Esti pregatit pentru Halloween? Descopera traditii neobisnuite din Europa legate de noaptea lui “trick-or-treat”! Esti pregatit pentru Halloween? Descopera traditii neobisnuite din Europa legate de noaptea lui “trick-or-treat”!
Desi nu este o traditie romaneasca, Halloween-ul a inceput sa fie sarbatorit si la noi in perioada recenta, iar in orasele mari sunt organizate... Esti pregatit pentru Halloween? Descopera traditii neobisnuite din Europa legate de noaptea lui “trick-or-treat”!

Desi nu este o traditie romaneasca, Halloween-ul a inceput sa fie sarbatorit si la noi in perioada recenta, iar in orasele mari sunt organizate petreceri si evenimente tematice. In acelasi timp, strainii pot decide sa viziteze Romania in aceasta perioada, in special Castelul Bran, cunoscut ca fiind castelul lui Dracula. Cu toate acestea, pentru romanii care decid sa calatoreasca si cu aceasta ocazie si sa exploreze destinatii in care Halloween-ul este sarbatorit in moduri speciale – tripsta recomanda anul acesta Irlanda, Austria, Germania, Spania si UK.

Fiecare tara cu traditiile ei, pentru cea mai infricosatoare noapte a anului 

In functie de unde te afli in Europa, Halloween-ul este cunoscut drept Allhalloween, All Hallows’ Eve sau All Saints’ Eve (Noaptea tuturor sfintilor) iar in perioada recenta, traditiile de Halloween au devenit din ce in ce mai populare in Europa. Fiecare tara isi pastreaza insa unicitatea si are modul propriu de a sarbatori viata si moartea, fie ca este de Halloween sau cu ocazia unei alte sarbatori.

Anglia este locul in care obiceiul de ”Trick-or-treat” a luat nastere, find cunoscut drept ”Mischief Night” (Noaptea poznelor). De asemenea, multe din festivitatile care acum sunt asociate cu Noaptea lui Guy Fawkes au fost la origine traditii de Halloween in Anglia – insa dupa ce tara a devenit protestanta, aveau nevoie de o noua sarbatoare in locul celei a Tuturor Sfintilor (desi multe din festivitati au fost asimilate sarbatorii Noptii lui Guy Fawkes de pe 5 noiembrie).

Una din traditiile cele mai populare este cea de a contrui focuri enorme in care oamenii aruncau pietre, legume si nuci ca sa sperie fantomele iar ceea ce se inttpla obiectelor se spunea ca prezice viitorul celui care le-a aruncat. Daca o piatra aruncata in foc parea sa dispara pana dimineata, cel care o aruncase era destinat sa moara in anul urmator. Daca indragostitii aruncau nuci in foc si acestea explodau, urmau sa aiba parte de o casnicie cu problem. In zilele noastre, in Anglia se practica atat traditii vechi cat si noi, fiind organizate si petreceri tematice de Halloween, asa ca de ce sa nu experimentezi aceasta noapte in UK la Londra in 2016?

Alternatic,tot in Anglia – poti incerca sa experimentezi aceasta noapte infricosatoare la Dublin. Irlanda considera Halloween-ul drept Oiche Shamhna sau Noaptea de Samhaim – o sarbatoare traditionala in care oamenii se costumeaza in fiinte ale infernului, fac focuri mari si au focuri de artificii. Se sculpteaza napi si se pregateste o prajitura speciala cu ravas numita BarmBrack.

Obiceiul de ”Trick-or-treat” a inceput de asemenea drept o practica a celtilor de a lasa mancare si apa afara pe pervaz pentru fantomele care ar fi venit in oras de Samhain, un festival sacru galic care marca finalul sezonului recoltei si inceputul iernii sau a “jumatatii mai intunecate” a anului.

In Germania oamenii sarbatoreau Halloween-ul ascunzand toate cutitele. Acest lucru se facea pentru ca sa nu intepe din greseala vreun spirit sau pentru ca spiritele insele sa nu se raneasca. Multe dintre traditiile acum obisnuite de Halloween, inclusive cea de trick-or-treat, au inceput drept forme de a imbuna spiritele, care se credea ca au sentimente ranite si sunt predispuse sa geama.

Halloween-ul a devenit din ce in ce mai popular in Germania incepand cu anii ‘90 iar astazi oamenii incep sa decoreze de la jumatatea lunii octombrie si sa foloseasca Halloween-ul drept tema de petrecere.

Cel ma vechi si apreciat eveniment de Halloween din Germania are loc la Burg Frankenstein in apropiere  de Darmstadt.  Desi nu se stie daca intr-adevar acest castel a fost sursa de inspiratie pentru romanul “Frankenstein” a lui Mary Shelley, este locul perfect pentru un eveniment de Halloween potrivit de infricosator. Vizitatorii pot sa se plimbe printer ruine, in timp ce actori costumati in spirite, fantome, dar si alte creaturi infricosatoare, luminile care palpaie si zgomote stranii transforma castelul intr-o adevarata casa bantuita. Poti ajunge la Darmstadt zburand la aeroportul  din Frankfurt si apoi folosind un transfer.

In Austria traditiile sunt similare cu cele din Germania, trebuie sa lasi afara paine si apa si sa tii luminile aprinse dupa ce te duci la culcare pe durata intregii saptamani a Tuturor Sfintilor, care are loc intre 30 octombrie si 8 noiembrie. Aceste lucruri vor primi cum se cuvine sufletele mortilor care pot vizita lumea celor vii in aceasta perioada.

De asemenea, in Austria este organizat un Festival al dovlecilor, in Retzer Land sub numele de Kürbisfest im Retzer Land, care anul acesta va avea loc intre 28-30 octombrie si a pregatit multe activitati pentru toti membrii familiei si, desigur, multi dovleci. Totul se intampla in Retz, la care se paote ajunge cu avionul pana la Viena si apoi cu un transfer cu trenul.

Celtii irlandezi au migrat in Spania, unde au adus si obiceiurile lor. De aceea Halloween-ul spaniel are multe traditii originare din Samhain. Festivitatile din Peninsula Iberica sunt putin diferite de alte traditii europene, totusi. Ca si in majoritatea tarilor din America Latina, traditiile de Halloween-ul spaniel au loc pe parcursul a 3 zile in octombrie si noiembrie.

Totul incepe cu Dia De Las Brujas (Ziua Vrajitoarelor) pe 31 octombrie, urmata de Dia De Los Santos (Ziua Tuturor Sfintilor) pe 1 noiembrie, si culmineaza cu Dia De Los Muertos (care inseamna la propriu “Ziua Mortilor,” desi este cunoscuta drept Ziua Tuturor Sufletelor) pe 3 noiembrie. Cel mai popular obicei in ziua de Halloween este sa bei quemada: un amestec de a mixture of aguardiente, cafea nemacinata, coji de portocala sau lamiae si zahar. Asa ca de ce sa nu te bucuri de aceasta seara in Madrid, de exemplu?

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.