Prognosis – Noaptea Predicțiilor: taxele vor crește, iar notorietatea va fi mai importantă decât competența în 2017 Prognosis – Noaptea Predicțiilor: taxele vor crește, iar notorietatea va fi mai importantă decât competența în 2017
Taxele vor crește, brain drain – migrația tinerilor educați în căutare de locuri de muncă specializate – va fi în creștere, notorietatea va fi... Prognosis – Noaptea Predicțiilor: taxele vor crește, iar notorietatea va fi mai importantă decât competența în 2017

Taxele vor crește, brain drain – migrația tinerilor educați în căutare de locuri de muncă specializate – va fi în creștere, notorietatea va fi mai importantă decât competența, iar polarizarea fără precedent va provoca mecanismele sociale și ale societății civile – iată câteva idei de predicții, importante, și nu vești bune, pentru 2017.

Acestea fac parte din demersul anual de prognoză, intitulat Prognosis – Noaptea Predicțiilor, care conectează opiniile unui grup divers de manageri, antreprenori, specialiști, clienți sau colaboratori ai companiei DC Communication, inițiatoarea proiectului. Multitudinea de unghiuri și de  preocupări ale contribuitorilor, oferă o posibilă hartă a anului ce urmează și teme de reflecție utile pentru comunitatea de afaceri.

În categoria vești bune, putem nota stabilitatea fluxului de intrări financiare în România, provenind de la românii aflați în străinătate, în jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR și, de asemenea, estimarea că și în acest an volumele vor fi la același nivel – cu posibile mici variații +/- 2-3%.

Industriile diverse continuă adoptarea de noi tehnologii, de la transferul de bani, unde sunt avute în vedere accelerarea serviciilor pe canalele electronice și diversificarea pe platformele online și mobile până la producția industrială.

Mobilitatea este, din nou, unul dintre cuvintele cheie ale anului 2017, tendință care se manifestă de câțiva ani deja și atinge cele mai diverse domenii: media, banking, financiar, industrii etc.

Se vor produce noi alinieri la legislația europeană, cum este baza unică de impozitare a profitului – ceea ce va duce la o regândire a politicilor prețurilor de transfer al multinaționalelor care operează în UE. Se vor înăspri normele de protecție a Datelor Personale.

“Una dintre condițiile de bază a prognozelor reușite este atenția la medii diverse pentru a putea identifica conexiuni, modele și similitudini, și pentru a estima impactul. Aici dorim să contribuim cu Prognosis – Noaptea predicțiilor, să oferim concentrat o bază de schimb de informații, pentru o înțelegere cât mai bună a mediului. Am adăugat în acest an și un ghid pentru îmbunătățirea capacităților de predicție în afaceri și politici, bazat pe o lucrare, care cuprinde 10 ani de studiu asupra metodelor prognozare”- spune Crenguța Roșu, Managing Partner al DC Communication.

Nori în segmentul fiscalității

·         În ciuda avansului spectaculos al economiei din 2016, în 2017 vom avea de-a face cu o creștere a fiscalității: fie că vorbim de creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 10% sau chiar la 16%, fie că vorbim de renunțarea la prognozata reducere de TVA de la 20% la 19%, noul guvern va trebui să facă ceva pentru a echilibra un buget de stat ce pare a porni anul nou în derivă.

·         Modernizarea administrării fiscale va bate pasul pe loc și, odată cu plecarea tehnocraților de la ANAF, inspectorii vor reveni la vechile practici abuzive ce vor da mult de lucru consultanților și avocaților de litigii fiscale.

·         La nivel european, măsura de adoptare a unei baze unice de calcul a impozitului pe profit va face câțiva pași importanți, în linie cu evoluțiile internaționale împotriva transferului de profituri în paradisurile fiscale, ceea ce va duce la o regândire a politicilor de prețuri de transfer ale multinaționalelor operând în UE.

