Digitalizarea României: lecții pe care le poate învăța sistemul de stat de la Black Friday Digitalizarea României: lecții pe care le poate învăța sistemul de stat de la Black Friday
Black Friday înseamnă și în România cel mai mare eveniment al reducerilor. Este un spectacol dedicat cumpărăturilor, cel puțin la prima vedere și în... Digitalizarea României: lecții pe care le poate învăța sistemul de stat de la Black Friday

Black Friday înseamnă și în România cel mai mare eveniment al reducerilor. Este un spectacol dedicat cumpărăturilor, cel puțin la prima vedere și în ceea ce experimentează clienții. Dar Black Friday înseamnă pentru e-commerce și un moment care îi solicită la maximum pe retailerii din online pentru a-și dezvolta infrastructura și a ține pasul cu cererea. Pe scurt, a fost o evoluție în actualizarea sistemelor de gestiune.

Pe de altă parte, România face pași importanți spre digitalizare prin inițiativa GovITHub a Guvernului României, lansată la începutul lunii august, și prin diverse proiecte de eliminare a birocrației. Totuși, la începutul lunii noiembrie au fost publicate online imagini cu servere ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) aflate într-o stare deloc optimă pentru a rula sisteme de administrare a datelor.

În această discuție despre ce poate învăța mediul de stat de la cel privat, Easyhost, companie specializată în dezvoltarea de soluții e-commerce și de infrastructuri online rezistente la creșteri extrem de mari, a alcătuit o listă cu sfaturi și mecanisme pe care organismele de stat le pot implementa pentru a-și eficientiza fluxul de lucru.

Piloni pentru proiecte online solide

Smart Monitoring (monitorizare inteligentă), adică prevenție, nu intervenție. Soluțiile tehnologice din spatele unui sistem masiv, cum este cel al CNAS, au nevoie de monitorizare în puncte strategice. Pentru ca fluxul și procesarea unui volum de date de o așa natură să fie unul fluid, orice insuficiență la oricare pas poate avea un efect similar bulgărelui de zăpada, care afectează activitatea întregului sistem.

Bunele practici și experiența probelor de Black Friday a demonstrat specialiștilor Easyhost că un sistem inteligent este de neînlocuit și unul din principalii factori de prevenție a downtime-ului.

Pentru clienții săi, Easyhost folosește un sistem de monitorizare dezvoltat continuu în ultimii 10 ani pe baza experiențelor avute cu toate situațiile de creșteri extreme de trafic. Are peste 3.000 de parametri monitorizați și scanează soluția folosită de client în timp real.

Scalare automată sau, pe scurt, optimizare în timp real. Mecanismele de acest tip permit în orice moment, de fiecare dată când este nevoie, dezvoltarea resurselor din spatele platformei online. În cazul blocării cardurilor de sănătate, incidentele pot fi evitate sau rezolvate mult mai repede, dacă soluția folosită de instituția de stat ar veni cu o opțiune de scalare automată. Astfel, la primele semne de activitate disruptivă, flux mai mare de utilizatori, resurse suplimentare pot fi alocate automat pentru ca sistemul să nu cedeze sub volumul mare de cereri făcut către server.

La Easyhost, sistemul de monitorizare este conectat la soluția de scalare automată și sunt alocate mai multe resurse înainte ca încărcarea să devină critică. Astfel, sunt evitate 85% din downtime-urile legate de vârfuri de trafic. Soluția de scalare e crucială pentru sistemele informatice complexe și cu baze de date mari în spate.

Soluții inteligente de accelerare. Soluțiile smart de accelerare web reprezintă tehnologii avansate de compresie și optimizare de livrare a conținutului găzduit (conținutul unui site complex, informațiile din acesta: text, poze, grafică, audio, video), care pot reduce consumul de resurse în caz de creșteri extreme de trafic, uneori cu peste 70%.

Experiența în administrarea proiectelor cu creșteri substanțiale de trafic. Poate cel mai important pas de făcut în prevenirea unor astfel de incidente este o alianță cu un furnizor care are experiența potrivită în administrarea soluțiilor tehnice care înregistrează creșteri bruște.

Soluțiile din privat, testate în mod repetat în cel puțin cinci ediții consecutive de Black Friday, pot reprezenta opțiuni și pentru instituții de stat, de la CNAS la ANAF sau DRPCIV. Toată experiența acumulată prin investițiile marilor retaileri online, cum sunt eMag, Altex, Cel.ro sau F64, ar putea salva milioane de euro de la bugetul de stat, estimează specialiștii Easyhost.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.