat de la personalul angajat că un meniu tipic japonez trebuie să include, printre altele, peşte, legume de sezon, tofu marinat şi orez maroniu. Toate mâncărurile japoneze sunt foarte uşor de preparat, au un gust extraordinar şi sunt sănătoase. Bineînţeles, nu trebuie uitat ceaiul verde – „secretul” femeilor din Japonia pentru a-şi menţine silueta.

Zen Fusion este cea de-a treia locație a lanțului de restaurante cu specific japonez Zen Sushi și a fost inaugurată în incinta hotelui Sarroglia de pe Vasile Lascăr 59.

Din câte am aflat, noua locație propune o experiență ușor diferită, în care, pe lângă bucătăria fusion, clienții se pot delecta și cu o selecție impresionantă de vinuri (peste 300 de sortimente) care acompaniază perfect un preparat marca zen. Totodată, experiența zen fusion se reflectă și în atmosfera intimă, caldă și în designul minimalist al restaurantului.

Din meniu, am observat că Zen Fusion combină bucătăria japoneză cu bucătăria peruană, rezultând preparate care te vor impresiona atât vizual cât și prin gustul savuros. Vă pot enumera: causa, ceviche, tuna tataki con tomato rallado, mușchi de vită marinată în sos de piper verde și wasabi, lup de mare cu sos de trufe, black cod cu sos miso și lup de mare cu sos miso.

În plus, meniul de sushi este foarte ofertant: roll-uri, nigiri, temaki, samba maki, misterious maki ori foie gras maki, sashimi cu icre de pește zburător tobiko, ton, anghila, sea bass, caracatiță, legume și tempura, sosuri aromate, picante și tot felul de mirodenii.

Aici, “Mister Sushi” este Iulian Constantin, chef și owner la Zen, cu peste 15 ani experiență în bucătarie, iar “Misterious sushi” e una dintre minunățiile inventate de el.

Cât despre mine, recunosc, m-am simțit excelent, iar preparatele degustate m-au uns pe suflet (Recomand SALMON TERIYAKI – BUCATI DE SOMON RUMENITE IN SOS TERIYAKI, SALATA DE VARZA ALBA SI DRESSING JAPONEZ. Dar șidesertul! Las pozele să vorbească de la sine și vă mai spun că meniul pe care o să îl consultați îl primiți pe o tabletă 😉

Bine de știut!

Mâncăruri japoneze

  • Shirumono sunt supele, care sunt de două feluri: sumashijiru (o supă clară) și misoshiru (din pastă miso). Ingredientele pot fi pește alb, diferite moluște și crustacee (creveți etc.), tōfu (un fel de pateu fără miros făcut din fasole soia), carne de pasăre, alge marine etc.
  • Yakimono sunt mâncăruri fripte (pește, moluște și crestacee, carne, zarzavaturi).
  • Nimono sunt mâncăruri fierte (condimentate cu sare, sos de soia, sakemirin, zahăr, oțet etc.).
  • Agemono sunt mâncăruri prăjite în ulei. Cele mai cunoscute sunt tempura (pește, zarzavaturi etc. împachetate în aluat nefermentat înainte de prăjire), karaage (ingredientele- deseori carne- sunt acoperite cu făină sau amidon de arorut Maranta arundinacea) sau tatsuage (carne de pasăre condimentată cu sos de soia și sake înainte de prăjire).
  • Mushimono sunt mâncăruri gătite cu aburi. Cea mai cunoscută mâncare este chawan mushi. Alte mâncăruri din această categorie sunt shiomushi (condimentate cu sare) și sakamushi (condimentate cu sare și sake).
  • Sunomono (pește crud sau fiert cu zarzavaturi, condimentat cu oțet și zahăr) și aemono (pește și zarzavaturi acoperite cu o pastă făcută din tōfu, susan măcinat și miso).
  • Gohanmono sunt mâncăruri de orez amestecat cu alte ingrediente: sekihan (orez amestecat cu fasole azuki), takikomigohan (primăvara este orez cu mazăre sau mlădițe de bambus, iar toamna este orez amestecat cu ciuperci matsutake sau castane. Domburimono sunt mâncăruri unde în castron, peste orezul fiert, se pun tot felul de alte ingrediente (șnițel pané, de exemplu).
  • Menrui sunt mâncăruri de tăiței, servite reci sau calde. Cele mai cunoscute feluri de tăiței sunt udonsōmen și soba. Primele două sunt făcute din făină de grâu, iar soba din făină de hrișcă. Sōmen sunt tăiței uscați, dar udon și soba pot fi tăiței uscați sau proaspeți.
  • Nabemono sunt mâncăruri pregătite într-o oală mare pe masă, în fața oaspeților. Felurile principale de nabemono sunt mizutakiyudōfuudonsukikanisukishabushabu și sukiyaki.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.