 

Gabriel Sincu

Executive Director, Tax Advisory Services, EY România

Daniela Budurea

Country Director România și Bulgaria, Western Union

Românii plecați continuă să trimită bani acasă, crește fenomenul de brain drain.

·         Transferurile transfrontaliere de bani la nivel global vor continua să crească moderat, cu un ritm de creștere de o cifră. În cazul României, remiterile s-au stabilizat în jurul cifrei de 3,2 miliarde EUR și vor rămâne în această zonă, într-un interval de +/- 2/3%, fiind influențate de evoluția și impactul Brexitului. Românii din străinătate continuă să trimită bani în țară, familiilor și celor dragi, chiar dacă o fac mai rar pe fondul problemelor economice din țările de adopție.

·         Fenomenul noii migrații românești va fi în ușoară descreștere, continuând trendul ultimilor ani. Principalele destinații ale migrației românești vor continua să fie Germania, Marea Britanie și Țările Nordice. Se schimbă profilul migrantului român: tot mai tineri și tot mai mulți din segmentul educat, mulți vizând posturi de specialiști, bine plătite în țările cu industrii mature și solide.

·         Ce vom vedea în piața transferurilor de bani:

–    dezvoltare accelerată a serviciilor pe canalele electronice și diversificare a produselor oferite către zone netradiționale – prin soluții adaptate pentru online, mobil sau chiar platforme sociale

–    continua diversificare a jucătorilor de nișă și intrarea jucătorilor din domenii adiacente (mobile, social media)  – care converg către piața remiterilor

–    vom asista la înăsprirea normelor de Data Protection prin alinierea la legislația din țările UE .

Mirela Drăgoi

Președinte Executiv, Pet Star

Tehnologii noi în industrii diverse, noi utilizări: ambalajele PET vor cuceri noi domenii

·         Noile tehnologii din industria producătoare de ambalaje PET permit diversificarea utilizărilor acestui ambalaj și pentru noi industrii. Deși deja comune în industria alimentară, PET-urile nu sunt încă adoptate de toate sub segmentele. În 2017 vom vedea o creștere a utilizării acestui tip de ambalaj în industria lactatelor, industria cosmeticelor și farmaceuticelor.

 

Roxana Vitan

Președinte, Romanian-American Foundation

Polarizare. Filantropia locală trebuie să se mute de la proiect, la termen lung.

·         Ca parte a unui trend mai larg decât cel național, radicalizarea discursului public poate duce la o polarizare accentuată a societății, inclusiv a societății civile. Monitorizarea și sancționarea posibilelor derapaje de la valorile democratice și drepturile omului va reprezenta un test (de maturitate) pentru societatea civilă, în variile ei forme de existență.

·         Din perspectiva finanțărilor pentru societatea civilă, nu estimăm că 2017 va fi un an mai ușor decât 2016, în special pentru organizațiile mici și medii.  Este necesar ca filantropia locală să își asume mai mult rolul de investitor în “infrastructura” societății civile, mutându-se dinspre finanțarea pe proiect către o perspectivă pe termen mai lung. Primele mișcări către această abordare sunt deja vizibile, și ne așteptăm ca ele să continue.

Notorietatea bate competența, platformele mobile în creștere

·         More opinion, less journalism

Se va menține tendința de atomizare a pieței, prin apariția unor noi paltforme media, în special în domeniul online. În plus, discursul public se va îmbogăți în continuare cu “voci”, efect al “democratizării instrumentelor jurnalsimului”, fără a presupune și asumarea răspunderilor jurnalistului. Notorietatea va continua să bată competența.

  • Know as you go II

Crește ponderea platformelor mobile. Va conta din ce în ce mai mult – atât pentru public, cât și pentru publicitari – oferta media pentru “ecranele mici” (telefoane mobile, tablete) în detrimentul platformelor tradiționale, ba chiar și a calculatoarelor. Este o reflexie a schimbărilor obișnuințelor de consum mediatic al publicului. Ridică probleme producătorilor de conținut, care trebuie să-și adapteze tehnologic ofertele, dar și pentru publicitari.

  • Who is not with us…

Vom asista la o acutizare a tonului în dezbaterile publice – atât la nivelul autorităților, cât și la cel al publicului. Anul 2017 va începe sub semnul formării și instalării noilor autorități, în urma alegerilor legislative. Tonul campaniei este deja vindicativ și amenințările de tip “pe mulți voi popi” s-au formulat deja în mod explicit. Există teme care au polarizat grav societatea (migranți, definiția familiei). Va trece un timp până când “taberele” își vor negocia compromisul, iar acesta nu va veni de la sine, fără medierea unei elite înțelepte.

 

Ioana Avădani

Director Executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent

 

Vintilă Mihăilescu

Profesor, Sociolog, Antropolog și Autor

 

·         România va începe să realizeze că nu e singură pe lume, că nu doar la noi se întâmplă lucruri și că ceea ce se întâmplă în lume ne afectează și pe noi; adică, o trezire (cam bruscă…) din parohialism.

·         România va trebui să aleagă (și ea…) între populism naționalist (puternic ortodoxist în cazul nostru) și o alianță ceva mai rațională.

·         Singura certitudine: niciodată nu e așa ca să nu fie cumva !

 

Ivan Patzaichin,

Antreprenor social

 

Dezbateri serioase despre starea sportului românesc. Delta Dunării are noi oportunități.

·         Cred că 2017 va fi anul relansării unei necesare dezbateri publice, serioasă și apăsată, despre sportul românesc, de la sportul de masă la pregătirea pentru olimpici.

·         Delta Dunării are, în fine, șansa de a își putea croi o viziune de dezvoltare care să fie, simultan, integrată, înțeleaptă, așezată, dar mai ales rezultată prin consultare și colaborare. Mecanismul ITI – care oferă bani europeni, dar nu ți-i bagă și în pungă – va încuraja comunitățile din Deltă să-și identifice obiectivele comune și să-și pună resursele de inteligență în comun pentru a le atinge. Am văzut cum acest proces începe deja. Și este vorba de bani serioși, un miliard de euro pentru următorii câțiva ani. Sunt convins că 2017 va fi un moment de cotitură pentru oamenii Deltei, de înțelegere a valorii de colaborare și de lansare a unor proiecte cu adevărat îndrăznețe. De-abia aștept să le văd!

 

Crenguța Roșu

Managing Partner

DC Communication

 

 Comunicarea – șansa de a fi revalorizată

·         Dialogul va fi necesar pentru depășirea faliei create între segmente ale societății. Instituțiile publice vor fi aproape obligate să continue procesul de transparentizare și să stabilească un raport autentic cu comunitatea prin consultări, programe de educație. În caz contrar, tensiunile sociale pot atinge intensități critice.

·         Companiile vor fi prudente în proiectele de comunicare externă în primul trimestru și vor fi intensifica activitățile de comunicare internă și programele de employer branding pe fondul preocupărilor crescânde de a asigura creșterea numărului de angajați și al transformărilor de business.

·         Încetinirea ritmului de creștere al economiei va menține parcimonia în administrarea bugetelor.

·         Conținutul va continua să fie vedeta, împreună cu declinările pentru platforme diverse. Vizual și mobil, din ce în ce mai mult.

 

Bine de știut!

Prognosis DC- Noaptea predicțiilor

În Noaptea Sfântului Andrei, tradiția spune că se deschid cerurile și sunt posibile, pentru câteva clipe, priviri în viitor. Prognosis DC – Noaptea predicțiilor, o idee lansată de DC Communication, acum patru ani, preia această tradiție și o interpretează într-o cheie actuală.

Oameni de afaceri, antreprenori, specialiști se gândesc la tendințe diverse care, adunate, deslușesc câteva linii de acțiune pentru anul ce urmează. Informațiile sunt fie colectate și circulate către colaboratori, clienți, jurnaliști interesați fie sunt prilej de întâlnire și discuție.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.